6 - 8 oktober 2017  |   Jaarbeurs Utrecht  |  10.00 - 17.00 uur

Vakantiewoning in Zwitserland kopen

Alpenlanden zijn over het algemeen populair om een vakantiewoning te kopen en zo ook Zwitserland. Deze populariteit komt vooral doordat een vakantiewoning in Zwitserland zowel aantrekkelijk is in de zomer als de winter. Dit geld uiteraard ook voor de verhuur van de woning. Hierdoor zijn ondanks het hogere prijsniveau toch nog goede rendementen te behalen.

Geniet in zomer of winter? Koop een vakantiewoning in Zwitserland

Vakantiewoning in Zwitserland kopenInternationaal dubbele belastingheffing?
Koopt u als niet-inwoner van Zwitserland een Zwitserse vakantiewoning, dan leidt dit in beginsel tot dubbele belastingheffing. In uw woonland betaalt u krachtens het woonplaats beginsel namelijk belasting over uw wereldinkomen. Aangezien uw tweede huis in Zwitserland onderdeel is van uw wereldinkomen, geeft u deze aan in de belastingaangifte in uw woonland. Daarnaast zal Zwitserland ook belasting willen heffen over deze woning, omdat deze zich op Zwitsers territorium bevindt.

Dit betekent dat u als niet-inwoner van Zwitserland te maken krijgt met Zwitserse belastingheffing over uw aldaar gelegen tweede woning. Ter voorkoming van deze dubbele heffing, maken landen doorgaans onderling (bilaterale) afspraken over de verdeling van de heffingsbevoegdheid. Deze afspraken worden vastgelegd in een belastingverdrag, waarin staat welk land over welke inkomstenbronnen belasting mag heffen. Over het algemeen wordt de heffingsbevoegdheid van onroerend goed toegewezen aan het land waar dit is gelegen. Dit betekent dat u als niet-inwoner van Zwitserland in Zwitserland belasting betaalt over uw aldaar gelegen vakantiewoning.

Belastingheffing over de Zwitserse vakantiewoning
Zwitserland is een confederatie die bestaat uit 26 kantons. Geen van deze kantons is hetzelfde. Ieder kanton is anders qua taal, klimaat en wetgeving. Ook veel belastingwetgeving wordt in Zwitserland op kantonaal niveau geregeld. Daarnaast kent Zwitserland uiteraard ook fiscale wetgeving op federaal en gemeentelijk niveau.

Lex Koller
Zodra een niet-ingezetene een Zwitserse bron van inkomsten heeft, wordt deze beperkt belastingplichtig in Zwitserland. Op federaal niveau heeft Zwitserland wetgeving die specifiek van toepassing is op niet-ingezetenen die onroerend goed in Zwitserland willen kopen. Deze regelgeving is vastgelegd in het Bundesgesetz über den Erwerb von Grundstücken durch Personen im Ausland, de zogenoemde Lex Koller. Hoewel dit een wet op federaal niveau is, kan deze wet in ieder kanton anders uitgevoerd worden.

Vergunning
Krachtens de Lex Koller heeft een niet-ingezetene van Zwitserland een vergunning nodig om daar onroerend goed te kunnen kopen. Deze zogenoemde buitenlandervergunningen worden slechts in beperkte aantallen verstrekt aan natuurlijke personen. Een niet-ingezetene kan zonder de buitenlandervergunning dus geen tweede woning aanschaffen in Zwitserland.

Overige restricties
Naast de buitenlandervergunning legt de Zwitserse wetgeving nog meer restricties op bij de koop van onroerend goed. Ten eerste mag het netto woonoppervlak voor een woning niet meer zijn dan 200 vierkante meter. Ten tweede mag een alleenstaande of een gezin slechts één onroerende zaak in het bezit hebben. Ten derde moet de onroerende zaak minstens drie weken per jaar door de eigenaar gebruikt worden. Tot slot staat de Zwitserse wet niet toe dat een vakantiewoning langer dan elf maanden per jaar wordt verhuurd.

Aankoop
De eenmalige aankoopkosten van een woning in Zwitserland variëren per kanton. Deze kosten liggen tussen de 2,5% en 5% en omvatten het honorarium van de notaris, de eenmalige belastingen voor het kadaster en landregister en de buitenlandvergunning. In sommige kantons is de koper ook overdrachtsbelasting (Handänderungssteuer) verschuldigd. Indien de woning is gelegen in een kanton dat Handänderungssteuer heft, ligt het tarief tussen de 0,5% en 3%. De tarieven variëren namelijk nogal per kanton. De grondslag van deze belasting is de waarde van de woning, zoals berekend door de notaris.

Bezit en verhuur
De eigenaar van een vakantiewoning in Zwitserland kan daar onderworpen worden aan de heffing van de Liegenschaftssteuer. In een aantal kantons – zoals Zürich en Aargau – wordt deze gemeentelijke belasting namelijk niet geheven. De Liegenschaftssteuer is een gemeentelijke belasting, vergelijkbaar met de Nederlandse onroerende-zaakbelasting. Naast de Liegenschaftssteuer is de bezitter van een tweede woning in Zwitserland inkomstenbelasting verschuldigd wegens het genot dat hij van zijn Zwitserse woning kan hebben. De belasting wordt geheven over een ambtelijk vastgestelde waarde van de woning, de zogenaamde Eigenmietwert. Indien de woning niet is verhuurd, wordt 100% van de Eigenmietwert belast. Echter, bij daadwerkelijke verhuur van de Zwitserse woning dient over de ontvangen huurinkomsten inkomstenbelasting betaald te worden. Gevolg hiervan is dat het bedrag van Eigenmietwert niet volledig meetelt.

Verkoop
Ook bij verkoop van de Zwitserse woning, is de niet-Zwitserse eigenaar belasting verschuldigd. Deze belasting, de zogenaamde Grundstückgewinnsteuer, wordt geheven over de gerealiseerde verkoopwinst. Deze winst bestaat uit het verschil tussen de verkoopprijs en de oorspronkelijke koopprijs. De hoogte van de Grundstückgewinnsteuer is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is het van belang in welk kanton de woning is gelegen. De Grundstückgewinnsteuer wordt namelijk niet op federaal maar op kantonaal niveau geheven. Een tweede factor is de verstreken tijd sinds de eigendomsovergang.

Schenken en erven
Zwitserland kent geen schenk- en erfbelasting (Schenkungssteuer en Erbschaftssteuer) op federaal niveau. De heffing van deze belastingen vindt namelijk plaats op kantonaal (en soms gemeentelijk) niveau. Hoewel de verschillen tussen de belastingheffing van de afzonderlijke kantons zeer groot zijn, kan opgemerkt worden dat ten aanzien van onroerend goed overal het situsbeginsel de grondslag voor de heffing is. Dit betekent dat een (tweede) woning onderworpen is aan schenk- en erfbelasting in het kanton waar de woning gelegen is.

Whitepaper

Alles weten over het kopen van een vakantiewoning in Zwitserland? Download het whitepaper

Sorteer opties
  • Woning ID
  • Prijs
  • Datum
  • Random

Gryon / Villars, Vaud: Droomchalet voor de liefhebber met panoramisch uitzicht op het zuiden

Lake Geneva, Zwitserland

3Slaapkamer
1Badkamer
15Picture
Een droom van een chalet met bijzonder sfeervolle afwerking, gelegen op een gewilde locatie met de skilift, de bakker en diverse restaurants op slechts enkele minuten lopen.
€955,000

Vakantiewoning direct aan de piste - Les Collons - Valais

Valais, Zwitserland

3Slaapkamer
1Badkamer
17Picture
Top locatie direct aan de piste (ski-in-ski-out) op slechts 50 meter van de skilift met een verbinding naar het grote en uitdagende skigebied "Les 4-Vallées" (ca. 410 km skipiste) waaronder het skigebied van Verbier en de gletsjer de "Mont Fort".
€475,000

Grächen, Valais: 3-Kamerappartement met lift en garage op slechts enkele minuten van dorpscentrum en skilift. Nu zeer aantrekkelijk geprijsd !

Valais, Zwitserland

2Slaapkamer
1Badkamer
16Picture
Aantrekkelijk geprijsd en netjes onderhouden 3-kamerappartement op de 2e verdieping met lift en garage, op slechts enkele minuten van het dorpscentrum en de skilift. Indeling: entree, woonkamer met open haard en toegang tot balkon met prachtig uitzicht over de bergen.
€175,000

Leysin, Vaud, Top chalet op Top locatie, nu aantrekkelijk geprijsd !

Lake Geneva, Zwitserland

5Slaapkamer
4Badkamer
26Picture
Top chalet op top locatie "Les Esserts" in Leysin op steenworp afstand van skipiste en Telecabine, bestaande uit 3 woonlagen, o.a. 5 slaapkamers, 4 badkamers met toilet, 1 separaat gasten-toilet en dubbele carport direct voor het chalet. Luxueus en energiezuinig gebouwd met "Minergie" label.
€1,650,000

Sfeervol chalet in Zweisimmen - Zwitserland

Bernese Highlands, Zwitserland

2Slaapkamer
2Badkamer
19Picture
Authentiek sfeervol chalet (gerenoveerd in 2011) gesitueerd op rustige locatie temidden van de alpenweiden en op slechts enkele minuten rijden van dorpscentrum en skilift. Heerlijk genieten van de rust in de bergen met een uitgestrekt vrij uitzicht.
€395,000

Veysonnaz, Valais: Nu scherp geprijsd: Groot chalet met separaat te verhuren gastenappartement

Valais, Zwitserland

5Slaapkamer
3Badkamer
18Picture
Groot chalet met separaat te verhuren gastenappartement, gelegen op enkele minuten rijden van het het centrum van Veysonnaz met toegang tot skigebied "Les 4-Vallées". Slechts 13 km van Sion en de autosnelweg. Garage tegenover het chalet.
€695.000

Grengiols, Valais: Sfeervol en aantrekkelijk geprijsd chalet met 4 slaapkamers

Valais, Zwitserland

3Slaapkamer
1Badkamer
13Picture
Sfeervol en aantrekkelijk geprijsd chalet met 4 slaapkamers, gelegen in boven het dorp in bosrijke omgeving met optimale rust en privacy. Op slechts 8 minuten rijden van Riederalp Gondel naar het skigebied "Aletsch Arena".
€275,000

Les Collons, Valais: Royaal chalet in nieuwstaat met 5 slaapkamers, 3 badkamers, wellness en dubbele garage, gesitueerd aan "Les 4-Vallées

Valais, Zwitserland

5Slaapkamer
3Badkamer
25Picture
Prachtig ruim familie-chalet met aankoopmogelijkheid voor buitenlanders, gesitueerd tussen Les Collons en Les Masses met dubbele garage en extra eigen parkeerplaats gesitueerd op slechts 5 minuten rijden naar het grote skigebied "Les 4-Vallées met shuttlebus verbinding daar naartoe. Indeling o.a.
€975,000

Fiesch, Valais: Sfeervol Walliser chalet met 4 slaapkamers en 2 badkamers op slechts enkele minuten van de skilift

Valais, Zwitserland

4Slaapkamer
2Badkamer
20Picture
Sfeervol Walliser chalet met 4 slaapkamers en 2 badkamers op slechts enkele minuten van de skilift naar het grote Aletsch Arena skigebied. Ideaal om te bewonen door twee families.
€375,000

Anzère, Valais: Walliser chalet gelegen op een van de mooiste locaties net boven het dorp direct aan de Bisse

Valais, Zwitserland

4Slaapkamer
2Badkamer
18Picture
Zonnig gelegen chalet op unieke locatie aan de Bisse de Sion op nog geen 5 minuten wandelen naar het autovrije dorpscentrum van Anzère en dalafdaling (ski-in-ski-out !) Magnifiek vrij uitzicht over het Rhônedal en hooggebergte. Indeling chalet: Souterrain ca.
€535,000

Vakantiewoning Crans Montana te koop

Valais, Zwitserland

0Slaapkamer
2Badkamer
2Parkeerplaats
9Picture
Geen omschrijving beschikbaar.
€995,000

Chalet Valais - NENDAZ - Zwitserland

Valais, Zwitserland

0Slaapkamer
3Badkamer
2Parkeerplaats
15Picture
Geen omschrijving beschikbaar.
€1,500,000
45 ResultatenResultaten per pagina
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Spanje? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Frankrijk? Ontvang gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.