Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Toenemende belangstelling tweede huis

Afgelopen weekend trok de Second Home Expo in Gent een recordaantal van 6.017 bezoekers. Een tweede huis in het buitenland is booming bij onze Zuiderburen. Van 4 tot en met 6 maart wordt de Second Home Beurs in de Jaarbeurs Utrecht georganiseerd. Sinds twee jaar nemen de bezoekersaantallen in Nederland weer toe, maar de interesse van Nederlanders ten opzichte van Belgen staat op dit moment nog in een schil contrast tegenover elkaar. Dat gaat langzaam veranderen.

Op het gebied van rijkdom, economische groei en levenskwaliteit staat Nederland volgens de Prosperity Index wereldwijd op de achtste plaats. België staat volgens deze index wereldwijd op de achttiende plaats. Hoe opmerkelijk is het dan toch dat onze Zuiderburen het afgelopen jaar ruim drie maal zoveel tweede woningen kochten in bijvoorbeeld een land als Spanje ten opzichte van de Nederlanders. Misschien is dit wel de reden: ‘Een Belg wordt geboren met een baksteen in zijn maag’. Deze uitdrukking bestaat niet voor niets.

Nederlanders zoeken een alternatief voor de spaarrekening
De inflatie in Nederland is laag, maar de rente op de spaarrekening is niet veel hoger. Per saldo groeit de waarde van de zuurverdiende spaarcentjes nauwelijks. Bijna 80 procent van ons vermogen houden we aan in spaargeld. Nu het consumentenvertrouwen verder groeit en belangrijker nog: de graadmeter voor ‘gunstige tijd voor grote aankopen’ sinds jaren zijn hoogste punt heeft bereikt, staat de weg vrij om een alternatief te zoeken voor de spaarrekening. Als we iets niet willen, dan is het de onzekerheid. Beleggen in aandelen zorgt voor veel stress. De wispelturige aandelenmarkt blijft onvoorspelbaar.

Volgens een onderzoek in opdracht van de NVM zijn er kansen op de markt voor recreatiewoningen.
Een van de conclusies uit een rapport van de NVM is dat de vraag naar recreatiewoningen voor de komende vijf jaar omvangrijk zal zijn. Als een kwart van de huishoudens die momenteel zeker zijn over de aanschaf ook daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf, zou dit jaarlijks tot circa 3.500 transacties leiden. Dat is bijna een verdubbeling van het gemiddelde aantal transacties per jaar als vergelijking over een periode van de afgelopen tien jaar. Het is niet voor niets dat bijna een derde van de beursvloer tijdens de komende Second Home is gereserveerd voor Nederlandse vakantieparken die op zoek zijn naar investeerders van een recreatiewoning met een aantrekkelijk rendement tot 8 procent (soms gegarandeerd) in het vooruitzicht.

En als u liever een vastgoedbelegging zoekt in het buitenland, dan zijn er ook voldoende mogelijkheden om u tijdens de komende Second Home beurs te oriënteren. In België bijvoorbeeld met een jaarlijks verhuurrendement tot 6,25 procent. Of wat dacht u van een vastgoedbelegging op de Kaapverdische Eilanden met 7 procent rendement. De vakantiewoningen zijn erg in trek bij aspirant-kopers en variëteit is er in overvloed ongeacht of u nu geïnteresseerd bent in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal of één van de andere landen. Belangrijk om te weten is dat de verhuurbaarheid in grote mate afhankelijk is van de locatie, de bereikbaarheid en de voorzieningen in de (directe) omgeving.

Doordat de hypotheekrente historisch laag staat, zijn er nog steeds gunstigere mogelijkheden voor de financiering van de tweede woning. Beleggen in stenen biedt nog steeds een prima toekomstperspectief met de kanttekening dat het hier om investering op lange termijn gaat.

Een tweede huis voor eigen gebruik
Het meest voorkomende motief voor de aanschaf van een tweede woning is nog steeds om er lekker zelf met de familie van te kunnen genieten. Als je ergens tot rust wil komen, dan is dat wel op het zorgvuldig gekozen favoriete plekje. Hebt u het even gehad met het Nederlandse klimaat, dan bent u vanwege de relatief lage vliegticketprijzen binnen afzienbare tijd in uw zonovergoten tweede huis. Als u het dichter bij huis zoekt en uw (klein)kinderen mee wilt laten genieten van uw opgebouwde vermogen, dan staat niets u in de weg. Of hebt u zin om te genieten van uw tweede woning? Gewoon, omdat het kan!

Seminarprogramma
Vanaf vrijdag 4 maart gaan de deuren gedurende drie dagen open van de Second Home Beurs. Tijdens de beursdagen worden doorlopend lezingen en presentaties verzorgd door deskundigen, actief voor gerenommeerde organisaties. Deze seminars voorzien de bezoekers van waardevolle en bijzonder nuttige informatie. Ieder land heeft zijn eigen wet- en regelgeving. Deze kan zelfs per regio anders zijn. De rol en functie van de notaris in het buitenland kan wezenlijk verschillen met de situatie zoals in Nederland. Denk onder andere aan de fiscale, juridische en financiële aspecten die van belang zijn bij aankoop en het bezit van vastgoed in het buitenland.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Droomt u ervan een vakantiehuis in Zwitserland te kopen?

Bent u de prachtige Alpen van Zwitserland aan het overwegen als locatie voor uw tweede huis? Of bent u een investeerder die zijn portfolio wil uitbreiden met een vakantiehuis in dit adembenemende land? De aankoop van een woning in Zwitserland kan een uitstekende beslissing zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In deze blogpost nemen we u mee door de belangrijkste aandachtspunten, zodat u goed voorbereid bent en volop kunt genieten van uw Zwitserse avontuur.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen aan de Belgische kust?

Stel je voor dat je wakker wordt met het geluid van golven die zachtjes tegen de kust slaan. Een frisse zeebries waait door je open raam en je proeft de zee al bijna. Klinkt dit als een droom? Voor velen is het hebben van een vakantiewoning aan de Belgische kust een langgekoesterde wens. Maar waar begin je? Welke locaties zijn populair? Wat zijn de voordelen? In deze blogpost geven we je alle antwoorden.

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden