Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Wat je moet weten als je een vakantiewoning koopt

Droom je van een vakantiehuis in eigen land of het buitenland? Zorg dan dat je goed weet wat ‘een tweede huis’ betekent en hoe je de waarde bepaalt. En wat gebeurt er als je je tweede woning verhuurt?

Vakantiehuis binnen of buiten Nederland

Een tweede woning is een huis waarvan je de eigenaar bent maar waar je niet in woont, bijvoorbeeld een vakantiewoning binnen of buiten Nederland. De volgende types woning vallen niét onder de noemer ‘tweede huis:

  • Je (tijdelijke) eigen woning die je hoofdverblijf is in het jaar van de aangifte. Geef dit aan bij 'Eigen woning' in box 1.
  • Een woning die je verhuurt, ook je voormalige eigen woning die je tijdelijk verhuurt in afwachting van verkoop. Geef dit aan bij ‘Overige onroerende zaken’ in box 3.
  • Een landgoed, bos of natuurgebied dat volledig jouw eigendom is. Geef dit aan bij ‘Overige bezittingen’ in box 3.


Een tweede huis in Nederland

Heb je een tweede huis in Nederland? Dan valt dit onder je bezittingen in box 3 van de belastingaangifte. Je moet elk jaar de waarde van de woning vermelden op 1 januari van het jaar vóór het jaar van aangifte. De zogenaamde ‘WOZ-waarde’ (Waardering Onroerende Zaken) vind je op de WOZ-beschikking die je krijgt van de gemeente. Bij een huis met erfpacht trek je de waarde van de toekomstige erfpachtcanons (i.e. 17 keer de jaarlijkse erfpachtcanon) af van de WOZ-waarde.

Als je je tweede woning in Nederland (tijdelijk) verhuurt (bv. aan studenten), moet je de huurinkomsten niet opgeven in je belastingaangifte. De waarde van de woning in box 3 volstaat (zie hierboven).

Tweede woning buiten Nederland

Ligt je tweede huis buiten Nederland? Dan moet je de waarde vermelden van de woning in onbewoonde staat op 1 januari van het jaar vóór het jaar van aangifte.

Belasting op inkomsten uit tweede woning

Als er sprake is van meer dan enkel tijdelijke verhuur (bv. wanneer je ontbijt/diner aanbiedt of linnengoed verstrekt, kunnen je huurinkomsten uit je tweede woning belast worden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid arbeid die je verricht en of je hierdoor een hogere huuropbrengst hebt. Geef je huurinkomsten indien nodig aan als ‘Resultaat uit overig werk’ in box 1. Er kan ook sprake zijn van winst uit onderneming.

Het is ook mogelijk dat je activiteiten uitoefent die niet samenhangen met de verhuur van je tweede woning. Denk aan rondleidingen in een museum, transport van en naar de luchthaven etc. In dat geval is er sprake van extra inkomsten. Geef ze aan als ‘Resultaat uit overig werk’ in box 1 of als winst uit onderneming.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Vind je vakantiehuis in Montenegro

 Welke plekken zijn nu écht populair onder huizenzoekers? En wat maakt deze locaties zo bijzonder?

Bekijk

Een nieuwbouwwoning kopen in Spanje

Een huis kopen in Spanje is populair. Veel mensen dromen van een eigen plek onder de Spaanse zon. Een plek waar je op je eigen terras kunt genieten van een vers gezette café con leche terwijl de ochtendzon de dag verwelkomt.

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden