Een vrijstaande boerderij in de heuvels van Toscane. Of wat te denken van een wijnlandgoed van 40.000 vierkante meter op Sicilië? Een vakantiewoning in Italië klinkt als een fijne investering. Maar is dat het ook nu de aarde in Italië beeft, de economie in recessie verkeert en er een referendum nadert?
Ronald de Rooy verruilde het leven in de advocatuur voor het Italiaanse vastgoed. Met zijn bedrijf ItaliaCasa helpt hij Nederlanders - maar ook Duitsers Belgen, Amerikanen - aan een vakantiewoning in Italië.
'De kooplust is onveranderd, ondanks de onrust', vertelt De Rooy. 'De Italiaanse markt is geen koopjesjagersmarkt. Mensen die in Italië investeren doen dat bewust, omdat ze van het land, de cultuur of de mensen houden.' Volgens de vastgoed-expert is er een duidelijke scheiding in de Italiaanse huizenmarkt. 'De markt voor Italianen zelf, die gaat met de economie mee. Maar dat is niet onze markt. Het 'second home' vastgoed wordt veel meer bepaald door interesse vanuti de wereld. Die markt is heel constant gebleven.'
Aardbeving
Recentelijk werd Italië getroffen door verschillende aardbevingen, eveneens in gebieden waar De Rooy opereert. 'Wij hebben contact opgenomen met klanten van ons die in die gebieden woningen hebben gekocht. Geen van onze klanten heeft grote schade opgelopen.' Een huis kopen in een dergelijk gebied raadt hij dan ook niet per se af. 'Wij zien dat mensen die woningen kopen en die goed hebben gerestaureerd, weinig schade hebben opgelopen. In Italië is sterke regelgeving wat betreft bouwen: je moet antiseismisch bouwen.'
Bureaucratische rompslomp
Italië staat bekend om zijn bureaucratie. Maar ook dat is geen reden om een tweede huis in Italië te laten schieten, denkt De Rooy. 'Het is geen probleem om iets te kopen. Maar als je een huis gaat verbouwen of opnieuw bouwen kom je terecht in grote bureaucratie. Ik denk dat je je vooral bezig moet houden met partijen zoals wij die de zorg uit handen kunnen nemen en je goed wegwijs kunnen maken in het kopen van een woning.'
De Rooy geeft potentiële kopers en met name afdingers nog een belangrijke tip mee: 'Als je als Noord-Europeaan de Italiaan een poot uit het lijf wilt trekken, moet je niet verbaasd zijn als het nooit meer iets wordt. Hoeveel geld je ook meebrengt. Dat is een stukje eergevoel wat een rol speelt.'
Bron: BNR
Het kopen van een tweede woning is een serieuze zaak. Door je goed te laten informeren en gebruik te maken van de kennis en ervaring van experts, kom je goed voorbereid uit de startblokken. Second Home organiseert daarom op regelmatige basis webinars met deskundigen. Zij delen hun kennis over alle praktische, juridische en fiscale onderwerpen die bij de aankoop en het bezit van een tweede huis een cruciale rol spelen.
Ga je een vakantiewoning kopen dan heb je de mogelijkheid om de BTW terug te vorderen. Om voor deze terugvordering in aanmerking te komen moet je uiteraard wel aan een paar regels voldoen. We zetten ze op een rijtje!
Een vakantiewoning kopen is een uitstekende manier om je geld slim te investeren én om te genieten van je eigen plek onder de zon. Als je je tweede huis (gedeeltelijk) verhuurt, kan je er bovendien een mooi rendement uit halen.
Als je droomt van een eigen vakantiehuis, is een van de eerste dingen waar je aan denkt: hoe ga ik dat betalen? Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje!
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado