Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Waarom een huis kopen in Portugal

Een huis kopen in Spanje is al jaren populairder dan een huis in Portugal. Toch stijgt de laatste jaren de interesse in Portugal aanzienlijk en niet geheel onterecht. In Portugal kun je over het algemeen nog voor minder geld een schitterende woning vinden. Ook op fiscaal gebied probeert de Portugese overheid het interessant te maken.

Een huis kopen in Portugal met interessante fiscale voordelen

Na de crisis van 2008 lijkt Portugal in 2017 uit het dal te zijn geklommen: de werkloosheid daalt en er is sprake van economische groei. Dat weerspiegelt zich in de vastgoedprijzen. Die stijgen omdat de vraag groter is dan het aanbod, wat dan weer komt door de vele fiscale voordelen. Zo is het NHR-regime van kracht, wat buitenlandse investeerders aantrekt. Concreet betekent het dat mensen die minstens 183 dagen per jaar in Portugal verblijven niet belast worden op hun pensioeninkomsten en op buitenlandse dividenden of interesten. Veel investeerders voelen zich ook aangesproken door de Golden Visum-regeling, waarbij niet-EU-burgers een Portugese verblijfsvergunning ontvangen bij de aankoop van een pand van minstens 500.000 €.

Verhuur van vakantiewoning in Portugal

Daarnaast is er een gunstige regelgeving voor de verhuur van een vakantiewoning in Portugal. Wie zijn tweede huis verhuurt, betaalt slechts 8,75% belasting op de huurinkomsten. Vroeger bedroeg dit 28%. Bovendien hoef je geen belasting te betalen over een vakantiewoning en zijn er geen successierechten in eerste lijn. Doordat de prijzen van Portugees vastgoed zeer geleidelijk stijgen (behalve in Lissabon) is het vandaag nog steeds mogelijk om voordelig een tweede woning te kopen.

Bijkomende kosten

Als je een tweede huis aanschaft in Portugal, doe dan zeker een beroep op een plaatselijke advocaat. Hij behartigt de belangen van de koper in plaats van de notaris of makelaar. Je betaalt een honorarium dat 1% van de aankoopprijs bedraagt, plus 23% BTW. Hou rekening met de overdrachtsbelasting, die varieert tussen 0 en 8%. Je betaalt ook een zegelrecht, notaris- en registratiekosten en al dan niet een commissie aan de makelaar. De totale kosten voor de aankoop van een tweede huis in Portugal bedragen op die manier 4 tot 7% van de aankoopprijs.

Belastingen

Als eigenaar van een woning in Portugal betaal je jaarlijks belastingen, zoals de gemeentelijke vastgoedbelasting. Als je de woning verhuurt, ben je een zegelrecht van 10% verschuldigd op de verhuurprijs.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom het goed is om te investeren in een vakantiewoning in Portugal

Als je investeert in een vakantiewoning in het buitenland, ontsnap je aan de vermogensrendementsheffing van box 3 uit je belastingaangifte. De heffing over een vakantiewoning in het buitenland gebeurt namelijk in het land waar de woning gelegen is. Denk je eraan om van je vakantiehuis je eerste woning te maken? Dan moet je rekening houden met de fiscale gevolgen. In Portugal kunnen deze zeer voordelig uitpakken.

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Een tweede huis: brengt het iets op?

Een tweede huis is heerlijk om je vrije tijd en vakanties in door te brengen. Maar levert investeren in een vakantiehuis ook financieel iets op?

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden