Bezoek de beurs

22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Belastingaangifte vakantiewoning in het buitenland

Ben je de trotse eigenaar van een tweede huis in het buitenland? Dan is het vaak zo dat je in het buitenland inkomstenbelasting moet betalen over de werkelijke- of fortfaitaire inkomsten uit je woning.

Daarnaast moet je in Nederland ook de woning opgeven in box 3. Wist je trouwens dat Nederland vermindering van box 3 belasting geeft? Ook als je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen? Hoe dat precies zit? Daar gaan we in onderstaand artikel op in.

Verklaren van de waarde en eventuele schuld in grondslag

In uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting moet de waarde van een tweede huis in het buitenland en de bijbehorende financieringsschuld worden opgenomen. Voor woningen wordt in box 3 de WOZ-waarde als uitgangspunt genomen.

De peildatum voor de waardering daarvan is 1 januari van het jaar vóórafgaand aan het jaar van aangifte. Aangezien er geen WOZ-waarde beschikbaar is voor woningen in het buitenland, moet in dat geval de waarde in het economische verkeer in onbewoonde staat (“vrije verkoopwaarde”) worden gebruikt. Zoals vastgesteld op 1 januari van het jaar voorafgaand aan het jaar van aangifte. Voor je aangifte inkomstenbelasting over 2023 is dat dus de waarde per 1 januari 2022.

 Belastingaangifte vakantiewoning

De box 3-belasting bepalen

De hoeveelheid box 3-belasting die je betaalt in 2023 is afhankelijk van de samenstelling van je vermogen. Dankzij het zogenaamde kerstarrest van de Hoge Raad over box 3 maakt de Belastingdienst twee berekeningen: één op basis van het ‘oude’ wettelijke systeem in 2022 en één op basis van de voor het bieden van rechtsherstel gebruikte ‘forfaitaire spaarvariant’. Hierbij geldt de laagste uitkomst telt.

Inkomstenbelasting in het buitenland

Soms is het zo dat je als inwoner van Nederland met een tweede huis in het buitenland ook inkomstenbelasting moet betalen in het land waarin het huis zich bevindt.

Dit kan komen doordat je huurinkomsten uit je tweede verblijf haalt. Maar let op, in sommige landen, waaronder Spanje en Italië, moet je ook inkomstenbelasting betalen als je uitsluitend zelf gebruik maakt van de woning. De belasting wordt dan berekend over een forfaitair huurinkomen. De meeste andere landen, bijvoorbeeld Frankrijk en Portugal, heffen geen inkomstenbelasting als je de woning niet verhuurt.

Hoe dubbele belasting vermijden?

Nederland heeft met de meeste landen een verdrag gesloten ter voorkoming van dubbele belasting. Hierdoor kan het recht om inkomstenbelasting te heffen over (inkomsten uit) buitenlandse onroerende goederen, worden toegekend aan het land waarin dat onroerend goed ligt. Nederland mag de buitenlandse vakantiewoning weliswaar in de rendementsgrondslag van box 3 meenemen, maar moet ook meteen weer een belastingvermindering toestaan. Dit recht op belastingvermindering staat los van de vraag of, en zo ja hoeveel inkomstenbelasting je in het buitenland moet betalen.

Geen nood, gelukkig is er nog het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001. Op basis hiervan verleent Nederland eenzijdig een vermindering van box 3-heffing. Ook als Nederland geen belastingverdrag heeft gesloten met het land waarin je tweede huis staat.

Geen tegemoetkoming voor meeste andere belastingen

Dat veel andere landen een bepaalde vorm van inkomstenbelasting heffen over de gerealiseerde waardevermeerdering van jouw buitenlandse woning is een feit. Bovendien staan de belastingverdragen die Nederland met andere landen heeft gesloten dit ook toe.

Voor particulieren doet Nederland dit niet: de waardevermeerdering belasten. Daarnaast wordt er ook geen belastingvermindering gegeven. Andere landen heffen naast de inkomstenbelasting ook een aparte vermogensbelasting. Sommigen noemen de Nederlandse box 3-heffing ook wel een 'vermogensbelasting'. Fiscaaltechnisch gezien is het een inkomstenbelasting.

Precies de reden dat Nederland geen tegemoetkoming voor de vermogensbelasting verleent die u in het buitenland eventueel moet betalen.

Schenk je als inwoner van Nederland een woning in het buitenland of laat je deze na? Dan kan het zijn dat het land waar de woning zich bevindt ook schenk- of erfbelasting heft. In dat geval geeft Nederland wél een vermindering ter voorkoming van dubbele lasten.

Bezoek de Second Home beurs 

Wil je meer weten over dit onderwerp of eens praten met een expert? Bezoek dan de Second Home beurs neem deel aan één van de seminars over dit onderwerp. Tip: bekijk voor je bezoek eens de exposantenlijst en het seminarprogramma. Zo ga je goed voorbereid op pad.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Overwaarde benutten? Investeren in een vakantiewoning

Droom jij ook weg bij het idee van een eigen vakantiewoning? Ergens lekker in de zon, waar de golven zachtjes kabbelen of misschien in een groen bos met enkel de geluiden van de natuur om je heen. Het lijkt een droom, maar wel een droom dat het binnen handbereik kan liggen.

Bekijk

De financiële route naar jouw tweede huis

Hoe ga jij je financiering van je vakantiewoning in het buitenland regelen? Hier een aantal suggesties

Bekijk

Van Holland naar Dubai: de sleutel tot succesvol investeren!

Tips en efficiënte manieren om te investeren in Dubai, parel in de woestijn

Bekijk

Video opname: lezing staatssecretaris Van Rij op de Second Home Beurs

De Second Home Beurs in Maastricht ontving op zondag 21 januari staatssecretaris Van Rij voor een lezing over de veranderingen in het Box-3 stelsel. Hieronder vind je de opname van deze presentatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden