Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Tweede huis kopen juist nu interessant

Met de aanhoudende recessie en de stilstaande woningmarkt lijkt dit niet de tijd te denken aan de aanschaf van een tweede huis. Maar wie het zich kan veroorloven, kan nu tegen een buitenkansje aanlopen. Aanbiedingen, acties en lage prijzen. Wat wil je nog meer?

Wie droomt er nu niet van een eigen plek onder de Griekse of Spaanse zon? Of een luxe vakantiewoning in Zeeland, in één van de prachtige Nederlandse natuurgebieden? Toegegeven: het ligt niet echt voor de hand juist in deze financieel zware tijden een tweede huis te kopen. Maar onmogelijk is het niet. Juist door aanhoudende malaise zijn er nieuwe kansen. Dit lijkt hét moment om in te stappen.

Vakantiewoning kopen in het buitenland

Waar de Nederlandse woningmarkt worstelt met het inlopen van gefinancierde overwaarde op de woningen die in de laatste jaren als sneeuw voor de zon is verdwenen, deden de Engelsen en Ieren dat ook. Het grote verschil is alleen dat zij in veel gevallen die overwaarde niet spendeerden aan hun eigen woning, maar juist een tweede woning kochten in Spanje of Griekenland. De gevolgen waren desastreus.

In Spanje en Griekenland zijn de prijzen voor deze woningen met meer dan 40 procent gedaald. In het geval van Griekenland lijkt de woningmarkt weer een beetje aan te trekken. Niet in de laatste plaats doordat de Griekse overheid inmiddels speciale wetgeving heeft, die het aantrekkelijk maakt voor rijke gepensioneerden van buiten Europa om zich in Griekenland te vestigen. Gevolg is dat de prijzen stabiliseren en zelfs weer stijgen.

Van verhuur recreatiewoning tot aankoop

Spanje heeft het op dat vlak nog wat moeilijker. Ook daar zijn de prijzen voor recreatiewoningen door het noodgedwongen vertrek van veel Engelsen en Ieren fors gedaald, maar van herstel lijkt daar nog geen sprake. Sterker: makelaars en projectontwikkelaars wringen zich in allerlei bochten om hun woningen nog aan de man te brengen.

Zo kun je aan de Costa Blanca, voor 380 euro per maand een jaar lang een woning huren. Bevalt het, dan kan de woning worden gekocht. Het al betaalde huurbedrag wordt tot een maximum van zes maanden als korting verrekend met de aankoopprijs. Een soort huurkoop dus. Dichterbij gebeurt dat ook.

Tweede huis kopen in Frankrijk

In Frankrijk heeft de markt voor tweede woningen niet direct onder de crisis te lijden. Indirect wel. Zo dreigde de Franse politiek de belastingen voor bezitters van een tweede huis (het maakt daarbij niet uit waar het eerste huis staat) de afgelopen jaren aanzienlijk te verhogen. Maar de soep werd niet zo heet gegeten als ze werd opgediend. De belasting op verkoopwinst van tweede woningen is wel hoger. „Dat is minder erg, het zegt immers ook dat je winst hebt gemaakt op de verkoop van je woning”,

Bron: BNdeStem

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden