Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Recreatiewoning te koop,

waar moet ik beginnen?

Herkenbaar? Je bent helemaal enthousiast en bent van plan een vakantiewoning te kopen maar je weet niet waar je moet beginnen. Dan ben je niet de enige.

Het kopen van een vakantiehuisje of chalet kan een spannende, maar ook ingewikkelde onderneming zijn. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden, zoals de locatie, grootte, financiering, onderhoudskosten en verhuurmogelijkheden. We maken je graag een beetje wegwijs in de wondere wereld van de recreatiewoning. Zo kan je een weloverwogen beslissing maken.


Budget en financieringsmogelijkheden

Wat kost een vakantiewoning? En wat kan ik betalen? Twee heel reële vragen. Voordat je je zoektocht begint doe je er goed aan je budget te bepalen en een financieel plan op te stellen. Op deze manier krijg je inzicht in de totale kosten. Hiervoor kan je natuurlijk het beste advies vragen van professionals om verrassingen te voorkomen. Denk aan een hypotheek- of belastingadviseur.

Houd bij de overweging tot koop niet alleen rekening met de aankoopprijs, maar ook met de eventuele onderhouds- en verhuurkosten. Evenals kosten voor onderhoud, verzekeringen en eventuele huurinkomsten. En, eventuele vergoedingen voor grond- of erfpacht.

Wil je je recreatiewoning of chalet gaan verhuren? Dan moet je ook rekening houden met extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan advertentiekosten, sleuteloverdracht en schoonmaakkosten na verhuur. Daarnaast moet er inkomstenbelasting worden betaald over de huuropbrengsten.

Omdat de financieringsmogelijkheden voor de aankoop van een recreatiewoning vaak beperkt zijn, moet je vaak eigen middelen inbrengen.

 

recreatiewoning-kopen

 

Recreatiewoning te koop: welk type en locatie?

De locatie van je eigen vakantiehuis is belangrijk. Wil je graag in Nederland blijven of ben je bereid om naar het buitenland te gaan? Zoek je een vakantiewoning in de natuur, aan de kust of in een stad? Is de locatie die je in je hoofd hebt geschikt voor verhuur?

Afhankelijk van je wensen en budget ga je kijken welke type woning voor jou het beste past. Voel je meer voor een vakantiehuisje, chalet, stacaravan of ander type recreatiewoning? Houd hierbij de grootte en de mate van onderhoud dat hierbij nodig is in de gaten.

Denk ook eens aan de mogelijkheid een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kan je helpen bij het vinden van een geschikte recreatiewoning en kan je adviseren over juridische en fiscale aspecten van de aankoop.

 

Wat kost een vakantiehuisje?

In Nederland variëren de prijzen van vakantiehuisjes sterk. Een klein en eenvoudig vakantiehuisje op een rustige locatie in de natuur kan worden gekocht voor minder dan 50.000 euro. Aan de andere kant kan een luxueuze vakantievilla aan de kust of in een populaire toeristisch gebied makkelijk meer dan 1 miljoen euro kosten.

Waar je ook aan moet denken is om de juridische en fiscale aspecten goed te regelen voordat je de recreatiewoning koopt. Denk aan eigendoms- en erfpachtstructuren en eventuele belastingen.

 

Wat kost een chalet?

Heb je je zinnen gezet op het kopen van een chalet? Dan wil je de kosten daarvan natuurlijk weten. De prijs van een chalet kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren.

Een belangrijke factor is bijvoorbeeld de grootte van het chalet. Logischerwijs zijn kleinere chalets aanzienlijk goedkoper dan grotere modellen.

Zoals eerder vermeld is de locatie van het chalet een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden. In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden. Van bosrijke gebieden in het binnenland tot aan de kust. Chalets gelegen in de meer populaire en drukke gebieden zijn vaak duurder dan chalets in rustigere en minder bekende locaties.

Om je een algemeen idee te geven van de prijzen van chalets in Nederland, zijn er verschillende mogelijkheden. Een klein, eenvoudig chalet in een rustige omgeving kan worden gekocht voor minder dan €30.000. Maar het is ook mogelijk dat de aankoopprijs van een luxueuzer model oploopt tot €150.000 of meer.

 

Vakantiehuis kopen: de beste keuze

Niets is zo persoonlijk als de beste keuze wanneer je een vakantiewoning koopt. Die kan voor iedereen anders zijn. Doorloop bovenstaande stappen en maak een weloverwogen beslissing over de aankoop van een recreatiewoning.

Het kan een waardevolle investering zijn. Niet alleen voor ontspanning en vakantie maar ook voor de verhuur. Feit is dat het belangrijk is om goed geïnformeerd en geadviseerd te zijn voordat je overgaat tot de aankoop.

Tip: start je zoektocht op de Second Home beurs. Je vindt er veel verschillende aanbieders en divers aanbod. Kijk zelf maar eens op de exposantenlijst en laat je verrassen. Van de Veluwe tot aan de kust. Van chalet tot vakantiehuisje, villa of recreatiewoning. Handig zijn de gratis te volgen seminars die je meer verdieping geven over verschillende onderwerpen.

Ben je alvast benieuwd naar wat er zoal te koop staat? Scrol hieronder dan rustig door en bekijk het ruime aanbod. Wanneer je op de knop 'bekijk resultaten' onderaan deze pagina klikt, komt er een filteroptie tevoorschijn. Dit geeft je de mogelijkheid meer gericht je zoektocht te starten.

Veel plezier en succes met je zoektocht gewenst!


Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden