4 - 6 oktober    |   Jaarbeurs Utrecht    |    10.00 - 17.00

Nieuws

Vakantiewoning in Portugal kopen? De fiscale aspecten

Denk je eraan een vakantiewoning te kopen in Portugal? Houd dan rekening met de fiscale gevolgen. Informeer je hier duidelijk vooraf over. Een belangrijk onderscheid is of het huis in Portugal als hoofdverblijf wordt gezien of als tweede woning. We geven wat uitleg bij beide situaties.

Woning in Portugal als hoofdverblijf

Als het recreatiewoning je hoofdverblijf wordt, is het mogelijk dat je als inwoner van Portugal gezien wordt en niet meer van Nederland. In dat geval moet je de woning niet meer aangeven bij de Nederlandse belastingen. Het betekent wel dat je emigreert naar Portugal, waardoor je in Nederland een M-biljet moet indienen. Dit verschilt van het reguliere P-biljet omdat de Nederlandse belastingdienst andere informatie nodig heeft om de juiste belastingen in Nederland te berekenen. Het M-biljet zal je laatste belastingbiljet zijn in Nederland, tenzij je Nederlandse bronnen van inkomsten blijft hebben in de periode dat je in Portugal woont. Het feit dat je inwoner van Portugal bent geworden, betekent dat je in Portugal aangifte moet doen van je inkomsten. Ook het huis hoort daarbij.

Huis in Portugal is je vakantiewoning

In dit geval blijf je inwoner van Nederland. Het huis in Portugal wordt meegenomen in de belastingaangiften in beide landen. In Nederland moet de waarde van de woning (op 1 januari van het betreffende belastingjaar) aangegeven worden in box 3 als inkomsten uit onroerende goederen. Tegelijkertijd heeft Portugal het recht om belasting te heffen op de woning. Om dubbele belasting te vermijden, hebben Nederland en Portugal een belastingverdrag afgesloten waardoor Nederland een aftrek kan verlenen.

Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Spanje? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Frankrijk? Ontvang gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Portugal? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Oostenrijk? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over het verhuren van een vakantiewoning? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.