Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Nieuwe uitspraak inzake Nederlandse box 3

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft 5 juli 2023 een nieuwe uitspraak gedaan wat betreft de Nederlandse box 3 heffing en onroerend goed in het buitenland.

Belast worden op fictief rendement in box 3

Tot 5 juli 2023 werd je als fiscaal ingezetene van Nederland en als eigenaar van buitenlands onroerend goed belast op basis van een fictief rendement in box 3. Het maakte daarbij niet uit of je de vakantiewoning in het buitenland wel of niet verhuurde.

De vraag was echter, of de Nederlandse fiscus de aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing wel op de juiste manier berekende. Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde op 5 juli 2023 dat de fiscus dit verkeerd berekende, waardoor dit niet tot volledige vrijstelling leidde.

Uitspraak Box 3 vakantiewoning

Op 5 juli 2023 oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden het volgende:

“Wanneer u als eigenaar van een buitenlandse woning, uw woning niet verhuurt, en de tweede- of vakantiewoning in het buitenland louter en alleen aanhoudt voor eigen gebruik, de box 3 heffing moet aansluiten bij het werkelijk behaalde rendement."

Dit betekent, dat de fiscus hierbij niet meer mag belasten dan de rente, dividend, huur, royalty’s en mogelijk andere vormen van directe vermogensopbrengsten die u in de praktijk ook écht heeft ontvangen. 

Met andere woorden komt het er dus op neer dat wanneer je de buitenlandse vakantiewoning of het tweede huis niet verhuurt, de Nederlandse belastingdienst het werkelijke genoten rendement op nihil stelt. Hierdoor is uw buitenlandse vakantiewoning voor eigen gebruik niet meer in box 3 belast en dus volledig vrijgesteld.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Subsidie op zonnepanelen in Spanje – hoe zit dat?

Zonnepanelen op je huis in Spanje. Hier vind je alle subsidieregelingen op een rij

Bekijk

Vermogensbelasting op je tweede woning in Frankrijk

Wat zijn de regels als het gaat om vermogensbelasting van onroerendgoed in Frankrijk? Lees er hier alles over

Bekijk

Vakantiewoning kopen van een Spaanse bank

Wil je weten wat Spaanse banken te bieden hebben uit faillissementsverkoop? Lees alle tips in dit blog

Bekijk

Verplichte opleiding voor makelaar aan de Costa Blanca

Wie de Costa Blanca bezoekt zal het al gemerkt hebben, op iedere hoek van de straat zie je makelaarskantoren. Dit komt mede doordat Spanje een populair land is om een vakantiewoning te kopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden