Bezoek de beurs

25 - 26 Januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 21 - 23 maart 2025 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Belastingen & vakantiewoning: Hoeveel belasting moet je betalen?

Je bezit een tweede woning in Nederland en besluit deze te verhuren. Hoeveel inkomstenbelasting betaal je over deze huurinkomsten? Het antwoord is: € 0. Hetzelfde geld als je winst maakt bij de verkoop van deze woning. Ook deze inkomsten zijn geheel onbelast.

Betaal je dan helemaal geen belasting over je tweede woning? Helaas niet.

Belasting bij aankoop van een vakantiewoning

Bij de aankoop van de woning betaal je belasting. Is het een bestaande woning, dan betaal je overdrachtsbelasting. Het tarief is tegenwoordig 2%. Koop je een nieuwe woning, dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Je betaalt dan 21% BTW.

Gemeentelijke belastingen

Ieder jaar betaal je gemeentelijke belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelastingen. Omdat de gemeente veel vrijheid heeft bij het vaststellen van de tarieven, verschillen deze lasten per gemeente.

Inkomstenbelasting

Ook betaal je jaarlijks inkomstenbelasting over het bezit van je tweede woning. Deze woning wordt namelijk gezien als een bron van inkomsten uit sparen en beleggen. Heb je de woning op 1 januari in het bezit, dan vermeld je de WOZ-waarde (en een eventuele hypotheekschuld) in je belastingaangifte van dit jaar. De heffing is namelijk gebaseerd op de waarde van de woning. De hoogte van de huurinkomsten zijn voor de heffing niet van belang!

Erfbelasting

Kom je te overlijden dan vererft je woning naar je erfgenamen. Hiermee neemt hun vermogen toe. Over deze vermogenstoename betalen zij erfbelasting.

 

Bron: Taxingh Consultancy

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden