Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Je vakantiewoning in Frankrijk verzekeren

Ga je een huis in Frankrijk kopen dan komt al vrij snel in het aankoop proces de verzekering in beeld. Zowel de makelaar als de notaris zullen al snel roepen ‘Attention, zorg dat je de opstallen verzekerd hebt voor de datum van de overdracht’. Dus ga je een vakantiewoning kopen in Frankrijk zorg dat je goed geïnformeerd bent

Vakantiehuis verzekeren: Opstalverzekering

De opstalverzekering en de daaraan gekoppelde wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn verplicht in Frankrijk en de notaris controleert of een zogenaamde Assurance Multirisque Habitation is afgesloten. In de meeste gevallen zal de makelaar en/of notaris de koper verzoeken een attestation (bewijs van verzekering) te overleggen ten tijde van het tekenen van de definitieve koopakte bij de Franse notaris. De attestation wordt afgegeven door een Franse verzekeraar naar keuze en is een samenvatting van de polis die van tevoren afgesloten is.

In Frankrijk kun je terecht bij talloze aanbieders, zelfs in een groot dorp of kleine stad vindt je verzekeraars op elke straathoek, vergelijkbaar met de pharmacies die in elk quartier ruimschoots vertegenwoordigd zijn. Daarnaast bieden de banken tegenwoordig bijna net zoveel verschillende verzekeringen aan als de klassieke maatschappijen zoals AXA, Generali, Allianz, Groupama, etc. 

 

vakantiewoning-frankrijk-verzekeren Je vakantiewoning in Frankrijk verzekeren

Agressieve verkooptechnieken

De banken kunnen vrij agressieve verkooptechnieken hanteren, zeker als er ook een lening moet worden aangevraagd. De banken zullen de klant verplichten de inboedel/opstal verzekering én de overlijdensrisicoverzekering intern bij de krediet verstrekkende bank af te sluiten, zo niet, dan geen lening. Velen zullen zich in zo’n situatie genoodzaakt zien dan maar alles bij de bank af te sluiten. Echter na een jaar kun je je terugtrekken uit deze ‘chantage’ en mag je in het kader van Loi Hamon je polissen opzeggen en elders een vergelijkbare verzekeringspolis afsluiten. Veel verzekeraars assisteren bij de administratieve uitdaging van het opzeggen van de bestaande polissen als je vervolgens nieuwe contracten hij hen afsluit.

Onlogische opbouw

Inhoudelijk zitten Franse inboedel/opstal verzekeringen voor Nederlandse begrippen misschien wat onlogisch in elkaar, zo zijn Nederlanders geneigd de waarde van het onroerend goed aan te houden als basis voor het contract en de verzekerde waarde. In Frankrijk telt men het aantal bewoonbare kamers en de oppervlakte van de bijgebouwen (denk aan de klassieke fermette met drie grote schuren en een ruïne erbij, altijd al gedroomd van zoveel ruimte, zoveel stenen waarvan je uiteindelijk geen idee hebt wat ermee te doen; maar je moet ze wel meeverzekeren, de schuren zijn immers je eigendom en je bent wettelijk aansprakelijk mocht er tijdens een storm een dakpan op de auto van de buurman waaien om maar een voorbeeld te noemen).

Het optellen van de kamers en de regels daaromheen kan verschillen tussen verzekeraars, goed opletten dus als je meerdere offertes opvraagt bij verschillende partijen.

Overleg met een verzekeringsadviseur

Verder is het van belang goed te overleggen met de verzekeringsadviseur welke opties je eventueel wilt of moet meeverzekeren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, een sauna, een zitmaaier, waardevolle zaken zoals kunst of de inhoud van de wijnkelder…

Tenslotte is het ook van belang stil te staan bij je wettelijke aansprakelijkheden als je bijvoorbeeld een zwembad hebt of je huis of kamers verhuurt in het kader van Gîtes/Chambres d’Hôtes Exploitatie.

Zo bestaan de Assurances Habitation concluderend in alle soorten en maten van een eenvoudige basis opstalverzekering tot een complete Multirisque.

 

Auteur: Maartje Schlepers – Assurances Benoit

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat zijn de kosten van een vakantiewoning?

Voordat je die grote investering gaat doen doe je er verstandig aan de kosten in kaart te brengen. Hier een aantal op een rij

Bekijk

Vermogensbelasting op je tweede woning in Frankrijk

Wat zijn de regels als het gaat om vermogensbelasting van onroerendgoed in Frankrijk? Lees er hier alles over

Bekijk

Vakantiewoning in Frankrijk: Welke belasting moet ik betalen?

Heb je een huis in Frankrijk of wil je een vakantiewoning kopen? Dan kom je in aanraking met verschillende soorten belastingen. Dat lijkt veel, maar de Franse fiscus is nog steeds gunstiger voor de tweede huis bezitter in vergelijking met Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden