Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Tweede huis overdragen aan kind bij leven verstandig of niet?

Of het verstandig is bij leven je huis over te dragen aan je kind of kinderen is afhankelijk van je persoonlijke situatie en doelstellingen. In sommige gevallen kan vererving voordeliger zijn dan verkoop als je het huis wilt overdragen met de minst mogelijke fiscale lasten. Houd daarnaast rekening met de belastingtarieven en vrijstellingen in het land waar het huis staat. Een andere mogelijkheid is om ervoor te kiezen de koopsom te laten betalen door je kinderen. Wees ervan bewust dat dit wel weer andere fiscale gevolgen kan hebben. Met al deze zaken op een rij is het belangrijk om alle opties af te wegen voordat je een beslissing neemt.

 

Overdracht vakantiehuis aan je kinderen met de minste fiscale lasten

Bedenk je op een dag dat het tijd is om je vakantiehuis over te dragen aan je kinderen? Dan zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt het huis of gedeelten daarvan ineens schenken, maar als je liever wilt dat ze de koopsom moeten afbetalen, dan is verkoop een optie. Hoe je ook kiest, de fiscale gevolgen zijn anders. Dus als je het huis aan je kinderen wilt geven met de minst mogelijke belastingen, dan is dit artikel echt iets voor jou.

 Tweede huis overdragen aan kind handig of niet

Schenkbelasting: wat je moet weten

Wanneer je in Nederland een schenking doet aan je kinderen, moeten ze hiervoor meestal schenkbelasting betalen, tenzij de waarde van de schenking onder de vrijgestelde bedragen blijft. In 2022 is de vrijstelling € 5.677 per jaar voor kinderen. Als je het huis schenkt en het bedrag boven de vrijstelling uitkomt, wordt er 10% belasting geheven over de eerste € 130.425 en 20 % over alles wat daarboven gaat. Bij verkoop van het buitenlandse huis dat gevolgd word door termijnbetaling, zal meestal alleen Nederland schenkbelasting innen. Maar let wel op: afhankelijk van waar je woont, kunnen de tarieven en vrijstellingen sterk verschillen.

 

Overdrachtsbelasting: wat je moet weten

Als je het huis schenkt, betaal je meestal geen overdrachtsbelasting. Maar bij verkoop van het huis met termijnbetaling, wordt wel overdrachtsbelasting geheven. In Frankrijk is dit meestal rond 5,8%, terwijl in Spanje het percentage varieert per regio en kan oplopen tot 10%. Houd hier dus rekening mee voordat je een beslissing maakt.

 

Inkomstenbelasting over meerwaarde: wat je moet weten

Sommige landen heffen inkomstenbelasting als er een tweede huis met winst wordt verkocht. In Spanje wordt 19% belasting geheven over de gerealiseerde meerwaarde en dit geldt ook als je het huis schenkt en de waarde wat hoger is dan de waarde waarvoor je het verworven hebt. Frankrijk kent ook zo'n belasting, de taxe sur la plus-value. Het tarief is hier 19%, maar als de winst meer dan €50.000 is, wordt er nog extra belasting geheven. Naast inkomstenbelasting heft Frankrijk ook sociale premies, maar deze zijn in 2019 verlaagd van 17,2% naar 7,5%. De verwervingsprijs daalt overal waar je langer in bezit blijft van een Franse woning. let op dat bij vererving geen overdrachtsbelasting verschuldigd is en ook geen meerwaardebelasting wordt geheven over de aanwezige meerwaarde.

 

Kortom: een huis vererven is vaak soepeler dan verkopen

Als je een tweede huis wilt overdragen op je kinderen, is vererving in fiscaal opzicht vaak heel soepel en kost het niet meer belasting dan bij andere vermogensoverdrachten. In tegenstelling tot wat men denkt, hoef je hier geen ongunstige gevolgen van te verwachten. Overdracht tijdens leven kan soms ongewenste belastingen meebrengen, dus het is niet altijd verstandig om je huis te verkopen. Soms is niets doen dus de beste oplossing.

 

Breng eens een bezoek aan de Second Home beurs. Meestal is er wel een bank aanwezig die hier meer informatie over kan geven. Check voor vertrek voor de zekerheid de exposantenlijst. Een mooi startpunt naar een mogelijke vererving van je vakantiewoning.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Subsidie op zonnepanelen in Spanje – hoe zit dat?

Zonnepanelen op je huis in Spanje. Hier vind je alle subsidieregelingen op een rij

Bekijk

Vermogensbelasting op je tweede woning in Frankrijk

Wat zijn de regels als het gaat om vermogensbelasting van onroerendgoed in Frankrijk? Lees er hier alles over

Bekijk

Vakantiewoning kopen van een Spaanse bank

Wil je weten wat Spaanse banken te bieden hebben uit faillissementsverkoop? Lees alle tips in dit blog

Bekijk

Verplichte opleiding voor makelaar aan de Costa Blanca

Wie de Costa Blanca bezoekt zal het al gemerkt hebben, op iedere hoek van de straat zie je makelaarskantoren. Dit komt mede doordat Spanje een populair land is om een vakantiewoning te kopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden