Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

De belastingregels rond een tweede woning

Wie een tweede woning wil kopen, moet zeker ook de belastingregels hieronder goed bekijken. Die zijn anders dan bij een eerste woning. Informeer je goed vooraf!

Belasting van een tweede huis komt in box 3

De baten en lasten van je eigen, eerste woning vallen in box 1 van de belastingaangifte (inkomen uit werk en woning). Bij een tweede huis is het anders: de Belastingdienst ziet dit als vermogen. Daardoor valt deze woning in box 3. Voor de aangifte heb je de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van de tweede woning nodig. Als je de woning voor een langere tijd verhuurt en de huurder huurbescherming geniet, verlaagt de WOZ-waarde.

Het is mogelijk dat er in de toekomst nieuwe regels komen voor de vermogensbelasting in box 3. Die kunnen gevolgen hebben voor eigenaars van een tweede woning. Het is voorlopig nog een plan en als het er komt, zal het pas in 2022 in werking treden. Maar het is goed om er al rekening mee te houden.

Geen recht op hypotheekrenteaftrek bij vakantiewoning

Je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek voor een vakantiewoning doordat deze in box 3 valt. Ook andere kosten die je hebt gemaakt voor de financiering van de woning zijn niet aftrekbaar. Anderzijds wordt het vermogen in box 3 wel lager door de schuld. Enkel het bedrag boven de drempel van 3.100 € (of 6.200 € voor fiscale partners) is aftrekbaar.

Verhuurinkomsten uit tweede woning

Zolang je geen ondernemingsactiviteit maakt van de verhuur van je tweede huis, hoef je de opbrengsten hieruit niet als inkomsten aan te geven bij de Belastingdienst. Met het oog op de BTW moet je wel letten op het aantal dagen dat je de woning verhuurt. Verhuur je minder dan 140 dagen per jaar, dan ben je niet BTW-plichtig. Als je meer dan 140 dagen verhuurt, beschouwt de Belastingdienst je als BTW-ondernemer. Je betaalt dan 6% BTW en moet dan ook aan huurders BTW aanrekenen. De BTW die je zelf betaalt voor kosten inzake de verhuur van het huis (bv. advertentiekosten, wasserij) is dan wel aftrekbaar.

Overdrachtsbelasting

Als je een tweede woning koopt, moet je 2% overdrachtsbelasting betalen. Dit geldt niet als je een woning vrij op naam koopt (doorgaans gaat het dan over een nieuwe woning). Aangezien de tweede woning in box 3 valt, is de eventuele verkoopwinst wanneer je het huis verkoopt belastingvrij.

Wat met een tweede woning in het buitenland?

Bij een tweede huis in het buitenland beschouwt de Belastingdienst de waarde van die woning ook als vermogen voor box 3. Je moet dan de waarde invullen die je voor de woning zou kunnen krijgen als je ze onbewoond verkoopt. Je kan deze waarde opvragen bij het plaatselijke kadaster. Een eventuele schuld die je hebt voor dit huis valt ook in box 3. Je hebt in Nederland recht op een vrijstelling zodat je geen dubbele belasting betaalt.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Vind je vakantiehuis in Montenegro

 Welke plekken zijn nu écht populair onder huizenzoekers? En wat maakt deze locaties zo bijzonder?

Bekijk

Een nieuwbouwwoning kopen in Spanje

Een huis kopen in Spanje is populair. Veel mensen dromen van een eigen plek onder de Spaanse zon. Een plek waar je op je eigen terras kunt genieten van een vers gezette café con leche terwijl de ochtendzon de dag verwelkomt.

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden