Bezoek de beurs

29 sept. - 1 okt. 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een huis financieren in Turkije

Informatie financieren Turkije

Tweede huis in Turkije: Wat moet u weten?

Het land Turkije heeft veel te bieden, bovendien is het kopen van een huis goedkoop. Vanaf € 35.000 zijn er al mogelijkheden om eigenaar te worden. Een persoonlijke lening in Nederland of België kan hiervoor al voldoende zijn. Verhuur van uw Turkse woning levert extra inkomsten op. Daarmee betaalt u (een deel van) de kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Dit kan vooral voordelig zijn als u een extra hypotheek afsluit op uw woning in Nederland of België.

Een huis kopen in Turkije is financieel een mooie investering, terwijl u ondertussen regelmatig vakantie viert in een van de mooiste landen van Europa. Wat is er mooier dan investeren terwijl u vakantie viert?

De meeste buitenlandse kopers in Turkije financieren hun woning met spaargeld. De meeste lokale kopers uit Turkije maken overigens ook weinig gebruik van een hypotheek. Slechts 9 % van de verkochte woningen in de eerste helft van 2019 zijn betaald met een (deel) hypotheek. De kosten zijn simpelweg te hoog op het moment via Turkse banken: 2 % tot 2,5 % per maand, ofwel 24 % tot 30 % per jaar.

Persoonlijke lening via bank of verzekeringsmaatschappij

Soms is het mogelijk om via een persoonlijke lening in Nederland geld te lenen, soms is er een overwaarde op de woning in Nederland. Op het moment dat banken echter “Turkije”horen, is men niet heel enthousiast om geld uit te lenen. In Nederland zijn er veel Nederlands-Turkse verzekeringsmaatschappijen die ook geldleningen verzorgen. Stap eens binnen bij uw landgenoten om te zien wat zij voor u kunnen regelen.

Deelbetalingen via Turkse aannemers van nieuwbouwprojecten

Vaak zien wij bij nieuwbouwprojecten dat deelbetalingen mogelijk zijn. Deze mogelijkheid wordt in dat geval door de aannemer van het project aanboden. U heeft dan bijvoorbeeld een periode van 18 maanden de tijd om in afgesproken termijn het aankoopbedrag te betalen.

Nieuwe trend: Particulieren financiering bestaande bouw

Ook zien wij een nieuwe trend bij buitenlandse huiseigenaren: soms worden woningen aangeboden met deelbetalingen aan de huidige eigenaar tegen een afgesproken rentepercentage dat meer overeenkomt met de rente die in West-Europa geldt voor leningen. Er dient dan een waterdicht onderhands contract te worden opgesteld. De huiseigenaar ontvangt zijn geld in deelbetalingen met een rentevergoeding. De afspraak wordt gemaakt dat de koper gebruik mag maken van de woning onder bepaalde voorwaarden. De huiseigenaar heeft zekerheid en ontvangt bovendien een hoger rentepercentage dan dat de West-Europese banken bieden voor spaartegoeden. Een win-win situatie!

Crowd-funding of lenen bij bekenden

Door de lage spaarrente die momenteel door banken wordt geboden, is het ook mogelijk om bij vrienden of onbekenden geld te lenen op basis van goede afspraken en een goede vergoeding. Maak elke stap transparant en zorg voor een goed contract. Als de afspraken niet worden nageleefd, moeten partijen niet naar de rechter hoeven om hun recht te halen. Dit kost onnodig geld en negatieve energie. Voorkom problemen en leg de afspraken vast. Overigens, hou in gedachten: met familie moet je wandelen, niet handelen. De meeste problemen in families en tussen vrienden ontstaan vanwege geld. Soms is het beter om gewoon even door te sparen.

Algemeene aandachtspunten Turkije & onroerend goed

In Turkije wordt het eigendom pas overgeschreven als u de volledige aankoopsom heeft voldaan. Dit zorgt voor een hele onzekere situatie voor de koper. Immers, wat gebeurt er met uw aanbetalingen als de Turkse aannemer failliet gaat of simpelweg verdwijnt? De eigendomsoverdracht kunt u niet afdwingen in Turkije, tenzij u een koopovereenkomst op termijn bij een Turkse notaris heeft laten opstellen en deze heeft laten inschrijven bij het Openbaar Register. Als u termijnbetalingen met uw aannemer heeft afgesproken, is het zinvol om zoveel mogelijk elementen schriftelijk vast te leggen. Hou er rekening mee dat er cultuurverschillen zijn. Het Turkse volk is een trots volk en voelt zich snel beledigd volgens Nederlandse standaarden. Dit uiten zij op een andere manier dan dat wij in Nederland of België gewend zijn. Uitdrukkingen als “vertrouw je mij dan niet?” en “als het op deze manier moet, verkoop ik de woning aan een ander” zijn vrij gebruikelijk. Ik raad u aan hier niet op te reageren en gewoon de raad van uw adviseur op te volgen.

Turks recht is van toepassing bij de woning in Turkije. Als u komt te overlijden terwijl u in het bezit bent van een woning in Turkije, dan zullen uw erfgenamen een procedure moeten opstarten om ook in Turkije een verklaring van erfrecht te verkrijgen. Vaak houdt de Turkse rechter rekening met het testament in het thuisland, maar er wordt geen rekening gehouden met elementen als het “langst levenden beding”. Ga een vrijblijvend gesprek aan met een adviseur op dit gebied na aankoop van uw woning. Soms is het raadzaam om een aanvullend testament op te laten stellen voor uw Turkse bezittingen.

Geschreven door drs. Esmeralda G. Sepers
Eigenaresse van Esmare Turkey & Turkije Advies Sepers
www.esmare-turkey.com
www.turkijeadviessepers.nl

Meer informatie