Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Zeeuws-Vlaanderen populair bij de Belgische emigrant

De verhuizing van Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen, soms een oversteek van maar enkele kilometers, blijft gestaag doorgaan. De Belgen komen vooral naar Nederland wegens de relatief lage huizenprijzen en lage transactiekosten.

40% goedkoper
De huizenprijzen in Zeeuws-Vlaanderen liggen zo'n 40% lager dan in Vlaanderen. Overigens, ook in vergelijking met Nederland als geheel is de gemiddelde woning in Zeeuw-Vlaanderen 40% goedkoper. Verder liggen ook de notaris- en registratiekosten in Nederland 75% lager dan in België.

334 Vlamingen
Over de eerste zes maanden van dit jaar verhuisden 334 Vlamingen naar de drie gemeenten die Zeeuws-Vlaanderen telt, Hulst, Sluis en Terneuzen. Daarmee blijft de intocht op het niveau van voorgaande jaren. In heel 2014 verhuisden 667 Belgen naar Zeeuws-Vlaanderen en in 2013 648. De afgelopen jaren maakten 2500 Vlamingen de oversteek. Die waren al goed voor de aankoop van circa 1000 woningen.

Luik en Leuven
Opvallend is ook dat de interesse niet alleen meer uit de grensgebieden komt, maar ook uit Brussel, Mechelen, Leuven, Hasselt of zelfs Luik, aldus de Stichting Zeeuws & Vlaanderen. Deze in 2011 opgerichte stichting promoot de Belgentrek. De stichting is een consortium van Zeeuws-Vlaamse corporaties, bouwpromotors, makelaars, banken, hypotheekadviseurs, fiscalisten en notarissen. De club voert campagne in de hoop Vlamingen te overtuigen van de sterke troeven van de regio.

Bevolkingskrimp
De hoop is dat Zeeuws-Vlaanderen met deze nieuwe inwoners deels de bevolkingskrimp de komende decennia kan verzachten. Volgens berekeningen van de provincie zal het aantal inwoners in de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten de komende decennia dalen, in Terneuzen met 6,8%, in Hulst met 15% en in Sluis met 10%.

'Emigranten'
Volgens de Stichting was het aantal Vlaamse 'emigranten' het afgelopen halfjaar hoger dan de vergelijkbare periode in 2014. Trokken er tot en met juni 2014 301 Belgen de grens over, nu was dat met 334 11% meer. De Stichting verwacht dat 'de positieve trend zich ook in de tweede helft van 2015 zal doorzetten, waardoor er een nieuw record in zicht is'.

Wegvallen woonbonus
'Door het wegvallen van de woonbonus (het fiscale voordeel op een eigen woning in Vlaanderen - red) in Vlaanderen is wonen in Zeeuws-Vlaanderen nog interessanter geworden', aldus Peter Zuurveld, voorzitter van de stichting en werkzaam bij de Hypotheker in Terneuzen. 'Bovendien kopen steeds meer mensen hier een woning als investering of als tweede huis. Dat kan ook de verhoogde toeloop vanuit verder weg gelegen gebieden verklaren.'

'Schrijfkosten'
De Belg Christophe De Middelaer (37) kocht vorig jaar ten noorden van Hulst in Ossenisse een vrijstaand huis met twee hectare grond voor zijn paarden. 'In België zou dat niet te betalen zijn voor een gewone werknemer', zegt hij. Hij werkt als teamleider bij Volvo Cars in Gent. Zijn reistijd is met tien minuten toegenomen tot 35 minuten. Ook zijn vrouw werkt in België.

De Belg wijst nog op de 'schrijfkosten' in België, de kosten voor de notaris. 'In Nederland waren we €8000 kwijt, in België zou dat € 36.000 zijn', aldus De Middelaer.

Rust en stilte
Zijn landgenoot Maarten (33) – achternaam bekend bij de redactie – woont sinds april in Axel, eveneens nabij Hulst. Hij is afkomstig uit Antwerpen. 'We kozen voor de rust en stilte van buiten, maar zeker ook voor de aantrekkelijke prijs. We hebben nu een huis gekocht dat binnen en buiten, inclusief tuin, geheel in orde was. Voor diezelfde prijs zouden we in België nog heel wat uitgaven extra krijgen voor de verbouw van de woning.' En ook hij wijst op de notariskosten: €6000 hier in Nederland tegen €25.000 in België. 'En we kunnen hier nog 104% van onze koopprijs financieren. In België was dat 100%.'

De Axelnaar werkt sinds kort als zelfstandig dienstverlener op het gebied van 'maritiem rollend materieel', deels in de haven van Zeebrugge, deels in Antwerpen en ook in Vlissingen. Zijn vrouw werkt in Antwerpen.

Bron: Financieel Dagblad

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen aan de Belgische kust?

Stel je voor dat je wakker wordt met het geluid van golven die zachtjes tegen de kust slaan. Een frisse zeebries waait door je open raam en je proeft de zee al bijna. Klinkt dit als een droom? Voor velen is het hebben van een vakantiewoning aan de Belgische kust een langgekoesterde wens. Maar waar begin je? Welke locaties zijn populair? Wat zijn de voordelen? In deze blogpost geven we je alle antwoorden.

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Populaire locaties voor de aankoop van een vakantiewoning in België

Heb je ooit gedroomd van een vakantiewoning waar je kunt ontsnappen aan de dagelijkse sleur en volledig kunt ontspannen? Of ben je wellicht op zoek naar een slimme investering in de vastgoedmarkt? België biedt tal van prachtige locaties die perfect zijn voor de aankoop van een vakantiewoning.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden