Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Nieuwe uitspraak inzake Nederlandse box 3

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft 5 juli 2023 een nieuwe uitspraak gedaan wat betreft de Nederlandse box 3 heffing en onroerend goed in het buitenland.

Belast worden op fictief rendement in box 3

Tot 5 juli 2023 werd je als fiscaal ingezetene van Nederland en als eigenaar van buitenlands onroerend goed belast op basis van een fictief rendement in box 3. Het maakte daarbij niet uit of je de vakantiewoning in het buitenland wel of niet verhuurde.

De vraag was echter, of de Nederlandse fiscus de aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing wel op de juiste manier berekende. Het Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelde op 5 juli 2023 dat de fiscus dit verkeerd berekende, waardoor dit niet tot volledige vrijstelling leidde.

Uitspraak Box 3 vakantiewoning

Op 5 juli 2023 oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden het volgende:

“Wanneer u als eigenaar van een buitenlandse woning, uw woning niet verhuurt, en de tweede- of vakantiewoning in het buitenland louter en alleen aanhoudt voor eigen gebruik, de box 3 heffing moet aansluiten bij het werkelijk behaalde rendement."

Dit betekent, dat de fiscus hierbij niet meer mag belasten dan de rente, dividend, huur, royalty’s en mogelijk andere vormen van directe vermogensopbrengsten die u in de praktijk ook écht heeft ontvangen. 

Met andere woorden komt het er dus op neer dat wanneer je de buitenlandse vakantiewoning of het tweede huis niet verhuurt, de Nederlandse belastingdienst het werkelijke genoten rendement op nihil stelt. Hierdoor is uw buitenlandse vakantiewoning voor eigen gebruik niet meer in box 3 belast en dus volledig vrijgesteld.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden