Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Belastingaangifte vakantiewoning in het buitenland

Ben je de trotse eigenaar van een tweede huis in het buitenland? Dan is het vaak zo dat je in het buitenland inkomstenbelasting moet betalen over de werkelijke- of fortfaitaire inkomsten uit je woning.

Daarnaast moet je in Nederland ook de woning opgeven in box 3. Wist je trouwens dat Nederland vermindering van box 3 belasting geeft? Ook als je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen? Hoe dat precies zit? Daar gaan we in onderstaand artikel op in.

Verklaren van de waarde en eventuele schuld in grondslag

In uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting moet de waarde van een tweede huis in het buitenland en de bijbehorende financieringsschuld worden opgenomen. Voor woningen wordt in box 3 de WOZ-waarde als uitgangspunt genomen.

De peildatum voor de waardering daarvan is 1 januari van het jaar vóórafgaand aan het jaar van aangifte. Aangezien er geen WOZ-waarde beschikbaar is voor woningen in het buitenland, moet in dat geval de waarde in het economische verkeer in onbewoonde staat (“vrije verkoopwaarde”) worden gebruikt. Zoals vastgesteld op 1 januari van het jaar voorafgaand aan het jaar van aangifte. Voor je aangifte inkomstenbelasting over 2023 is dat dus de waarde per 1 januari 2022.

 Belastingaangifte vakantiewoning

De box 3-belasting bepalen

De hoeveelheid box 3-belasting die je betaalt in 2023 is afhankelijk van de samenstelling van je vermogen. Dankzij het zogenaamde kerstarrest van de Hoge Raad over box 3 maakt de Belastingdienst twee berekeningen: één op basis van het ‘oude’ wettelijke systeem in 2022 en één op basis van de voor het bieden van rechtsherstel gebruikte ‘forfaitaire spaarvariant’. Hierbij geldt de laagste uitkomst telt.

Inkomstenbelasting in het buitenland

Soms is het zo dat je als inwoner van Nederland met een tweede huis in het buitenland ook inkomstenbelasting moet betalen in het land waarin het huis zich bevindt.

Dit kan komen doordat je huurinkomsten uit je tweede verblijf haalt. Maar let op, in sommige landen, waaronder Spanje en Italië, moet je ook inkomstenbelasting betalen als je uitsluitend zelf gebruik maakt van de woning. De belasting wordt dan berekend over een forfaitair huurinkomen. De meeste andere landen, bijvoorbeeld Frankrijk en Portugal, heffen geen inkomstenbelasting als je de woning niet verhuurt.

Hoe dubbele belasting vermijden?

Nederland heeft met de meeste landen een verdrag gesloten ter voorkoming van dubbele belasting. Hierdoor kan het recht om inkomstenbelasting te heffen over (inkomsten uit) buitenlandse onroerende goederen, worden toegekend aan het land waarin dat onroerend goed ligt. Nederland mag de buitenlandse vakantiewoning weliswaar in de rendementsgrondslag van box 3 meenemen, maar moet ook meteen weer een belastingvermindering toestaan. Dit recht op belastingvermindering staat los van de vraag of, en zo ja hoeveel inkomstenbelasting je in het buitenland moet betalen.

Geen nood, gelukkig is er nog het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001. Op basis hiervan verleent Nederland eenzijdig een vermindering van box 3-heffing. Ook als Nederland geen belastingverdrag heeft gesloten met het land waarin je tweede huis staat.

Geen tegemoetkoming voor meeste andere belastingen

Dat veel andere landen een bepaalde vorm van inkomstenbelasting heffen over de gerealiseerde waardevermeerdering van jouw buitenlandse woning is een feit. Bovendien staan de belastingverdragen die Nederland met andere landen heeft gesloten dit ook toe.

Voor particulieren doet Nederland dit niet: de waardevermeerdering belasten. Daarnaast wordt er ook geen belastingvermindering gegeven. Andere landen heffen naast de inkomstenbelasting ook een aparte vermogensbelasting. Sommigen noemen de Nederlandse box 3-heffing ook wel een 'vermogensbelasting'. Fiscaaltechnisch gezien is het een inkomstenbelasting.

Precies de reden dat Nederland geen tegemoetkoming voor de vermogensbelasting verleent die u in het buitenland eventueel moet betalen.

Schenk je als inwoner van Nederland een woning in het buitenland of laat je deze na? Dan kan het zijn dat het land waar de woning zich bevindt ook schenk- of erfbelasting heft. In dat geval geeft Nederland wél een vermindering ter voorkoming van dubbele lasten.

Bezoek de Second Home beurs 

Wil je meer weten over dit onderwerp of eens praten met een expert? Bezoek dan de Second Home beurs neem deel aan één van de seminars over dit onderwerp. Tip: bekijk voor je bezoek eens de exposantenlijst en het seminarprogramma. Zo ga je goed voorbereid op pad.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden