Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Tweede huis in Oostenrijk aantrekkelijke investering

Een tweede huis in een prachtige omgeving. Daarvan dromen we toch allemaal wel eens? Veel Nederlanders laten die droom ook uitkomen. Ze kopen een prachtig boerderijtje in Frankrijk, een mooi appartement in Spanje of een mooi optrekje aan de zuidkust van Turkije.

Oostenrijk is in opkomst. Het land ligt centraal in Europa en biedt daardoor niet alleen verhuurmogelijkheden voor Nederlanders en Belgen. Oostenrijk is natuurlijk in de eerste plaats een wintersportland. Robert Hubers bevestigt deze conclusie, maar ziet het toerisme in andere seizoenen sterk opkomen. Hij woont sinds maart 2011 in dit land en bemiddelt inmiddels bijna acht jaar via zijn bedrijf Alpendreams voor Nederlanders en Belgen die geïnteresseerd zijn in de aankoop van een tweede huis in Oostenrijk. “Nederlanders voelen zich snel thuis in dit land. Oostenrijkers zijn gastvrij en zelfs in de kleinere wintersportplaatsen is de après-ski gezelliger dan in de meeste Zwitserse of Franse skioorden. Oostenrijk is EU-lid en er wordt hier ongelooflijk veel gedaan om de toerist te trekken en vast te houden. Dat is belangrijk voor de verhuur.”

Wat maakt Oostenrijk bijzonder?
“Het land ligt centraal binnen Europa. Als je naar de verhuur kijkt, is het dus niet alleen interessant voor de Belgen en Nederlanders. Ook Russen en inwoners van voormalige Oostbloklanden zijn steeds vaker geïnteresseerd in het huren van een huis in dit land voor alle seizoenen.” De skigebieden zijn het meest populair. “Dat is natuurlijk niet voor iedereen te betalen. Daarom zoeken potentiële kopers vooral naar huizen in de periferie van grote skigebieden. Juist daar kun je nog een mooi rendement maken. Ik woon bijvoorbeeld in de regio van Zell am See/Kaprun. Daar ben je inclusief BTW, tussen de € 3.500 en € 5.000 per vierkante meter kwijt. Een ruim appartement of chalet in deze regio van een 100 m2 begint bij € 350.000.”

Hoe staat het met de huizenmarkt?
“Oostenrijk kent al langere tijd een stabiele huizenmarkt. Het is heel evenwichtig. We hebben hier geen daling gezien, prijzen zijn juist nog iets gestegen. De belangrijkste reden hiervoor is dat mensen in tijden van crisis zekerheid zoeken. Die vind je in Oostenrijk, als politiek stabiel land, dat ook nog eens mooi midden in Europa ligt.”

Omdat Oostenrijk als EU-land een belastingverdrag heeft met Nederland, moet je als koper aan de Oostenrijkse fiscale regels voldoen. “Als je een tweede huis koopt, worden de opbrengsten hier belast. Oostenrijk heeft een progressief belastingstelsel. De koper kan de gemaakte kosten aftrekken van zijn bruto huurinkomsten. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten voor onderhoud en elektra, de eventuele commissie voor touroperators, reiskosten voor inspectie en financiering- en rentekosten. Vooral die laatste twee zorgen ervoor dat de belastingdruk vrijwel nihil is.”

Mooi rendement
Volgens Hubers hangt het te behalen rendement op een tweede huis in Oostenrijk af van de koopregio. “In het Salzburgerland – waar de meeste Nederlanders zitten – is € 2.500 netto per bed per jaar zeker haalbaar. Met vier bedden levert dat € 10.000 op. Dit is na aftrek van de kosten van de verhuurorganisatie. Betriebskosten en de lasten van de hypotheek moeten daar nog wel van af. Het uiteindelijke rendement ligt tussen de 5 en 9 procent. Voor veel Nederlanders is dat natuurlijk een aantrekkelijk percentage, zeker als je het afzet tegen de andere mogelijkheden om rendement op je vermogen te halen. Hierdoor is Oostenrijk een prima land om in een tweede huis te investeren. Tel daar nog eens bij op dat de Oostenrijkse overheid de komende jaren inzet op grootschalige investeringen om daarmee het aantal toeristen per jaar naar 40 miljoen te tillen. Daar zitten ongetwijfeld veel vakantiegangers bij die geïnteresseerd zijn in het huren van een tweede huis.”

Bron: Investeren in morgen

Gerelateerde berichten

Bekijk

Oostenrijkse huizenmarkt door het dak

Het kopen van een vakantiewoning in binnen- en buitenland is razend populair. Oostenrijk staat al jaren bovenaan in de lijstjes als favoriete land voor een tweede huis.

Bekijk

Een vakantiehuis met Zweitwohnsitz kopen in Oostenrijk

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen in Oostenrijk? Dan moet je zeker zijn dat het huis beschikt over een vergunning om als Zweitwohnsitz te gebruiken. Zonder vergunning riskeer je om een boete te krijgen.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden