Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Of je nu valt voor de charme van Krakau, de adembenemende natuur van Mazurië, of de wintersportmogelijkheden in Zakopane, er is voor elk wat wils. Maar hoe navigeer je door het proces van zo'n belangrijke aankoop?

Hieronder duiken we in de wereld van de Poolse vakantiewoningen, inclusief populaire locaties, prijsniveaus, woningtypes. Natuurlijk vertellen we alles over het aankoopproces met alle juridische en fiscale aspecten.

Populaire locaties voor de aankoop van een vakantiewoning

Krakau
Verlang je naar cultuur en een rijke geschiedenis, dan is Krakau jouw go-to. De vastgoedprijzen hier weerspiegelen de populariteit van de stad. Het vinden van een juweeltje in of rond het historische centrum kan een investering voor het leven zijn. Het aanbod vakantiewoningen bestaat vooral uit appartementen. Perfect voor wie op zoek is naar een stedelijk toevluchtsoord of een interessante investering voor de verhuur.

Mazurië
Mazurië is een paradijs voor liefhebbers van natuur en stilte. De prijzen variëren sterk afhankelijk van de locatie en het type vakantiewoning dat je zoekt. Over het algemeen zijn prijzen hier lager en kun je meer huis voor je geld krijgen. Denk aan ruime vrijstaande huizen of zelfs een eigen stukje bos.

Zakopane
Voor wintersportliefhebbers en wandelfanaten is Zakopane, aan de voet van de Tatra-gebergte, een droomlocatie. Chalets en berghuizen zijn hier populair. Vakantiewoning worden hier duurder naarmate je dichter bij de skipistes komt.

Het aankoopproces van een vakantiewoning in Polen

Start je zoektocht naar een geschikte vakantiewoning
De zoektocht naar je ideale vakantiewoning start natuurlijk met het selecteren van je gewenste locatie en het doorspitten van betrouwbare aanbieders. Dit kun je online doen op diverse websites, maar je kunt ook een bezoek brengen aan de Second Home Beurs. Kijk wel even goed op de exposantenlijst of er aanbieders aanwezig zijn.

Bieden op je vakantiewoning
Heb je een vakantiehuis gevonden? Tijd om te onderhandelen over de prijs. Een goed bod kan de deur openen naar je nieuwe Poolse huis.

Opstellen van een voorlopig koopcontract
Na acceptatie van je bod wordt het tijd voor het voorlopig koopcontract, gevolgd door een grondig onderzoek naar de staat van de woning.

Je vakantiewoning financieren
Wil je de vakantiewoning financieren onderzoek dan goed welke mogelijkheden je hebt. Kijk of er mogelijkheden zijn bij een Poolse bank of bespreek met je bank in Nederland de mogelijkheden. Als je een eerste woning hebt met overwaarde zou deze kunnen opnemen om je vakantiewoning te financieren.

Ondertekening definitieve koopcontract
Na de laatste inspecties en wanneer de financiering rond is, volgt het ondertekenen van het definitieve koopcontract. Dit is het moment waarop je officieel de sleutels van je vakantiewoning ontvangt.

Juridische en fiscale aspecten
Zoals je leest is de aankoop van een vakantiewoning niet anders dan de aankoop van een woning in Nederland. Toch doe je er verstandig aan om je juridisch bij te laten staan. Zo weet je waar je voor tekent en weet je ook zeker dat alles in juridisch in orde is.

Bij je aankoop zijn naast de kosten voor de vakantiewoning ook extra kosten. Houdt rekening met extra kosten zoals belastingen, notariskosten en makelaarskosten. De persoon die je juridisch bij staat kan je hier alles over vertellen en je een inschatting geven van de kosten die je mag verwachten.

Een huis kopen in Polen, het aankooporces

Een vakantiewoning kopen, laat je goed informeren

Het kopen van een vakantiewoning in Polen is niet alleen een droom die uitkomt; het is ook een avontuur. En zoals bij elk avontuur, is voorbereiding het halve werk. Denk goed na met welk motief je de vakantiewoning koopt. Ga je de woning alleen zelf gebruiken of wil je ook gaan verhuren.

Als je de vakantiewoning wilt gaan verhuren informeer dan naar lokale wetgeving. Denk ook na wie het sleutelbeheer doet en wie de vakantiewoning weer schoonmaakt. Denk er ook aan dat je de inkomsten opgeeft aan de belasting.

Informeer jezelf op de Second Home Beurs

Dit artikel heeft je misschien een aantal antwoorden gegeven op vragen die je had over het kopen van een vakantiewoning in Polen. Toch heeft aankoop van een vakantiewoning ook invloed op je fiscale situatie in Nederland. Op de Second Home Beurs zijn altijd wel expoerts aanwezig die je wegwijs kunnen maken in deze wijzigingen. Naast experts zijn er ook diverse lezingen. 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden