Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Tweede huis kopen

Vijf interessante tips voor aankoop

Wil je een tweede huis kopen? Lees hieronder een aantal tips die goed van pas kunnen komen als je een tweede huis gaat kopen. Als je rekening houdt met de volgende aandachtspunten, dan beleef je veel plezier aan je tweede huis op lange termijn!

Tweede huis kopen: Wat kan ik betalen?

We willen je niet afschrikken maar vermijden dat je impulsief overgaat tot de aankoop van een tweede huis en zo misschien in financiële problemen verzeild geraakt. Een vakantiewoning kopen in het buitenland lijkt prachtig en dat is het ook. Maar er komen, naast de aanschafprijs, ook andere kosten bij kijken. Denk maar aan gas, water, onderhoudskosten en vliegtickets. Een tweede huis kopen is een investering op lange termijn. Voor je eraan begint, maak je best een goed overzicht van je toekomstverwachtingen, zowel op persoonlijk als op financieel vlak. Op die manier is je vakantiewoning een deugd en geen last.

Tweede huis kopen: Appartement, villa of chalet?

Kies je voor een bestaand vakantiehuis of een nieuw? Een villa of een appartement? Een grote tuin of niet? Een woning in een vakantiepark of op een individueel stuk grond? Ga je een vakantiewoning kopen dan zijn dit zaken waar je goed moet over nadenken. Een oud vakantiehuis brengt bijvoorbeeld meer onderhoud met zich mee en in vakantieparken gelden specifieke regels. Hetzelfde geldt voor het land waar je een tweede huis koopt. Daarom is het aan te raden om je te laten begeleiden door een expert bij de aankoop van je tweede huis. Deze expert kan een makelaar zijn die veel ervaring heeft in een bepaald land of regio, of een extern persoon.  Dit kost wat geld maar het bespaart je ongetwijfeld problemen achteraf.

Tweede huis kopen: Hoe zit het met de belastingen?

Ga je een vakantiehuis kopen in eigen land, heb je het voordeel dat je van veel regels en voorschriften goed op de hoogte bent. In het buitenland is het een ander verhaal. Zorg dat je voldoende kennis hebt over de belastingwetgeving van een bepaald land voor je er een tweede huis gaat kopen. Hou ook rekening met mogelijke valutaverschillen. Tijdens de Second Home Beurs worden diverse lezingen gegeven over de aankoop van een tweede huis en het fiscale aspect dat hier bij komt kijken. Een goede manier om u te laten informeren en in contact te komen met een expert.

Tweede huis kopen? Bekijk het aanbod vakantiewoningen

Maak een reeële verwachting van het verwachte rendement

Veel mensen kopen een tweede huis aan met het oog op het een mooi huurrendement. Je kan zeker iets aan verdienen aan een vakantiewoning maar het is belangrijk om je hier niet blind op te staren. Rendement is mede afhankelijk van het type vakantiewoning, de ligging en de bereikbaarheid. Iets waar u dus rekening mee moet houden als u tweede huis gaat kopen. Daarnaast zijn er de projecten met een gegarandeerd rendement, bekijk goed of dit rendement reëel is en wat er wel en niet is inbegrepen.

Verzeker je tweede huis tegen onvoorziene zaken

Een tweede huis kopen is een kostbare investering. Zelfs met een weldoordacht financieel plan ben je er nog niet. Het is belangrijk om je vakantiewoning in binnen- of buitenland goed te beschermen tegen onvoorziene zaken na de aankoop. Als je bijvoorbeeld een appartement koopt waarvan de realisatie nog moet starten, zorg dan dat je goed weet hoe de oplevering zal gebeuren en of er een financiële compensatie komt bij eventuele vertragingen. Of stel dat je een tweede huis koopt in een regio die te maken kan hebben met extreme weersomstandigheden: dan is het belangrijk om een goede verzekering te voorzien. Dergelijke zaken zijn heel belangrijk om mee rekening te houden bij de aanschaf van een tweede huis.


Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden