Bezoek de beurs

22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een vakantiehuis kopen in Polen, iets voor u?

Polen (38,5 miljoen inwoners op een oppervlakte van 7,5 keer Nederland) heeft een sterke economie en wordt zelfs een “Economische Europese Tijger” genoemd. Polen is een van de weinige Europese landen die het hoofd boven water hebben kunnen houden tijdens de economische crisis. Polen realiseerde als enig land in Europa een economische groei in 2009. In Polen heeft 81% een koopwoning, tegenover 67% in Nederland. Hiermee komt Polen in dit opzicht op de 6e plaats in Europa. De werkloosheid blijft dalen en de lonen stijgen. Dit zorgt ervoor dat nu steeds meer Poolse arbeiders in Polen aan het werk gaan i.p.v. elders. Dit komt onder andere doordat het minimumloon voor veel praktisch opgeleiden omhoog is gegaan, zelfs met tientallen procenten.

Polen staat op plaats 9 van de 10 snelstgroeiende opkomende markten in de wereld die de komende jaren de VS uitdagen als economische grootmacht. Bovenaan staat India, gevolgd door de Filipijnen, Indonesië en China. Polen zal een groeitempo van 2,5% BBP kunnen aanhouden.

De sterke Poolse zloty

De koers van de zloty is in de periode 2008-2015 vrijwel stabiel gebleven. In die periode kreeg je voor één euro 4 tot 4,5 zloty. De Poolse economie maakte een sterke groei door, waardoor het land veel buitenlandse investeerders aantrok. Daardoor bleef de vraag naar (en dus ook de waarde van) de zloty stabiel. Ook nu is de zloty nog steeds een stabiele munteenheid (1 euro is 4,25 zloty) en wordt door beleggers gezien als een veilige haven in onzekere tijden.

Beleggen in vastgoed in Polen

Vastgoed – zeker in een stabiel land als Polen – heeft een prijs die stabiel blijft, of gestaag (of zelfs hard) stijgt. Er zijn nu eenmaal veel mensen, die allemaal een woning, een kantoor om in te werken, maar vaak ook een vakantieverblijf, garage of studentenwoning nodig hebben. Bovendien neemt de bevolking ook in Polen toe. Tel daarbij op dat de Poolse economie flink blijft stijgen, waardoor de waarde van reeds gebouwde woningen en kantoren omhoog gejaagd wordt. In Polen vormt de bouwindustrie de ruggengraat; deze zorgt immers voor veel werkgelegenheid. Door de groeiende welvaart groeit jaarlijks ook de Poolse vastgoedmarkt, hetgeen niet onopgemerkt is gebleven. Zo heeft ING in 2019 zijn vastgoedportefeuille uitgebreid naar 450 miljoen euro en een nieuw hoofdkantoor in Warschau neergezet van zo’n 85 miljoen euro. Ook hoogleraar Vastgoedeconomie Dirk Brounen adviseert om voor beleggen in vastgoed eens een kijkje te nemen in Polen. In Quote stelt hij dat je van een rendement van 5-10% mag uitgaan in het middensegment. Het is dan ook niet vreemd dat diverse grote vastgoedinvesteerders uitwijken naar Oost-Europa vanwege de prima resultaten.

Dus: neem eens een kijkje in Polen!

 

Bron: SA Real Estate

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Huis kopen in Polen: toegang tot Europese schoonheid

Wat zijn de populaire gebieden, waar moet je op letten en wat zijn de voordelen van investeren in een huis in Polen?

Bekijk

Droom tweede huis steeds vaker realiteit

Voor het eerst in bijna 2 jaar is er eindelijk weer een Second Home Beurs in Utrecht. De eerste grote consumentenbeurs in de Jaarbeurs sinds de start van de pandemie. Van 1 tot en met 3 oktober zijn geïnteresseerden in de aankoop van een tweede huis, tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom in de Jaarbeurs in Utrecht.

Bekijk

Vakantiewoning verzekeren? Waar moet je aan denken?

Met de zomer in aantocht, droomt iedereen alvast van een aanstaande zonvakantie. Door de beperkingen voor reizen naar het buitenland, heeft u het afgelopen jaar weinig gebruik kunnen maken van uw vakantiewoning. Grote kans dus dat u inmiddels niet meer kan wachten om zelf naar uw vakantiewoning af te reizen, of deze te verhuren aan gelukkige vakantievierders.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden