Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur 29 sept. - 1 okt. 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Zeeuws-Vlaanderen populair bij de Belgische emigrant

De verhuizing van Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen, soms een oversteek van maar enkele kilometers, blijft gestaag doorgaan. De Belgen komen vooral naar Nederland wegens de relatief lage huizenprijzen en lage transactiekosten.

40% goedkoper
De huizenprijzen in Zeeuws-Vlaanderen liggen zo'n 40% lager dan in Vlaanderen. Overigens, ook in vergelijking met Nederland als geheel is de gemiddelde woning in Zeeuw-Vlaanderen 40% goedkoper. Verder liggen ook de notaris- en registratiekosten in Nederland 75% lager dan in België.

334 Vlamingen
Over de eerste zes maanden van dit jaar verhuisden 334 Vlamingen naar de drie gemeenten die Zeeuws-Vlaanderen telt, Hulst, Sluis en Terneuzen. Daarmee blijft de intocht op het niveau van voorgaande jaren. In heel 2014 verhuisden 667 Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen en in 2013 648. De afgelopen jaren maakten 2500 Vlamingen de oversteek. Die waren al goed voor de aankoop van circa 1000 woningen.

Luik en Leuven
Opvallend is ook dat de interesse niet alleen meer uit de grensgebieden komt, maar ook uit Brussel, Mechelen, Leuven, Hasselt of zelfs Luik, aldus de Stichting Zeeuws & Vlaanderen. Deze in 2011 opgerichte stichting promoot de Belgentrek. De stichting is een consortium van Zeeuws-Vlaamse corporaties, bouwpromotors, makelaars, banken, hypotheekadviseurs, fiscalisten en notarissen. De club voert campagne in de hoop Vlamingen te overtuigen van de sterke troeven van de regio.

Bevolkingskrimp
De hoop is dat Zeeuws-Vlaanderen met deze nieuwe inwoners deels de bevolkingskrimp de komende decennia kan verzachten. Volgens berekeningen van de provincie zal het aantal inwoners in de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten de komende decennia dalen, in Terneuzen met 6,8%, in Hulst met 15% en in Sluis met 10%.

'Emigranten'
Volgens de Stichting was het aantal Vlaamse 'emigranten' het afgelopen halfjaar hoger dan de vergelijkbare periode in 2014. Trokken er tot en met juni 2014 301 Belgen de grens over, nu was dat met 334 11% meer. De Stichting verwacht dat 'de positieve trend zich ook in de tweede helft van 2015 zal doorzetten, waardoor er een nieuw record in zicht is'.

Wegvallen woonbonus
'Door het wegvallen van de woonbonus (het fiscale voordeel op een eigen woning in Vlaanderen - red) in Vlaanderen is wonen in Zeeuws-Vlaanderen nog interessanter geworden', aldus Peter Zuurveld, voorzitter van de stichting en werkzaam bij de Hypotheker in Terneuzen. 'Bovendien kopen steeds meer mensen hier een woning als investering of als tweede huis. Dat kan ook de verhoogde toeloop vanuit verder weg gelegen gebieden verklaren.'

'Schrijfkosten'
De Belg Christophe De Middelaer (37) kocht vorig jaar ten noorden van Hulst in Ossenisse een vrijstaand huis met twee hectare grond voor zijn paarden. 'In België zou dat niet te betalen zijn voor een gewone werknemer', zegt hij. Hij werkt als teamleider bij Volvo Cars in Gent. Zijn reistijd is met tien minuten toegenomen tot 35 minuten. Ook zijn vrouw werkt in België.

De Belg wijst nog op de 'schrijfkosten' in België, de kosten voor de notaris. 'In Nederland waren we €8000 kwijt, in België zou dat € 36.000 zijn', aldus De Middelaer.

Rust en stilte
Zijn landgenoot Maarten (33) – achternaam bekend bij de redactie – woont sinds april in Axel, eveneens nabij Hulst. Hij is afkomstig uit Antwerpen. 'We kozen voor de rust en stilte van buiten, maar zeker ook voor de aantrekkelijke prijs. We hebben nu een huis gekocht dat binnen en buiten, inclusief tuin, geheel in orde was. Voor diezelfde prijs zouden we in België nog heel wat uitgaven extra krijgen voor de verbouw van de woning.' En ook hij wijst op de notariskosten: €6000 hier in Nederland tegen €25.000 in België. 'En we kunnen hier nog 104% van onze koopprijs financieren. In België was dat 100%.'

De Axelnaar werkt sinds kort als zelfstandig dienstverlener op het gebied van 'maritiem rollend materieel', deels in de haven van Zeebrugge, deels in Antwerpen en ook in Vlissingen. Zijn vrouw werkt in Antwerpen.

Bron: Financieel Dagblad

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuisje kopen: waar moet ik aan denken?

Van de locatie en het budget tot hoeveel onderhoud de woning nodig heeft. Hier een aantal punten die je helpen bij het kiezen van een vakantiehuisje.

Bekijk

Woning kopen in Spanje? De belangrijkste documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees hier welke

Bekijk

Belastingaangifte vakantiewoning in het buitenland

Wist je dat Nederland vermindering van box 3 belasting geeft? Hoe dat precies zit? Daar gaan we in onderstaand artikel op in.

Bekijk

4 redenen om een vakantiewoning te kopen in Nederland

Vroeger kochten Belgen en Nederlanders vaak een tweede woning in Frankrijk, Spanje of in een ander zonnig vakantieland. De laatste tijd kiezen steeds meer mensen voor een vakantiehuis in eigen land. Wij zetten vier goede redenen op een rijtje voor een vakantiehuis in België of Nederland.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden