Waarom je in 2020 een vakantiewoning in Turkije moet kopen

Turkije, een land van economie, tradities, cultuur, sociale contacten en toerisme. Met zijn natuurlijke schoonheid en zijn historische rijkdom, wordt Turkije de hoek van de hemel genoemd.

De economie in Turkije

Economisch speelt Turkije naast zijn enorme omvang aan toeristen, ook een belangrijke rol in de wereld van de export. Jaarlijks wordt om en bij 100 ton aan olijfolie geëxporteerd naar verschillende landen, waaronder ook België en Nederland. Ook de hoofdgrondstof van brood, bloem, met een omzet van 22miljoen ton, maakt het nationaal product van Turkije even groter. Deze gigantisch hoge hoeveelheid is sinds 2015 de recordomzet wereldwijd.

In de modewereld staat Turkije gekend voor zijn textielfabrieken. De kwaliteit – prijsverhouding, de verscheidenheid aan materialen en de ontwerp mogelijkheden zorgden ervoor dat tijdens het eerste kwartaal van 2019, 382 miljoen ton textiel wereldwijd verscheept werd. Vervolgens is Turkije door zijn super doordacht en ontwikkeld luchtverkeer, een belangrijke doorsteekplaats van Europa naar het Oosten. In het totaal zijn er 53 luchthaven, verdeelt over 81 provincies en 957 steden. De luchthaven “Istanboel airport” behoort tot de groep van de 5 grootste luchthavens ter wereld. Tevens vormt dit Noordelijk gedeelte van het land, ook de “brug” tussen het grondgebied Europa en Azië.  Istanboel en Ankara, en een totaal inwoners aantal van 80miljoen, behoren tot de grootste steden op onze planeet.

Turkse tradities

De Turkse tradities zijn enig, bijzonder en echt en kent veel feestdagen. Binnen hun leefwereld is de belangrijkste factor, familie. Elke gelegenheid om samen te komen en samen feest te vieren wordt aangegrepen. In tegenstelling tot onze ingesteldheden, is bij de Turkse bevolking geen afstand te ver om familie te bezoeken.

Vermits de grootste groep van de bevolking Islamitisch is, hebben ook de meeste feestdagen een Islamitisch karakter. Enkele gekende feestdagen zijn:

  • “Şeker bayramı of suiker feesten”. Hierbij wordt gevierd dat de ramadan of vastentijd voorbij is. Moslims, in goede gezondheid, vasten gedurende één maand. Er wordt niets gegeten of gedronken tussen zonsopgang en zonsondergang. Tijdens de suiker feesten gaan de Moslims naar de Moskee voor gebed, vervolgens wordt de rest van de dag doorgebracht met bezoeken aan familie en vrienden. Overal worden lekkernijen en geschenken aangeboden.
  • “Hamam- of reiningsritueel. Geen enkele bezoeker aan het land, keert terug zonder een bezoek aan een hamam. Deze eeuwenoude traditie heeft zijn essentie niet verloren, nl reiniging. Tijdens een hamam bezoek wordt u gescrubd, gezeept, gewassen, gemasseerd met verschillende oliën,  moddermassages en worden de spieren gerekt. Dit is een unieke gebeurtenis die heden ten dagen ook terug te vinden is bij ons. Een aanrader.
  • Besnijdenis. Wanneer er een jongentje geboren wordt binnen een gezin, wordt deze besneden rond zijn 6 à 7 jaar. Dit gaat gepaard met een groot feest waarin de jongen, gekleed als prins door de straten wordt gedragen.

Diverse culturen 

De culturele structuur bestaat uit de accumulatie van zéér rijke en diverse culturen die uit de diepten van duizenden jaren geschiedenis komen. Anatolië is één van de oudste bewoonde regio’s ter wereld. Wij zijn in staat om de verschillende culturele verschillen die door deze rijkdom gecreëerd worden, te zien, zelfs in lokale gebieden die heel dicht bij elkaar liggen. Op de foto ziet u één van de zeven wereldwonderen: de tempel van Artemis, 550 jaar v.C. Deze is gelegen in Efeze, tegen Izmir, Egeïsche regio. Één van de mooiste kenmerken binnen de Turkse cultuur wordt gekenmerkt door gastvrijheid. Helpen en gastvrijheid wordt hoog in het vaandel gedragen. Het is een vanzelfsprekendheid om elkaar bij te staan en te steunen. Dit kenmerk kent waarschijnlijk zijn oorsprong in centraal Azië, tijdens het Nomadenbestaan. Helpen en solidariteit was een noodzakelijkheid. Inwoners van éénzelfde gemeente hadden elkaar nodig om het land te bewerken, machines uit te wisselen, dieren van plaats naar plaats te brengen. Ook de dag van vandaag is deze filosofie nog sterk aanwezig. De Turkse bevolking behandelen jou als een koning. Zij vinden het een eer om jou als gast te mogen ontvangen.

Ook ouderlingen krijgen heel wat aanzien en eer. Zij worden gezien als de grondleggers van de nakomelingen. Deze ouderlingen hebben voor hen gezorgd wanneer ze jong waren en het is nu de tijd om voor hen te zorgen.

Sociaal contact en samenhorigheid

Wanneer je alleen ergens vertoeft zal al gauw iemand naar jou toekomen met een glaasje thee in zijn hand. Al spreek je de taal niet, ze blijven aan jouw zijde waken. Net of, geen nood, ik ben er. Al hebben ze jou juist ontmoet, je bent uitgenodigd om mee feest te vieren. Hun huis is jouw huis. Ze maken voor jou hun lekkerste maaltijd klaar en geven jou het beste van wat ze de bieden hebben. De Turkse gastronomie is variërend en bereidt met aandacht voor gezondheid en versheid. Een aspect waar wij nog zoveel van kunnen leren.

Vakantie in Turkije

Toerisme in Turkije, met zijn ongeveer 40 miljoen bezoekers per jaar, behoort dit land tot de top 5 vakantiebestemmingen. Een vakantie bijvoorbeeld aan de Egeïsche Zee, aan de Zuidwestkant van Turkije, biedt, door zijn ontelbare, prachtige stranden een paradijs voor de zonaanbidders en watersporters. Het is er betoverend mooi en er valt heel wat te ontdekken. De Egeïsche kust, ook Klassieke Kust genoemd, wordt herkend door de steden: Kusadasi, Didim, Altinkum, Bodrum en herbergt één van de mooiste landschappen van het land. Zijn azuur blauwe wateren, zijn talrijke naaldwouden, zijn uitgestrekte olijfgaarden, zijn sublieme rotsformaties, zijn talrijke door fraaie bospartijen omzoomde baaien, zijn indrukwekkend cultureel erfgoed, een bestemming voor zowel zonaanbidders als natuurliefhebbers, watersporters en archeologen. Bijgevoegde foto toont een bovenaanzicht van de stranden van Altinkum en Didim. Ben je een jachtliefhebber of wil je een dagje zeilen, dan bieden die jachthavens een uitstekende service. Er hangt een ongedwongen sfeer in een exclusief, rijkelijk decor. Iedereen is van harte welkom. Vanuit de havens ben je op een half uur tot uur varen van de Griekse eilanden Kos en Rhodos. Verder kan je er de plaatselijke cultuur opsnuiven in de uitnodigende centra.

Bovendien heerst hier een Mediterraan klimaat, wat meehelpt om zijn populariteit te verhogen. De plaatselijke bevolking spreekt van een drie-seizoenen gebied. Tijdens de maanden juli en augustus toont de thermometer het kwik gemakkelijk boven de 30°, tevens hebben wij milde wintertemperaturen en warme voor- en najaar temperaturen. Men kan hier gemakkelijk 8 maanden per jaar genieten van een strandbezoekje en een frisse duik in de straalblauwe wateren.

 

Bron: Sun Holiday Homes

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Turkije. Is dit het moment?

De euro is in Turkije steeds meer lira waard. Bovendien is de spaarrente lager dan ooit.

Bekijk

Tweede huis: Genieten met een aantrekkelijk rendement

Voor de meeste Nederlanders zit de zomervakantie er weer op. Ook al zijn we net weer aan het werk, de prettige vakantie lijkt ver achter ons te liggen.

Bekijk

Investeren in een recreatiewoning

Investeren in een recreatiewoning kan verschillende redenen hebben.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden