Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Belastingen & vakantiewoning: Hoeveel belasting moet je betalen?

Je bezit een tweede woning in Nederland en besluit deze te verhuren. Hoeveel inkomstenbelasting betaal je over deze huurinkomsten? Het antwoord is: € 0. Hetzelfde geld als je winst maakt bij de verkoop van deze woning. Ook deze inkomsten zijn geheel onbelast.

Betaal je dan helemaal geen belasting over je tweede woning? Helaas niet.

Belasting bij aankoop van een vakantiewoning

Bij de aankoop van de woning betaal je belasting. Is het een bestaande woning, dan betaal je overdrachtsbelasting. Het tarief is tegenwoordig 2%. Koop je een nieuwe woning, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Je betaalt dan 21% BTW.

Gemeentelijke belastingen

Ieder jaar betaal je gemeentelijke belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelastingen. Omdat de gemeente veel vrijheid heeft bij het vaststellen van de tarieven, verschillen deze lasten per gemeente.

Inkomstenbelasting

Ook betaal je jaarlijks inkomstenbelasting over het bezit van je tweede woning. Deze woning wordt namelijk gezien als een bron van inkomsten uit sparen en beleggen. Heb je de woning op 1 januari in het bezit, dan vermeld je de WOZ-waarde (en een eventuele hypotheekschuld) in je belastingaangifte van dit jaar. De heffing is namelijk gebaseerd op de waarde van de woning. De hoogte van de huurinkomsten zijn voor de heffing niet van belang!

Erfbelasting

Kom je te overlijden dan vererft je woning naar je erfgenamen. Hiermee neemt hun vermogen toe. Over deze vermogenstoename betalen zij erfbelasting.

 

Bron: Taxingh Consultancy

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Vind je vakantiehuis in Montenegro

 Welke plekken zijn nu écht populair onder huizenzoekers? En wat maakt deze locaties zo bijzonder?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Bekijk

Vijf redenen om te investeren in een Noors vakantiehuis

Vijf redenen waarom investeren in vastgoed in Noorwegen een slimme zet kan zijn.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden