Bezoek de beurs

29 - 30 januari 2022 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 18 - 20 maart 2022 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Meer verkoop vakantiewoningen dankzij Coronacrisis

Het gaat erg goed met de verkoop van vakantiewoningen in Nederland. Er worden niet alleen veel meer woningen verkocht – ook de prijs per woning is de afgelopen maanden flink gestegen. Dat blijkt uit een rondgang door het Financieel Dagblad.

Begin juli publiceerde de NVM een rapport over de markt voor vakantiewoningen in 2019. Daarin wordt ook een visie gegeven op de stand van zaken, drie maanden na de coronamaatregelen. De conclusie: “Het grootste probleem in de markt voor vakantiewoningen blijkt niet een vraaguitval te zijn, maar een tekort aan nieuw beschikbaar aanbod. Wanneer de krapte verder toeneemt, dan kan dit leiden tot prijsstijgingen en kopers die door te dure woningen, op termijn, gaan afhaken voor deze markt.” In hetzelfde rapport vertelt Veluws makelaar Maaike van Doorn: “De coronacrisis heeft een positief effect gehad op de markt van vakantiewoningen. Ik denk dat mensen ruimte blijven zoeken in deze hectische tijd. Met name in eigen land op rij-afstand van de woon- en werkplek. Juist voor korte momenten om even op te laden.”

Na korte dip, weer snel herstel van de markt

Het artikel in het FD komt, n.a.v. gesprekken met De Second Home Beurs, Vakantiemakelaar en Roompot tot de volgende conclusies:

  • Vooral locaties in Zeeland, Friesland en Drenthe zijn gewild
  • Er is vooral vraag naar vakantiewoningen in het hogere segment
  • De prijzen stijgen – ook van vakantiehuizen die al langere tijd te koop stonden.


EuroParcs (w.o. Droomparken), die op dit moment een groot aantal projecten in de verkoop heeft, herkent het beeld uit het artikel, maar benoemt ook dat de markt vóór de coronacrisis ook al positief gestemd was: “De groei is al jaren aan de gang. In 2020 hebben wij een vliegende start gemaakt, mede dankzij de verkoop op Resort Kaatsheuvel in februari. Daar ging de verkoop zeer goed van start. Halverwege maart kwam de verkoop nagenoeg stil te liggen door Corona. We zagen al wel snel dat de vraag vanuit de markt weer aantrok. Eind april kwam de verkoop weer op gang. Recent zijn we gestart met de verkoop van Resort De Utrechtse Heuvelrug. Hier zijn in korte tijd ruim 100 recreatiewoningen verkocht.”

Conclusies vanuit EuroParcs:

  • Er is vooral vraag naar het prijssegment rond de 150.000 – 250.000
  • Ruim 85% kiest ervoor de woning aan te schaffen als investering
  • Er is nauwelijks vraag naar groepswoningen, maar de behoefte aan grote ruime bungalows groeit wel sterk.

Projecten versneld ontwikkeld

Als we recreatief vastgoedexpert Henk-Jan Kruidenier vragen naar zijn visie op de markt, dan voegt hij toe: “Ik onderschrijf het beeld dat fd schetst. Van de projectontwikkelaars verneem ik dezelfde signalen. Sinds de versoepeling van maatregelen is er niet alleen een run op boekingen maar ook het eigen huizen bezit. Nederland wordt herontdekt door de doorgaans in het buitenland verblijvende Nederlander. Dat heeft geleid tot een run op vakantiewoningen en zo zijn diverse projecten in rap tempo dit jaar uitverkocht Hierdoor ontstaat een beperkte krapte. Kleinere projecten kunnen hier snel op inspelen. Ook op bestaande parken zie je de vraag toenemen en is aanbod dat al langer op de markt is ineens in trek.”

Second Home Beurs; meer Nederlands aanbod

De Voorjaarseditie van de Second Home beurs in Utrecht had de pech dat zijn als een van de eerste beurzen tijdens de coronacrisis werden afgelast. Inmiddels worden de pijlen gericht op de najaarseditie van 2 t/m 4 oktober. Als we aan beursmanager Tom van den Brink vragen of de beurs door gaat, antwoord hij: “De Second Home Beurs staat op de planning. Als het aan ons en aan de markt ligt dan gaat de beurs zeker door! Nederland zal goed vertegenwoordigd zijn. We hebben inmiddels een paar leuke nieuwe aanvragen ontvangen.”

Bron: Pretwerk

Gerelateerde berichten

Bekijk

Investeren: Een tweede huis kopen in Nederland

Veel mensen dromen van een tweede woning. Een leuk huis op een mooie bestemming om in de weekenden en de vakanties naartoe te gaan en een heerlijke tijd door te brengen met de kinderen, kleinkinderen en vrienden. Zo’n tweede huis wordt vaak een echt familiehuis, waar tal van leuke momenten beleefd worden en mooie herinneringen ontstaan.

Bekijk

Vakantiehuis renoveren in Frankrijk: 3 tips!

Wil je een vakantiehuis renoveren in Frankrijk? Een goed idee maar onderschat het niet. Er zijn heel wat huizen te koop maar je moet zorgen dat je niet bedrogen uitkomt. Hou daarom rekening met de volgende 3 tips als je een Franse vakantiewoning koopt.

Bekijk

Een tweede huis: brengt het iets op?

Een tweede huis is heerlijk om je vrije tijd en vakanties in door te brengen. Maar levert investeren in een vakantiehuis ook financieel iets op?

Bekijk

NVM: Vakantiewoning ongekend populair

Door de coronacrisis waren we de afgelopen tijd meer thuis en brachten velen de vakantie door in eigen land. Hierdoor kreeg de verkoop van vakantiewoningen in Nederland een flinke boost. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (VVM) stegen de prijzen van vakantiehuizen aanzienlijk in 2020.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden