9 - 11 Maart 2018 -  Jaarbeurs Utrecht 

Vakantiewoning in Zwitserland kopen

Alpenlanden zijn over het algemeen populair om een vakantiewoning te kopen en zo ook Zwitserland. Deze populariteit komt vooral doordat een vakantiewoning in Zwitserland zowel aantrekkelijk is in de zomer als de winter. Dit geld uiteraard ook voor de verhuur van de woning. Hierdoor zijn ondanks het hogere prijsniveau toch nog goede rendementen te behalen.

Geniet in zomer of winter? Koop een vakantiewoning in Zwitserland

Vakantiewoning in Zwitserland kopenInternationaal dubbele belastingheffing?
Koopt u als niet-inwoner van Zwitserland een Zwitserse vakantiewoning, dan leidt dit in beginsel tot dubbele belastingheffing. In uw woonland betaalt u krachtens het woonplaats beginsel namelijk belasting over uw wereldinkomen. Aangezien uw tweede huis in Zwitserland onderdeel is van uw wereldinkomen, geeft u deze aan in de belastingaangifte in uw woonland. Daarnaast zal Zwitserland ook belasting willen heffen over deze woning, omdat deze zich op Zwitsers territorium bevindt.

Dit betekent dat u als niet-inwoner van Zwitserland te maken krijgt met Zwitserse belastingheffing over uw aldaar gelegen tweede woning. Ter voorkoming van deze dubbele heffing, maken landen doorgaans onderling (bilaterale) afspraken over de verdeling van de heffingsbevoegdheid. Deze afspraken worden vastgelegd in een belastingverdrag, waarin staat welk land over welke inkomstenbronnen belasting mag heffen. Over het algemeen wordt de heffingsbevoegdheid van onroerend goed toegewezen aan het land waar dit is gelegen. Dit betekent dat u als niet-inwoner van Zwitserland in Zwitserland belasting betaalt over uw aldaar gelegen vakantiewoning.

Belastingheffing over de Zwitserse vakantiewoning
Zwitserland is een confederatie die bestaat uit 26 kantons. Geen van deze kantons is hetzelfde. Ieder kanton is anders qua taal, klimaat en wetgeving. Ook veel belastingwetgeving wordt in Zwitserland op kantonaal niveau geregeld. Daarnaast kent Zwitserland uiteraard ook fiscale wetgeving op federaal en gemeentelijk niveau.

Lex Koller
Zodra een niet-ingezetene een Zwitserse bron van inkomsten heeft, wordt deze beperkt belastingplichtig in Zwitserland. Op federaal niveau heeft Zwitserland wetgeving die specifiek van toepassing is op niet-ingezetenen die onroerend goed in Zwitserland willen kopen. Deze regelgeving is vastgelegd in het Bundesgesetz über den Erwerb von Grundstücken durch Personen im Ausland, de zogenoemde Lex Koller. Hoewel dit een wet op federaal niveau is, kan deze wet in ieder kanton anders uitgevoerd worden.

Vergunning
Krachtens de Lex Koller heeft een niet-ingezetene van Zwitserland een vergunning nodig om daar onroerend goed te kunnen kopen. Deze zogenoemde buitenlandervergunningen worden slechts in beperkte aantallen verstrekt aan natuurlijke personen. Een niet-ingezetene kan zonder de buitenlandervergunning dus geen tweede woning aanschaffen in Zwitserland.

Overige restricties
Naast de buitenlandervergunning legt de Zwitserse wetgeving nog meer restricties op bij de koop van onroerend goed. Ten eerste mag het netto woonoppervlak voor een woning niet meer zijn dan 200 vierkante meter. Ten tweede mag een alleenstaande of een gezin slechts één onroerende zaak in het bezit hebben. Ten derde moet de onroerende zaak minstens drie weken per jaar door de eigenaar gebruikt worden. Tot slot staat de Zwitserse wet niet toe dat een vakantiewoning langer dan elf maanden per jaar wordt verhuurd.

Aankoop
De eenmalige aankoopkosten van een woning in Zwitserland variëren per kanton. Deze kosten liggen tussen de 2,5% en 5% en omvatten het honorarium van de notaris, de eenmalige belastingen voor het kadaster en landregister en de buitenlandvergunning. In sommige kantons is de koper ook overdrachtsbelasting (Handänderungssteuer) verschuldigd. Indien de woning is gelegen in een kanton dat Handänderungssteuer heft, ligt het tarief tussen de 0,5% en 3%. De tarieven variëren namelijk nogal per kanton. De grondslag van deze belasting is de waarde van de woning, zoals berekend door de notaris.

Bezit en verhuur
De eigenaar van een vakantiewoning in Zwitserland kan daar onderworpen worden aan de heffing van de Liegenschaftssteuer. In een aantal kantons – zoals Zürich en Aargau – wordt deze gemeentelijke belasting namelijk niet geheven. De Liegenschaftssteuer is een gemeentelijke belasting, vergelijkbaar met de Nederlandse onroerende-zaakbelasting. Naast de Liegenschaftssteuer is de bezitter van een tweede woning in Zwitserland inkomstenbelasting verschuldigd wegens het genot dat hij van zijn Zwitserse woning kan hebben. De belasting wordt geheven over een ambtelijk vastgestelde waarde van de woning, de zogenaamde Eigenmietwert. Indien de woning niet is verhuurd, wordt 100% van de Eigenmietwert belast. Echter, bij daadwerkelijke verhuur van de Zwitserse woning dient over de ontvangen huurinkomsten inkomstenbelasting betaald te worden. Gevolg hiervan is dat het bedrag van Eigenmietwert niet volledig meetelt.

Verkoop
Ook bij verkoop van de Zwitserse woning, is de niet-Zwitserse eigenaar belasting verschuldigd. Deze belasting, de zogenaamde Grundstückgewinnsteuer, wordt geheven over de gerealiseerde verkoopwinst. Deze winst bestaat uit het verschil tussen de verkoopprijs en de oorspronkelijke koopprijs. De hoogte van de Grundstückgewinnsteuer is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is het van belang in welk kanton de woning is gelegen. De Grundstückgewinnsteuer wordt namelijk niet op federaal maar op kantonaal niveau geheven. Een tweede factor is de verstreken tijd sinds de eigendomsovergang.

Schenken en erven
Zwitserland kent geen schenk- en erfbelasting (Schenkungssteuer en Erbschaftssteuer) op federaal niveau. De heffing van deze belastingen vindt namelijk plaats op kantonaal (en soms gemeentelijk) niveau. Hoewel de verschillen tussen de belastingheffing van de afzonderlijke kantons zeer groot zijn, kan opgemerkt worden dat ten aanzien van onroerend goed overal het situsbeginsel de grondslag voor de heffing is. Dit betekent dat een (tweede) woning onderworpen is aan schenk- en erfbelasting in het kanton waar de woning gelegen is.

Whitepaper

Alles weten over het kopen van een vakantiewoning in Zwitserland? Download het whitepaper

Sorteer opties
  • Woning ID
  • Prijs
  • Datum
  • Random
Grid
List
Kaart

Ciel Suisse te koop in Valais Zwitserland

Valais, Zwitserland

3Slaapkamer
2Badkamer
3Parkeerplaats
14Picture
Ciel Suisse is een heerlijk vakantiehuis op 1600m midden in de Zwitserse Alpen met een uniek zicht, gelegen in het skigebied Thyon 2000-Les Collons met 412 km skipistes tussen Verbier – Nendaz – Veyzonnaz – Thyon.
€680.000

Champéry, Ruim appartement met fraai uitzicht op de bergen

Valais, Zwitserland

2Slaapkamer
1Badkamer
1Parkeerplaats
9Picture
Dit in het centrum en op loopafstand van de cabinelift gelegen ruime appartement met 2 slaapkamers, aparte keuken, badkamer en apart toilet, heeft twee balkons en een prachtig uitzicht op de Dents du Midi. Een derde slaapkamer is gemakkelijk te realiseren.
€535.000

Luxe ski- in en ski-out nieuwbouw appartementen - 3 slaapkamers

Wallis, Zwitserland

3Slaapkamer
2Badkamer
10Picture
LUXE SKI- IN SKI-OUT NIEUWBOUW APPARTEMENTEN OP EEN TOPLOCATIE IN HET ZWITSERSE 4-VALLÉES SKIGEBIED. Nendaz is een typisch Walliser bergdorp gelegen op een zonneterras boven het Rhônedal vlakbij Sion en beidt een fenomenaal uitzicht over het dal en de Berner Alpen.
CHF700,000

Luxe ski- in en ski-out nieuwbouw appartementen - 2 slaapkamers

Wallis, Zwitserland

2Slaapkamer
1Badkamer
10Picture
LUXE SKI- IN SKI-OUT NIEUWBOUW APPARTEMENTEN OP EEN TOPLOCATIE IN HET ZWITSERSE 4-VALLÉES SKIGEBIED. Nendaz is een typisch Walliser bergdorp gelegen op een zonneterras boven het Rhônedal vlakbij Sion en beidt een fenomenaal uitzicht over het dal en de Berner Alpen.
CHF370,000

Chalet in Breiten (Wallis)

Valais, Zwitserland

4Slaapkamer
2Badkamer
1Parkeerplaats
14Picture
Chalet 'Welgelegen' heeft een prachtig vrij uitzicht over het Rhônedal. Het chalet heeft twee appartementen. De bovenwoning van 50 m2 voor 6 personen en de benedenwoning van 40 m2 voor 3 personen. In zeer goede staat van onderhoud. De afgelopen jaren nieuw laminaat en schilderwerk.
CHF325,000

Sfeervol chalet met boven-en benedenwoning en garage

Valais, Zwitserland

3Slaapkamer
2Badkamer
25Picture
Typisch Walliser chalet met benedenwoning en bovenwoning, gesitueerd op een van de mooiste plekjes in Breiten met prachtig vrij uitzicht. Indeling begane grond: Eigen entree, woonkamer met "Speicher, deur naar terras, open keuken (eenvoudig), slaapkamer en eenvoudige badkamer.
CHF295,000

Luxe en modern ingericht 4-kamerappartement volledig gemeubileerd en "turn key".

Valais, Zwitserland

3Slaapkamer
2Badkamer
25Picture
Het betreft een prachtig gerenoveerd en modern ingericht appartement, gelegen op een rustige en bosrijke locatie met optimale rust en magnifiek uitzicht. Indeling o.a.
CHF267,000

Val d'Anniviers, Ayer: Gezellig chalet met prachtig uitzicht

Valais, Zwitserland

4Slaapkamer
2Badkamer
2Parkeerplaats
27Picture
Prachtig chalet in authentieke lokale stijl in het Val d'Anniviers. De begane grond heeft een woonkamer (inclusief slaapbank) met een prachtig uitzicht door Franse deuren en een volledig uitgeruste keuken met een ruime eettafel.
€515.000

Gryon / Villars, Vaud: Droomchalet voor de liefhebber met panoramisch uitzicht op het zuiden

Lake Geneva, Zwitserland

3Slaapkamer
1Badkamer
15Picture
Een droom van een chalet met bijzonder sfeervolle afwerking, gelegen op een gewilde locatie met de skilift, de bakker en diverse restaurants op slechts enkele minuten lopen.
CHF955,000

Vakantiewoning direct aan de piste - Les Collons - Valais

Valais, Zwitserland

3Slaapkamer
1Badkamer
17Picture
Top locatie direct aan de piste (ski-in-ski-out) op slechts 50 meter van de skilift met een verbinding naar het grote en uitdagende skigebied "Les 4-Vallées" (ca. 410 km skipiste) waaronder het skigebied van Verbier en de gletsjer de "Mont Fort".
CHF475,000

Veysonnaz, Valais: Nu scherp geprijsd: Groot chalet met separaat te verhuren gastenappartement

Valais, Zwitserland

5Slaapkamer
3Badkamer
18Picture
Groot chalet met separaat te verhuren gastenappartement, gelegen op enkele minuten rijden van het het centrum van Veysonnaz met toegang tot skigebied "Les 4-Vallées". Slechts 13 km van Sion en de autosnelweg. Garage tegenover het chalet.
CHF695,000

Grengiols, Valais: Sfeervol en aantrekkelijk geprijsd chalet met 4 slaapkamers

Valais, Zwitserland

3Slaapkamer
1Badkamer
13Picture
Sfeervol en aantrekkelijk geprijsd chalet met 4 slaapkamers, gelegen in boven het dorp in bosrijke omgeving met optimale rust en privacy. Op slechts 8 minuten rijden van Riederalp Gondel naar het skigebied "Aletsch Arena".
CHF267,000
35 ResultatenResultaten per pagina
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Spanje? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Frankrijk? Ontvang gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Portugal? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Oostenrijk? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over het verhuren van een vakantiewoning? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.