Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid. Demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij stapt in de arena van investeerders tijdens de Second Home Beurs in MECC Maastricht. Op zondag 21 januari om 12 uur geeft Van Rij tekst en uitleg over het nieuwe Box-3 stelsel en het effect voor bezitters van vakantiewoningen.

Box-3 is een veelbesproken kwestie bij bestaande en toekomstige eigenaren van vakantiewoningen. De één koopt een vakantiewoning puur voor eigen gebruik, de ander als investering om rendement te maken of een combinatie hiervan. De belasting op het bezit in Nederland, binnen of buiten de Europese Unie in combinatie met veranderende wetgeving en gerechtelijke uitspraken is voor velen een complexe materie geworden. Bovendien zijn sinds de introductie van Box-3 in 2017 forse verschillen ontstaan tussen het vastgestelde rendement en het werkelijke rendement.

Uitzonderingspositie voor vakantiewoningen

In september 2023 presenteerde Van Rij de contouren van de vernieuwde Box-3. Het nieuwe stelsel werkt toe naar belasting op basis van werkelijk rendement. Voor vakantiewoningen geldt een uitzonderingspositie. Hier wordt een verschil gemaakt tussen puur eigen gebruik en inkomsten uit verhuur. Als de vakantiewoning niet wordt verhuurd is het eigen gebruik belast met een vastgesteld rendement. Bij volledige verhuur van de vakantiewoning geldt vermogenswinstbelasting en zijn de kosten aftrekbaar. Een langjarige administratieplicht is daarbij onvermijdelijk. De waardeontwikkeling wordt belast bij verkoop.

De gepresenteerde contouren van het stelsel leverden meer dan 1.000 reacties op, wat tekenend is voor de onduidelijkheid die heerst. De reacties op de nieuwe plannen worden nu verwerkt. Naar verwachting wordt het nieuwe stelsel deze zomer door de Kamer behandeld. De nieuwe Box-3 gaat in op 1 januari 2027.

Marnix van Rij licht met de lezing het nieuwe stelstel toe en zal vragen vanuit het publiek beantwoorden. De presentatie is op zondag 21 april om 12 uur tijdens de Second Home Beurs in MECC Maastricht en gratis toegankelijk door voorregistratie op secondhome.nl.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden