26 - 27 januari 2019 -  Mecc Maastricht | 8 - 10 maart 2019 Jaarbeurs Utrecht

Nieuws

Vakantiewoning kopen in Zwitserland: De voordelen

Goed nieuws voor iedereen die na zijn vakantie nog terugverlangt naar Zwitserland. Anders dan vaak gedacht is de aankoop van een tweede woning er mogelijk. Met een aantrekkelijk belastingvoordeel.

Prachtige natuur, hoge levensstandaard, veiligheid en politieke stabiliteit. Zwitserland heeft niet voor niets een grote aantrekkingskracht op vakantiegangers wereldwijd. De populariteit zorgt sinds de jaren ‘60 voor een grote vraag naar tweede huizen in het land. Reden voor de Zwitserse overheid om het huizenbezit voor niet-ingezetenen te beperken. Toch is een vakantiewoning in Zwitserland bereikbaar.

Vakantiewoning kopen in Zwitserland:  Fiscaal voordeel

In Zwitserland is een speciale regeling van kracht die bepaalt dat particulieren afkomstig uit EU-landen zich vrij kunnen vestigen en gebruik kunnen maken van een aantrekkelijk belastingtarief. Het gaat hier om de zogenoemde Pauschal-regeling. Het te belasten inkomen wordt daarbij afgestemd op de huurwaarde van de woning. Iedere Zwitser moet de huurwaarde van zijn huis bij zijn inkomen optellen. Uitgangspunt van de huurwaarde is de woningwaarde, vergelijkbaar met de Nederlandse WOZ. Elk kanton gebruikt een eigen factor voor de belastingheffing. Aantrekkelijk is dat dit bedrag van de huurwaarde ook bepalend is voor de belastingheffing voor niet-Zwitsers die hun inkomen wereldwijd verdienen en zich in Zwitserland willen vestigen. Het echte inkomen of vermogen wordt niet gemeten. De belastingheffing wordt gebaseerd op de – veel lagere – huurwaarde. Door vermogende eigenaren van een tweede woning kan zo fiscaal voordeel worden behaald. Of de Zwitserse vakantiewoning wordt verhuurd op zelf bewoond maakt niet uit.

Strikte voorwaarden
Er is toenemend interesse in de Pauschal-regeling. Voorwaarde is dat de mensen die naar Zwitserland emigreren niet gaan werken in het land. En over voldoende vermogen beschikken om zichzelf en hun familie te onderhouden. Haast is er niet, de regeling is open voor alle niet-ingezetenen met een huis in Zwitserland. Ook het opgeven van de Nederlandse nationaliteit hoeft niet, wie gebruik maakt van de regeling krijgt een Zwitserse verblijfsvergunning.

Rekenvoorbeeld

Vakantiehuis €4.000.000*
Huurwaarde per jaar € 60.000

Belastingheffing Kanton Uri (Andermatt) 15%**
Belastingheffing Bund (Federatie) 13%**

Huurwaarde € 60.000 x factor 7 = € 420.000
Belastingen totaal 28%
Jaarlijks te betalen vast bedrag aan belastingen ongeacht vermogen of inkomen
€ 117.600

* Omgerekend in euro’s. 1 euro is chf 1,09 (juli 2017)
** beide de hoogste tarieven in het progressieve systeem

Bron: First AG

Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Spanje? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Frankrijk? Ontvang gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Portugal? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over kopen van een vakantiewoning in Oostenrijk? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.
Download gratis het whitepaper
Alles weten over het verhuren van een vakantiewoning? Download gratis ons whitepaper, het whitepaper wordt verzonden naar het opgegeven emailadres.