Bezoek de beurs

22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Tweede huis kopen

Een aantal interessante tips

Tweede huis kopen: Woonlasten

Een tweede huis brengt kosten met zich mee, zoals onderhoudskosten en inrichting. Je betaalt ook dubbele woonlasten (gas, water, elektriciteit, gemeentelijke heffingen). Je kan je woning verhuren om deze kosten te drukken. Op de inkomsten uit verhuur betaal je geen belastingen. Let op: dit geldt alleen als je zelf ook af en toe in het huis woont. Als je het enkel verhuurt, kan je aanzien worden als een ondernemer en dan moet je btw betalen.

Als je een tweede hypotheeklening krijgt van de bank voor je vakantiewoning, hou er dan rekening mee dat die niet aftrekbaar is. Het is beter om je eigen vermogen te gebruiken voor de aankoop van een tweede huis.

Belastingen op een tweede huis

Sinds 2017 bedraagt het vrijgesteld vermogen 25.000 €. Als je vermogen door je tweede huis de 25.000 € overstijgt, betaal je hier belastingen op. Als je meer dan 3 maanden per jaar in je tweede huis woont, betaal je forensenbelasting. Het bedrag hangt af van de WOZ-waarde van het huis of wordt bepaald door de gemeente.

Tweede huis kopen? Maar waar…

Ga jee een tweede huis kopen dan is de locatie belangrijk. Koop je in Nederland of in het buitenland. Koop je een huis in een vakantiepark? Let dan goed op de bijkomende kosten. Denk aan kosten die je betaalt aan het park, onderhoudskosten… In sommige parken betaal je mee voor de renovatie van het zwembad. Het is belangrijk om je goed te informeren vooraf.

Heb je je oog laten vallen op een pand in het buitenland? Laat je dan goed informeren over de specifieke regels van het land of de regio. Vergeet ook niet dat er bij de koop van een tweede huis kosten komen kijken. Denk aan onderhoud van tuin en zwembad, maar ook algemeen onderhoud aan het huis. Je huis verhuren is interessante manier om rendement te maken op je investering. Ga je investeren in vastgoed om er rendement mee te behalen dan is het goed om na te denken over het type huis dat je koop en ook de ligging. Deze factoren zijn van invloed op je rendement.

Veel mensen maken de fout zich niet goed te informeren over de plaatselijke regels. Laat je adviseren door iemand die het land en de regio goed kent. In sommige landen betaal je bijvoorbeeld een lokale belasting op de boekwinst bij de verkoop van een huis. Als je hiermee geen rekening hebt gehouden, is dit een onaangename verrassing.


Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden