Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Het rendement op een tweede huis in Malta

Wist u dat de economische groei van Malta op Ierland na het hoogste binnen de EU is? In 2014 is het BBP met 3,5% gestegen en voor 2015 wordt 3,6% groei voorspeld respectievelijk 3,2% voor 2016. Tevens heeft Malta één van Europa’s laagste werkloosheid (3,4 % maart 2015) en inflatie (0,8 % in 2014).

Wat betekent deze groei en hoe stabiel is deze?

Al jaren is het toerisme één van de grootste inkomstenbronnen voor Malta. Na de onafhankelijkheid in 1964 zijn het voornamelijk de Britten geweest, die de vroegere Engelse kolonie als geliefde vakantiebestemming beschouwen. Het warme klimaat, de geschiedenis, de cultuur, de gastvrijheid en de Engelse taal doen de mensen terugkomen. In de laatste decennia is de populariteit van Malta ook overgewaaid naar andere Europeanen en het aantal toeristen blijft jaarlijks stijgen. Maar de welvaartstaat van Malta, dat sinds 2004 EU lidstaat is, draait niet alleen op toerisme. Voor een meer gediversifieerde economie heeft de Maltese overheid gestaag geïnvesteerd in sleutelsectoren zoals de financiële markt, ICT en luchtvaart en buitenlandse investeringen. Dankzij een stabiele politiek, een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven en een moderne infrastructuur beslaat de dienstensector vandaag 75% van de Maltese economie.

Groei huizenmarkt

De economische ontwikkeling van Malta is ook terug te vinden in de huizenmarkt. In het 4e kwartaal van 2014 werd een prijsstijging van 11 % gemeten. Met de komst van de moderne welvaartstaat kopen de Maltezen, die zelf in aantal de markt dicteren, vaker en op jongere leeftijd vastgoed dan voorheen. Ook het aandeel buitenlanders die op Malta vastgoed koopt stijgt. Bij buitenlanders zijn vooral de luxe complexen die de status “Special Designated Areas” hebben populair. Dit zijn namelijk de enige appartementen die buitenlanders, die minder dan 5 jaar op het eiland wonen, vrij mogen verhuren. Met slechts 15% huurinkomsten belasting op Malta is een netto huur rendement van 6 tot 7% de norm. Vanwege de stijgende huizenprijzen en huurprijzen is Maltees vastgoed een goede investering en biedt een 2e huis doorgaans een hoog rendement.

Wat wordt de toekomst van Malta?

Malta is in ontwikkeling en vele buitenlandse bedrijven en investeerders zien in dit eiland een toekomst. Een interessante indicator is het aantal buitenlandse bedrijven dat naar Malta verhuist. In 2011 waren dat er 57 en in 2013 is dit aantal gestegen naar 111 in een land met 421,000 inwoners. Malta is een thuishaven geworden voor hoogopgeleiden die een carrière willen maken of doorzetten in de groeiende financiële sector of de online gaming industrie, entrepreneurs die hun internet bedrijven opzetten, jongeren die Engels willen leren etc. Allen genieten van de goed functionerende welvaartsstaat met een heerlijk klimaat en een cultuur rijk aan geschiedenis. Tegelijkertijd handhaaft Malta haar restrictieve maatregelen om een tragedie zoals die van Cyprus te voorkomen. Zo mogen bijvoorbeeld buitenlanders niet meer dan één vastgoed kopen (met uitzondering van 12 luxe projecten met de “Special Designated Area” status) om speculatie op de huizenmarkt tegen te gaan.

Om op lange termijn stabiliteit aan de economie te geven zijn er uitstekende regelingen voor het bankwezen en de financiële sector. Het World Economic Forum heeft het Maltese bankwezen uitgeroepen als 10e gezondste ter wereld. Malta zit ongetwijfeld in een economische versnelling, de cijfers liegen er niet om. Maar Malta blijft Maltees met al haar normen en waarden. De tradities blijven intact en historische plaatsen worden gerestaureerd. De lokale bevolking maken deel uit van de welvaart en buitenlanders worden uitgenodigd deel te zijn van de Maltese samenleving.

Bron: www.devinkestates.nl

 

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden