Bezoek de beurs

22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Meer interesse tweede woning door herstel economie

De gemiddelde huiseigenaar geeft ruim € 250.000 uit aan een tweede huis in binnen- of buitenland, maar voor wie minder wil besteden, zijn er ook volop mogelijkheden. Ook voor een ‘bescheiden’ budget wordt namelijk steeds meer recreatief vastgoed ontwikkeld. Naast Nederland zijn over de grens vooral Spanje, Frankrijk, Turkije, Oostenrijk en Italië populair. “Een tweede huis kan een rendementsvolle investering zijn en door de crisis komt deze droom voor meer mensen binnen handbereik,” vertelt Henkjan Prins, organisator van de Second Home International. Deze tweejaarlijkse beurs wordt van 3 tot en met 5 oktober gehouden in de Jaarbeurs Utrecht.

Nadat het land enkele jaren flink onder de crisis heeft geleden, krabbelt Spanje de laatste tijd snel uit het dal. Zo steeg het aantal verkochte tweede huizen tussen 2012 en 2013 met maar liefst 43%. Opvallend is het grote aantal Belgen dat een tweede huis in Spanje heeft. Zij waren vorig jaar de grootste ‘afnemers’ (+78%), gevolgd door de Fransen (+70%), de Duitsers (+35%) en de Britten (+25%). Hun aantal neemt in de toekomst zeker nog toe, maar cijfers wijzen uit dat het kopen van een tweede woning dichter bij huis minstens zo lucratief kan zijn.”

Een tweede huis dichtbij
Een tweede huis in Nederland wint sterk aan populariteit en dat leidt tot een forse toename van aanbieders op de beurs Second Home International. “Steeds meer mensen zien de voordelen van een investering dichtbij huis. Niet alleen kan de koper vaker zelf van het tweede huis gebruik maken, ook kans op goede verhuurrendementen groeit. Wij zien allemaal hoe historisch laag de rente op de spaarrekeningen is en de markt speelt hier goed op in.” De goede rendementen in combinatie met het eigen gebruik van een tweede huis - voor bijvoorbeeld een weekendje weg met kinderen of kleinkinderen - is een vaak gehoord argument.

Vriendenconstructie
Ongeveer een kwart van de kopers van een tweede huis wil een langere periode in het buitenland verblijven, maar ook het eigen huis in Nederland aanhouden. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die op weg zijn naar hun pensioen en een tweede woning willen kopen voor eigen gebruik. Zij willen de woning niet algemeen verhuren, maar wel in een soort vriendenconstructie verhuren en deze ruimschoots laten meegenieten.” Dit past in de trend dat steeds meer particulieren rechtstreeks via internet met elkaar zaken doen. “Je bezit, dus ook je tweede huis, delen met anderen en daar nog wat mee verdienen ook, wordt steeds normaler. Via Home Away bijvoorbeeld boeken mensen appartementen van anderen en ook via  Micazu, een Nederlandse online-marktplaats waar vakantiegangers huizen direct bij eigenaren kunnen boeken, groeit razendsnel.”

Persoonlijk contact belangrijk
Ook al zijn veel woningen te vinden op diverse websites, kopers informeren zich toch liever eerst op een beurs als Second Home International. “Het gaat namelijk wel altijd om grote investeringen,” benadrukt Prins. “Op de beurs kunnen zij direct in contact komen met de makelaar of ontwikkelaar. Tijdens zo’n persoonlijk gesprek gaat het dan ook niet alleen over het land en type woning, ook worden de doelstellingen van de koper met het tweede huis meteen helder. Zoekt hij een woning voor uitsluitend eigen gebruik of is het ook voor verhuur bestemd?” Ook diverse seminars op de Second Home International kunnen potentiële kopers helpen bij het nemen van de juiste keuzes.

Waardevaste bestemming
De meeste kopers van een tweede huis willen hun spaargeld actief benutten en er rendement uit halen. “Beleggen op de beurs vinden zij te riskant en sparen levert door de lage rentes weinig op. Een tweede huis is over het algemeen een waardevaste bestemming. Potentiële kopers gebruiken hun tweede huis voor de eigen vakanties, maar steeds vaker verhuren zij hun huis, met name in het hoogseizoen. Dat levert ze een aardig extra inkomen op, door verhuurrendementen van 4 tot 8%. Een deel van deze groep koopt zelfs specifiek voor dat rendement, Ook belastingtechnisch gezien is verhuren een interessante bron van inkomsten,” aldus Prins.

Gerelateerde berichten

Bekijk

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid.

Bekijk

Voordelen en nadelen van een vakantiewoning kopen

Een eigen toevluchtsoord in de natuur: wat komt er allemaal bij kijken? We zetten de voordelen en nadelen op een rij

Bekijk

Spaanse belastingen en het kopen van een vakantiewoning

Raak voordat je een vakantiewoning koopt in Spanje vertrouwd met de Spaanse belastingen. Hier de belangrijkste op een rij

Bekijk

Staatssecretaris Van Rij licht box-3 stelsel toe tijdens Second Home beurs in Maastricht

De Second Home beurs in Maastricht kijkt uit naar de komst van staatssecretaris Van Rij op zondag 21 januari. Tijdens de beurs, die zaterdag 20 en 21 januari gehouden in de Mecc Maastricht, licht hij in seminar 1 om 12:00 uur het nieuwe box-3 stelsel toe. Veel (tweede) woningbezitters en potentiële kopers hebben vragen rondom dit thema. Een uitgelezen kans om onduidelijkheden te verhelderen en vragen te stellen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden