Bezoek de beurs

30 sept. - 2 okt. 2022 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Investeren in een recreatiewoning

Investeren in een recreatiewoning kan verschillende redenen hebben. “Rendement en opbrengst kan daarbij een belangrijke factor zijn, maar hoeft niet voor iedereen de motivatie te zijn om een recreatiewoning te kopen,” zegt Henkjan Prins, beursmanager van Second Home International, organisator van een grote beurs waar vraag en aanbod op het gebied van recreatiewoningen bij elkaar gebracht wordt.

“Er zijn ook mensen die op langere termijn voor de overwaarde gaan en nu zelf gebruik willen maken van zo’n woning. Over het algemeen is het vooral een wat jongere doelgroep die een tweede woning aanschaft om een hoger rendement dan banksparen te krijgen. Verhuur levert al snel en eenvoudig het dubbele op van de huidige rente. Een rendement van 3% is dan wel het minimaal haalbare rendement, maar het ligt er natuurlijk aan hoe actief de eigenaar daar zelf in is.”

Weinig nadelen
Investeren in een recreatiewoning heeft weinig nadelen. “Je moet het geld hebben liggen,” zegt Prins. “Er is geen bank die je daar 200.000 euro voor leent. Een nadeel kan dan wel zijn dat als je het geld acuut nodig hebt, je dat eerst uit de woning moet halen, oftewel moet verkopen. Dat kan soms wat langer duren, afhankelijk van de verkoopprijs, de locatie en ligging.”

Ligging en locatie bepalen prijs
Recreatiewoningen die op pachtgrond staan, kunnen over het algemeen (nieuw) vanaf 80.000 euro gekocht worden. Resale op de Veluwe –bestaande recreatiewoningen die van eigenaar wisselen- zijn soms al vanaf 40.000 euro te koop. Maar stenen objecten op eigen grond kunnen wel twee ton kosten. In Spanje is de prijs erg afhankelijk van de ligging ten opzichte van kust, strand en golfbaan, maar in Oostenrijk is het belangrijk dat een huis dicht bij een ski- of wandelgebied ligt. Locatie is soms bepalender in de prijs dan of het huis één of twee slaapkamers heeft. Veel mensen hebben een voorkeur voor Spanje, waarna Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Turkije en Italië volgen.”

Doelgroep
Over het algemeen is beleggen in een recreatiewoning aantrekkelijk voor de doelgroep die twee maal modaal of meer verdient. “Ook opleidingsniveau speelt daarbij een rol,” zegt Prins. “De gemiddelde koper is hoger opgeleid en heeft een hbo- of wo-opleiding. De meerderheid van geïnteresseerden in een recreatiewoning is werkzaam als zelfstandig ondernemer en de gemiddelde leeftijd van de doelgroep is de laatste jaren iets gedaald naar 46 tot 55 jaar.”

Crisis
De afgelopen jaren heeft de markt het hard te verduren gehad. “België, waar we ook tweemaal per jaar een beurs organiseren, had bijna geen last van de crisis. Nederland echter wel. De hand op de knip houden is ‘des Nederlands’ en Nederlanders sparen in tijd van crisis liever dan dat ze uitgeven. Maar dat is meer een uitstelsituatie geweest, want we zien sinds twee jaar weer een herstel naar het niveau van begin 2009. De Griekse markt heeft extreem veel last gehad van de crisis. Daar hebben mensen bijna niet meer geïnvesteerd in de Griekse markt. Nu krijgen we signalen dat het herstelt en er weer beweging in komt. We houden vooral de Spaanse markt, waar de prijzen flink gekelderd zijn, in de gaten. Lage prijzen kunnen voor een bepaalde groep nadelig zijn, maar bieden potentiële kopers ook voordelen. Voor wie droomde van een leuk appartement in Spanje is dat nu wel haalbaar.”

Recreatiewoning in Nederland of buitenland?
Er blijkt nagenoeg geen verschil te zijn in rendement van binnenlandse objecten ten opzicht van buitenlandse. Prins: “Dat is mede afhankelijk van wat de eigenaar ermee doet: wie het in eigen beheer optimaal verhuurt heeft meer opbrengst dan degene die de complete verhuur uit handen geeft. Ook het weer speelt een grote rol: als Nederland een slechte zomer kent, boeken mensen sneller een appartement of huis in het buitenland.”

Tips

  • Laat je goed informeren voordat je over gaat tot bezichtiging of koop.

  • Kijk goed naar de bereikbaarheid van de locatie en de duur van het seizoen. Ook met het oog op mogelijke verhuur in de toekomst. Een locatie 2,5 uur rijden van vliegveld maakt het stuk minder interessant voor verhuur.

  • Kijk ook naar hoe lang het seizoen duurt waarin er frequent op de locatie gevlogen wordt en hoe bereikbaar het met de auto is.

  • Onderzoek de wetgeving in het land van aankoop. Second Home geeft seminars op beurzen over het kopen van een tweede woning, met deskundige fiscalisten, advocaten en juristen.

  • Ga met eigen ogen kijken naar wat je wil kopen. Dat kan niet bij nieuwbouwprojecten, maar ook die hebben voor- en nadelen: je kunt er niet gelijk in, maar het kan qua prijs wel interessant zijn. En je kunt bouwen naar wens. Maar als het enigszins mogelijk is: ga de woning bezichtigen.

  • Het is heel belangrijk om je goed te oriënteren. Online is er een grote markt met veel aanbod, maar dat maakt het ook moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Bezoek een beurs, heb een persoonlijk gesprek met makelaars die actief zijn in de regio naar wens. Pas dan kun je goed vergelijken.

  • Maak een goed stappenplan: oriënteer je online, bezoek daarna een beurs/seminar, en boek vervolgens een bezichtigingsreis met meerdere aanbieders om een goede vergelijking te kunnen maken.

  • Win –ter plaatse- deskundig advies in het land van aankoop. Bijvoorbeeld bij een Nederlandstalige advocaat in Frankrijk. Die kost je misschien wat geld, maar de technische vertaling van een koopcontract en de communicatie is vaak moeilijk.

  • Koop niet té overhaast. Vergeet niet dat er emotie speelt en het gaat om hoge bedragen.

  • Bezoek de Second Home International beurs voor meer informatie.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Oostenrijkse huizenmarkt door het dak

Het kopen van een vakantiewoning in binnen- en buitenland is razend populair. Oostenrijk staat al jaren bovenaan in de lijstjes als favoriete land voor een tweede huis.

Bekijk

Een vakantiewoning in het buitenland overdragen aan je kinderen

Als eigenaar van een vakantiewoning in het buitenland denk je er misschien over na om de woning bij leven al over te dragen aan je kinderen. Dit kan zijn omdat je er zelf steeds minder naartoe gaat en het onderhoud en de zorg voor de woning te zwaar worden. Vaak speelt er nog een andere factor mee, met name dat de overdracht van de woning bij leven fiscaal interessanter is dan wanneer de kinderen ze erven. Dit klopt echter niet: overdracht bij leven kan zelfs leiden tot meer belastingen

Bekijk

Een vakantiehuis met Zweitwohnsitz kopen in Oostenrijk

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen in Oostenrijk? Dan moet je zeker zijn dat het huis beschikt over een vergunning om als Zweitwohnsitz te gebruiken. Zonder vergunning riskeer je om een boete te krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden