Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Slowakije: klein land met positieve eigenschappen

Slowakije is in snelle ontwikkeling. Sterke groei van de economie en het toerisme; Internationale bedrijven vestigden zich er na toetreding tot de Europese gemeenschap en investeren op grote schaal. Ook kopen steeds meer Europeanen een tweede huis of een stuk grond. Slowakije biedt interessante opties aan mensen die op zoek zijn naar vastgoed in een investeringsvriendelijk klimaat.

Slowakije is een economisch sterk groeiende republiek in Midden-Europa. Het land is ongeveer 1,3 keer zo groot als Nederland, maar voor veel Nederlanders nog tamelijk onbekend. Het ligt tussen beter bekende landen als Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Polen en de Oekraïne. Slowakije telt ongeveer 5 ½ miljoen inwoners, wat betekent dat de ruimte per inwoner bijzonder groot is in vergelijking met Nederland. Ongeveer 85% van de inwoners spreekt Slowaaks, dat de officiële taal van het land is. Langs de grens met Hongarije wordt naast Slowaaks ook veel Hongaars gesproken. 85% van de inwoners is katholiek, 6% Grieks orthodox en protestants en de overigen zijn grotendeels atheïst.

Woonruimte in overvloed

Het Slowaakse bureau voor statistieken toont een leegstand van ongeveer 15% welke veelal verwaarloosde woningen op het platte land betreft. Deze woningen zijn bijna altijd vrijstaand en vaak op een flink stuk grond. Nieuwbouw vindt vooral plaats in stedelijke gebieden. De verwaarloosde woningen in en rondom dorpen bieden interessante mogelijkheden aan nieuwe eigenaren die het geld voor renovatie kunnen vrijmaken. Vanaf bouwval tot aan nieuwbouw kun je hier goed kopen.

Lage belastingdruk

Gepensioneerden Slowaken en Europeanen met permanente vestiging in Slowakije zijn vrijgesteld van inkomstenbelasting. Nederlandse burgers die pensioenrechten (AOW) opbouwden in hun thuisland kunnen zich vrij vestigen en hun uitkeringen bruto ontvangen in Slowakije. Daarvoor bestaat een standaard procedure voor levering van bewijs van permanente vestiging. Gemeentelijke belastingen zoals de in Nederland bekende onroerende zaken belasting zijn daar niet van toepassing. Overdrachtsbelasting op onroerend goed transacties vindt alleen plaats als er binnen vijf jaar vanaf aankoopdatum wordt doorverkocht. Inkomens voor niet gepensioneerden kennen een eenvoudig belastingtarief. Tot € 35.268 wordt er met 19% belast en daarboven met 25%.

Eenvoudige procedures

In Slowakije worden procedures 'no-nonsense' uitgevoerd. De overdracht van onroerend goed kan door een jurist worden verzorgd. Aktes passeren en inschrijven in het kadaster vindt plaats voor een relatief laag vast bedrag. Maar ook een gemeente secretaris of administratiekantoor voert dit soort zaken uit. Het zijn daar de kosten niet en buitenlanders zullen hier nauwelijks problemen mee ondervinden. Ze helpen je daar graag, in het besef dat het bijdraagt aan de vooruitgang van hun land. Er kan hier heel veel heel eenvoudig.

Grote steden

Nederland heeft tweeëndertig grote gemeentes met een inwonersaantal boven de 100.000 en Slowakije slechts veertien, waarvan maar twee steden met meer dan 100.000 inwoners. De grootste drie zijn hoofdstad Bratislava met minder dan 450.00 inwoners, Košice minder dan 250.000 en Prešov met circa 92.000 inwoners. Daarna loopt het af tot Nové Zámky in het zuiden met ongeveer 45.000 inwoners. Alle grote steden hebben professioneel functionerende ziekenhuizen en andere moderne moderne openbare faciliteiten.

Infrastructuur

Slowakije bezit inmiddels een moderne infrastructuur. De belangrijke doorgaande autoroutes van noord naar zuid en west naar oost bestaan uit nette snelwegen. Wel bijzonder is dat vluchtstroken meestal veel smaller zijn dan in Nederland. Staat er een noodgeval geparkeerd dan steekt zo'n wagen een stuk uit op de snelweg, dus goed opletten. Nagenoeg alle provinciale wegen zijn prima geasfalteerd. Ook kent het land goede trein- en busverbindingen. Riolering in buiten stedelijke woongebieden wordt grotendeels met septic tanks uitgevoerd. Het elektriciteit netwerk is fijnmazig beschikbaar en ook aardgas wordt sterk uitgebouwd.

Natuur en Cultuur

Op stranden aan zee na, vindt je het totale palet aan Europese landschappen verzameld in Slowakije. Dit mooie landje bezit een natuur die je elders in Europa terugvindt in het Alpen, Appenijnen, Ardennen en Pyreneeën landschap, alleen veel ongerepter. Ook vlak, door rivieren doorkruist, akkerland zoals in Nederland is volop aanwezig. Wil je heel Europa in korte tijd ontdekken dan kan dat het makkelijkste in Slowakije –  Europa in het klein.

Slowakije bestaat grotendeels uit berg- en heuvellandschap. Vanaf Bratislava richting het oosten beginnen de Karpaten die zich uitstrekken langs het grensgebied met Tsjechië en overgaan naar de lage en hoge Tatra. Deze bergketen bezit diverse uitzonderlijke en beschermde nationale parken. Vanwege goede ski-faciliteiten trekt en groeiend aantal wintersport liefhebbers naar deze gebieden. De hoogste bergen zijn de Gerlachovský štít (2.655 m) en de Kriváň, die voor Slowakije een bijzondere symbolische betekenis heeft. Deze bergen omringen het vlakke land richting de Donau in het zuidwesten. De belangrijkste rivieren zijn de Donau en de Kleine Donau die door de Donau vallei in zuidwest Slowakije stromen. De Váh stroomt uit de gebergten en mondt uit in de Donau. Daarnaast zijn er de Hron en de Hornád, alsmede de bronrivieren van de Bodrog in het zuidoosten.

Slowakije heeft negen erfgoederen op de UNESCO werelderfgoedlijst, waarbij twee komplete stadjes, namelijk Banska Štiavnica en Bardejov; Daarnaast de stadsdelen Vlkolinec met een volledig intact antiek dorp in het gebied van Ružomberok en Spišsky hrad met indrukwekkende kasteel ruines als een van de grootste kasteellocaties in Centraal-Europa bij het stadje Levoča. Ook hebben acht antieke houten kerken in de Slowaakse Karpaten een plek op de UNESCO lijst. Enkele nationale natuurparken zijn eveneens als wereld erfgoed erkent, namelijk de Karpatische beukenbossen en de grotten van de Slowaakse Karst en Aggtelek Karst, een bijzondere groep grotten die doorlopen tot in Hongarije.

Slowakije bezit historisch een hoog ontwikkelde thermaalbadencultuur – De Spa-dichtheid is een van de grootste in Europa. Ze worden druk bezocht door Slowaken en bezoekers uit omringende landen. Veelal vanwege de heilzame werking op reumatische en huidaandoeningen. Optioneel worden diversen behandelingen aangeboden om het gevoel van 'welzijn' te vergroten. Entree kosten zijn er relatief laag.

Klimaat

Slowakije heeft volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie grotendeels een gematigd landklimaat met vrij koele winters en warme zomers. De lager gelegen gebieden van Slowakije hebben een warm landklimaat met relatief milde wintermaanden en iets warmere zomers. De berggebieden hebben een klimaat met koude winters, koele zomers en vrij veel neerslag verspreid over het hele jaar.

Toerisme

Slowakije is een van de landen waar niet iedereen al is geweest. Je zult honderden onverwachte bezienswaardigheden en geheimen ontdekken, in vele dorpen en kleine stadjes, in de bergen en de valleien. Je hebt er alle populaire Europese landschappen en belevenissen dichtbij elkaar. Veel Slowaken reizen naar het buitenland en ontdekken daar hetzelfde als wat er ook al in Slowakije te beleven is.

Toerisme in Slowakije ondergaat een boost. Bijdragen van de overheid voor recreatie hebben de belangstelling van de Slowaken voor een vakantie in eigen land flink vergroot. Het ministerie van Transport melde dat tijdens de eerste drie maanden van 2019 het aantal nachten dat binnenlandse bezoekers in logiesfaciliteiten in Slowakije doorbrachten 2,3 miljoen bedroeg, een stijging van 9,2 procent op jaarbasis. Ook hotels en andere bedrijven in de sector melden de toenemende belangstelling voor vakantiebezoeken in Slowakije. Wil je alles wat je als toerist waardeert voordeliger beleven, dan is Slowakije een prima optie.

Het Slowaakse volk

Slowaken zijn in doorsnee een emotionele volk. Ze ervaren vreugde, successen, teleurstellingen en zorgen met emotie. Ze zijn oprecht, vriendelijk, open, stevig, gul, maar ook gevoelig. Dit is de manier waarop ze verschillen van hun buurlanden. Maar uiteindelijk is het hun hartelijkheid en betrouwbaarheid die de overhand heeft. Je vindt er noordelijke discipline samen met zuidelijk temperament en westerse rationaliteit met oosterse emotionaliteit.

Volksambachten, kostuums, muziek en dansen worden in Slowakije steeds aan de volgende generatie doorgegeven. Er zijn verschillende culturele tradities en folklore in elk landsdeel. Vele folkloristische festivals en uitvoeringen vinden het hele jaar door plaats. De Slowaakse boventoonfluit "fujara" en muziek van Terchova werden opgenomen in de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. De Radvan Fair en "gajdy" doedelzakken staan op de wachtlijst.

Slowakije kan zich prijzen met bekwame en vindingrijke mensen die erin slaagden om ook internationaal succesvol te zijn. Wereldveranderende uitvindingen worden geassocieerd met de namen van Joseph Maximiliam Petzval, uitvinder van fotografische objectief lens, Jozef Murgaš, uitvinder van de draadloze telegraaf, Jan Bahýľ, uitvinder van de helikopter, Štefan Banič, uitvinder van de parachute, Aurel Stodola,  grondvester van de theorie van stoom- en gasturbines, Ivan Alexander Getting, uitvinder van GPS. In de categorie cultuur is er bijvoorbeeld Andy Warhol, oprichter van popart. Vele andere namen en uitvoeringen zijn te noemen voor tientallen operazangers, schilders, fotografen en sporters.

 

Bron: Rijker Leven

Gerelateerde berichten

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Bekijk

Heeft u wel eens gedacht aan een vakantiewoning in….Slowakije?!

Misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je een vakantiewoning wil gaan kopen. Maar toch kan Slowakije een interessante en leuke optie zijn voor de aanschaf van een vakantiehuis. Slowakije is in snelle ontwikkeling. Sterke groei van de economie en het toerisme; Internationale bedrijven vestigden zich er na toetreding tot de Europese gemeenschap en investeren op grote schaal.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden