Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Tips bij de aankoop van een tweede huis in Spanje

Spanje is en blijft een van de populairste landen voor het kopen van een tweede huis. De prijzen zijn er net als het klimaat méér dan aantrekkelijk. Hieronder tien tips als overweegt om een tweede huis in Spanje te kopen. Natuurlijk moet u zeker de tijd nemen om zelf ter plaatse meerdere woningen te bekijken. Ga ook langs de diverse aanbieders in de regio. Waarom niet eerst gedurende een paar weken in de gekozen omgeving verblijven in de wintermaanden? Dan weet u meteen of het klimaat er in de winter echt interessant is. Of u verwarming nodig hebt en of het er ’s winters geen saaie boel is.

Tips bij de aankoop van een woning in Spanje

Misschien bestaat er zelfs de mogelijkheid dat u de woning of het appartement eerst een periode kunt huren. Zo kunt u eventuele gebreken ontdekken en vooral te weten komen hoe de omgeving in het dagelijkse leven mee- of tegenvalt. Is de woning comfortabel genoeg? Hoe ver moet u gaan voor winkels, een apotheek, medische voorzieningen, een kliniek, een ambulance, interessante wandelingen enz.?

Het kan helpen als u een beroep doet op een Nederlandse makelaar ter plaatse. Al was het maar voor de taal en voor de administratieve regeling van de koop. Ook Google kan uitkomst bieden om diverse adressen te vinden. Kent u voldoende Spaans, dan is het wellicht nog beter te werken via een vastgoedadvocaat (google op “abogado imobiliario”). Onplezierige verrassingen sluit u op deze manier uit.

Probeer vóór het tekenen van een overeenkomst eerst contact te leggen met landgenoten die al een tijdje een tweede huis in de streek hebben. Hun ervaringen kunnen zéér leerzaam zijn.

In tegenstelling tot wat je vaak leest is het niet zo interessant vastgoed in Spanje aan te kopen via een bank. Het is waar dat de Spaanse banken door de vele faillissementen over een grote voorraad woningen beschikken, maar vaak gaat het om uitgeleefde panden die gebouwd werden met goedkope materialen en die soms al jaren leeg staan.

Maak een goede afweging of U een bestaande of een nieuwe woning wilt aanschaffen. Beide mogelijkheden hebben zo hun voor en nadelen

Als u een appartement of een villa met écht zee-zicht wilt, zult u altijd méér betalen. Aarzel daarom niet een paar rondritten in het binnenland te maken om te zoeken naar koopjes.
Is uw tweede huis een belegging of wilt u er vooral zelf van genieten? Indien u graag wat geld wilt verdienen door het appartement of de villa te verhuren als vakantiewoning, kan het interessant zijn te kopen bij een makelaar of ontwikkelaar die een verhuurservice aanbiedt.

Maak een realistische benadering van alle kosten, ook in Spanje moet u energie en water betalen. Houd rekening met extra kosten zoals notaris of advocaat en de onderhoudskosten van de gemeenschappelijke ruimten en van het zwembad.

De crisis heeft Spanje verplicht belastingen te verhogen. Zo is de btw op de bouw verhoogd van 4 naar 10%. Verder moet u ook in Spanje onroerende voorheffing en gemeentelasten betalen. Informeer of er in de gekozen gemeente of stad een belasting op tweede woningen bestaat.

Bron: Second Home Beurs

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een nieuwbouwwoning kopen in Spanje

Een huis kopen in Spanje is populair. Veel mensen dromen van een eigen plek onder de Spaanse zon. Een plek waar je op je eigen terras kunt genieten van een vers gezette café con leche terwijl de ochtendzon de dag verwelkomt.

Bekijk

Hoe vind je de beste locatie voor je huis in Spanje?

In dit blog geven we tips en advies over hoe je de beste plek vindt om te wonen in Spanje.

Bekijk

Subsidie op zonnepanelen in Spanje. Hoe zit dat?

Zonnepanelen op je huis in Spanje. Hier vind je alle subsidieregelingen op een rij

Bekijk

NIE-nummer Spanje: wat is het en hoe vraag ik het aan?

In dit artikel leggen we uit wat het NIE-nummer is, waar je het voor nodig hebt en hoe je hem aanvraagt

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden