Bezoek de beurs

25 - 26 Januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 21 - 23 maart 2025 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

De belastingregels rond een tweede woning

Wie een tweede woning wil kopen, moet zeker ook de belastingregels hieronder goed bekijken. Die zijn anders dan bij een eerste woning. Informeer je goed vooraf!

Belasting van een tweede huis komt in box 3

De baten en lasten van je eigen, eerste woning vallen in box 1 van de belastingaangifte (inkomen uit werk en woning). Bij een tweede huis is het anders: de Belastingdienst ziet dit als vermogen. Daardoor valt deze woning in box 3. Voor de aangifte heb je de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van de tweede woning nodig. Als je de woning voor een langere tijd verhuurt en de huurder huurbescherming geniet, verlaagt de WOZ-waarde.

Het is mogelijk dat er in de toekomst nieuwe regels komen voor de vermogensbelasting in box 3. Die kunnen gevolgen hebben voor eigenaars van een tweede woning. Het is voorlopig nog een plan en als het er komt, zal het pas in 2022 in werking treden. Maar het is goed om er al rekening mee te houden.

Geen recht op hypotheekrenteaftrek bij vakantiewoning

Je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek voor een vakantiewoning doordat deze in box 3 valt. Ook andere kosten die je hebt gemaakt voor de financiering van de woning zijn niet aftrekbaar. Anderzijds wordt het vermogen in box 3 wel lager door de schuld. Enkel het bedrag boven de drempel van 3.100 € (of 6.200 € voor fiscale partners) is aftrekbaar.

Verhuurinkomsten uit tweede woning

Zolang je geen ondernemingsactiviteit maakt van de verhuur van je tweede huis, hoef je de opbrengsten hieruit niet als inkomsten aan te geven bij de Belastingdienst. Met het oog op de BTW moet je wel letten op het aantal dagen dat je de woning verhuurt. Verhuur je minder dan 140 dagen per jaar, dan ben je niet BTW-plichtig. Als je meer dan 140 dagen verhuurt, beschouwt de Belastingdienst je als BTW-ondernemer. Je betaalt dan 6% BTW en moet dan ook aan huurders BTW aanrekenen. De BTW die je zelf betaalt voor kosten inzake de verhuur van het huis (bv. advertentiekosten, wasserij) is dan wel aftrekbaar.

Overdrachtsbelasting

Als je een tweede woning koopt, moet je 2% overdrachtsbelasting betalen. Dit geldt niet als je een woning vrij op naam koopt (doorgaans gaat het dan over een nieuwe woning). Aangezien de tweede woning in box 3 valt, is de eventuele verkoopwinst wanneer je het huis verkoopt belastingvrij.

Wat met een tweede woning in het buitenland?

Bij een tweede huis in het buitenland beschouwt de Belastingdienst de waarde van die woning ook als vermogen voor box 3. Je moet dan de waarde invullen die je voor de woning zou kunnen krijgen als je ze onbewoond verkoopt. Je kan deze waarde opvragen bij het plaatselijke kadaster. Een eventuele schuld die je hebt voor dit huis valt ook in box 3. Je hebt in Nederland recht op een vrijstelling zodat je geen dubbele belasting betaalt.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden