Bezoek de beurs

22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid. Demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij stapt in de arena van investeerders tijdens de Second Home Beurs in MECC Maastricht. Op zondag 21 januari om 12 uur geeft Van Rij tekst en uitleg over het nieuwe Box-3 stelsel en het effect voor bezitters van vakantiewoningen.

Box-3 is een veelbesproken kwestie bij bestaande en toekomstige eigenaren van vakantiewoningen. De één koopt een vakantiewoning puur voor eigen gebruik, de ander als investering om rendement te maken of een combinatie hiervan. De belasting op het bezit in Nederland, binnen of buiten de Europese Unie in combinatie met veranderende wetgeving en gerechtelijke uitspraken is voor velen een complexe materie geworden. Bovendien zijn sinds de introductie van Box-3 in 2017 forse verschillen ontstaan tussen het vastgestelde rendement en het werkelijke rendement.

Uitzonderingspositie voor vakantiewoningen

In september 2023 presenteerde Van Rij de contouren van de vernieuwde Box-3. Het nieuwe stelsel werkt toe naar belasting op basis van werkelijk rendement. Voor vakantiewoningen geldt een uitzonderingspositie. Hier wordt een verschil gemaakt tussen puur eigen gebruik en inkomsten uit verhuur. Als de vakantiewoning niet wordt verhuurd is het eigen gebruik belast met een vastgesteld rendement. Bij volledige verhuur van de vakantiewoning geldt vermogenswinstbelasting en zijn de kosten aftrekbaar. Een langjarige administratieplicht is daarbij onvermijdelijk. De waardeontwikkeling wordt belast bij verkoop.

De gepresenteerde contouren van het stelsel leverden meer dan 1.000 reacties op, wat tekenend is voor de onduidelijkheid die heerst. De reacties op de nieuwe plannen worden nu verwerkt. Naar verwachting wordt het nieuwe stelsel deze zomer door de Kamer behandeld. De nieuwe Box-3 gaat in op 1 januari 2027.

Marnix van Rij licht met de lezing het nieuwe stelstel toe en zal vragen vanuit het publiek beantwoorden. De presentatie is op zondag 21 april om 12 uur tijdens de Second Home Beurs in MECC Maastricht en gratis toegankelijk door voorregistratie op secondhome.nl.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Overwaarde benutten? Investeren in een vakantiewoning

Droom jij ook weg bij het idee van een eigen vakantiewoning? Ergens lekker in de zon, waar de golven zachtjes kabbelen of misschien in een groen bos met enkel de geluiden van de natuur om je heen. Het lijkt een droom, maar wel een droom dat het binnen handbereik kan liggen.

Bekijk

De financiële route naar jouw tweede huis

Hoe ga jij je financiering van je vakantiewoning in het buitenland regelen? Hier een aantal suggesties

Bekijk

Van Holland naar Dubai: de sleutel tot succesvol investeren!

Tips en efficiënte manieren om te investeren in Dubai, parel in de woestijn

Bekijk

Video opname: lezing staatssecretaris Van Rij op de Second Home Beurs

De Second Home Beurs in Maastricht ontving op zondag 21 januari staatssecretaris Van Rij voor een lezing over de veranderingen in het Box-3 stelsel. Hieronder vind je de opname van deze presentatie.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden