Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Bijkomende kosten bij het kopen van een huis in Griekenland

Een huis kopen in Griekenland. Wie droomt er niet van: heerlijk onder de Griekse zon. Mocht je dit overwegen dan wil je graag weten met welke bijkomende kosten je rekening moet houden. In dit blog gaan we hier verder op in. Want, hoe meer informatie je als koper hebt over de aanschaf van een woning in Griekenland, hoe beter onderlegd de beslissing.

Vaste aankoopsom en overdrachtsbelasting

Allereerst krijg je te maken met een vaste aankoopsom van ongeveer 5,6 procent van de aankoopprijs. Dit percentage kan oplopen, afhankelijk van of er een makelaar en/of advocaat bij de koop betrokken is.

Daarnaast is er de overdrachtsbelasting. Deze bedraagt 3,09 procent van de handelswaarde van de woning of indien deze hoger is van de belastbare waarde. Dit bedrag moet, voordat de koopakte wordt ondertekend betaald worden aan het Griekse Ministerie van Financiën. De reden hiervoor is dat de notaris een bewijs van betaling aan de akte moet hechten.

bijkomende kosten bij het kopen van een huis in Griekenland

Notariskosten

Dan zijn er nog de notariskosten. In Griekenland zijn deze kosten met een minimum wettelijk bepaald. Over het algemeen rekenen notarissen ongeveer 2 procent van de verkoopprijs of de fiscale waarde van het onroerend goed.

Welke van de twee variabelen gekozen wordt hangt af van welke waarde inclusief BTW hoger is. De notaris bereidt de akte voor welke in aanwezigheid van de partijen of indien benoemd hun advocaten wordt ondertekend.

Kadasterkosten

Na ondertekening van de akte stelt de notaris een aanvraag op en een samenvatting van de ondertekende akte. Deze wordt aan het plaatselijk kadaster verzonden en geregistreerd. Op deze manier is de eigendomsoverdracht volgens de wet voltooid. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 0,5 procent van het aangekochte onroerend goed.

Advocaatkosten en makelaarscourtage

Hoewel het niet verplicht is een advocaat in de arm te nemen, is het wel aan te raden. Een juridische deskundige kan nagaan wat u precies koopt en u door alle processen begeleiden. De honoraria variëren tussen de 1 en 2 procent, inclusief BTW. Dit is uiteraard afhankelijk van de diensten die de aangewezen aanbieder biedt.

Wanneer er een makelaar bij de verkoop betrokken is, moet je rekening houden met een makelaarscourtage. Meestal is dit 2 tot 4 procent van de overeengekomen koopprijs, inclusief BTW.

Kosten bij nieuwbouw woningen

In het geval dat een voltooide nieuwbouw woning wordt verkocht door een bouwbedrijf, geldt een BTW van 24 procent. Echter, in een poging de onroerendgoedsector te steunen, staat de Griekse regering bouwbedrijven toe een vrijstelling van belasting aan te vragen.

Deze 24% procent BTW over de volledige aankoopprijs is niet verschuldigd voor nieuwe woningen vanaf de tekening. In dat geval koopt de koper eerst de bouwgrond voordat er aan de bouw begonnen wordt. Over de prijs van de grond betaalt de koper 3,09 procent overdrachtsbelasting.

Hervormingen in de onroerend goed sector

Om de onroerendgoedsector concurrerender te maken, heeft Griekenland hervormingen doorgevoerd. Hierbij kan je denken aan vereenvoudiging van het verkoopproces en het online zetten van procedures. Er moet nog meer werk worden verzet maar het begin is er om het concurrentievermogen van Griekenland te stimuleren.

Gegevens uit de Global Property Gids tonen dat de transactiekosten voor het verwerven van een bestaande Griekse particuliere woning van 250.000 euro lager zijn dan die in Portugal en Spanje. Griekenland komt boven buurlanden als Italië uit op de mondiale ranglijst die is opgesteld door de International Tax Competitiveness Index voor 2021.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen of zin om je verder te oriënteren op de markt voor Griekse woningen? Bezoek dan eens de Second Home beurs in Nederland of de Second Home Expo in België. Bekijk voordat je gaat de exposantenlijst. Deze kan per beurs variëren.

Bron: Elxis

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden