Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Wat zijn de kosten van een vakantiewoning?

Wil je een vakantiewoning kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten die hierbij komen kijken. Je wilt natuurlijk graag weten waar je aan toe bent voordat je een grote investering doet.

In dit artikel leggen we uit welke kosten er komen kijken bij de aanschaf van een vakantiewoning en welke vaste kosten je kunt verwachten.

De kosten van een recreatiewoning: de aanschaf

Laten we beginnen met het eerste punt: de kosten bij aanschaf. Als je op zoek gaat naar een vakantiewoning, moet je rekening houden met verschillende kostenposten. Zo betaal je bijvoorbeeld overdrachtsbelasting, notariskosten en eventueel kosten voor een makelaar.

Financiering van je vakantiehuis

Misschien heb je niet al het geld voor de aanschaf gespaard en heb je een hypotheek nodig om de vakantiewoning te kunnen betalen. Als dit het geval is moet je ook rekening houden met financieringskosten en advieskosten. Gelukkig kun je deze kosten vaak meefinancieren met de vakantiewoning.

De vaste kosten van je vakantiehuis

Als je eenmaal de gelukkige eigenaar bent van je tweede woning zijn er natuurlijk ook vaste kosten. Een belangrijk onderdeel van deze kosten zijn de kosten voor onderhoud. Denk hierbij aan de kosten van eventuele reparaties en algemeen onderhoud zoals schilderwerk.

Als je de woning gaat verhuren zul je af en toe spullen moeten vervangen. Spullen slijten immers als ze gebruikt worden en huurders zijn niet altijd even zuinig op jouw mooie spullen.

De stelpost van deze kosten hangt natuurlijk af van de staat van je vakantiehuis, de inrichting en of je de woning gaat verhuren of alleen voor eigen gebruik gaat gebruiken.

Belastingen en verzekeringen

Als je een vakantiewoning koopt krijg je ook te maken met bijkomende kosten zoals belastingen en verzekeringen. Voorbeelden hiervan zijn de onroerendezaakbelasting, de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

Als je besluit de recreatiewoning te kopen voor de verhuur, houdt er dan ook rekening mee dat je omzet en winstbelasting moet betalen. Waarschijnlijk zul je jaarlijks of maandelijks dan ook nog een afdracht hebben aan een boekhouder.

Ook moet je rekening houden met kosten voor gas, water en elektriciteit. Dit zijn kosten die je moet betalen voor het gebruik van deze voorzieningen in de vakantiewoning. Zeker wanneer je gasten een jacuzzi of een sauna aanbiedt kunnen deze kosten aardig oplopen.  Denk hier zeker over na bij het bepalen van de prijs per nacht die je gaat vragen. 

Parkkosten

Koop je een vakantiehuis in Nederland dan is de kans groot dat deze vakantiewoning op een vakantiepark of een camping ligt. Meestal krijg je dan te maken met parkkosten. Deze kosten worden in rekening gebracht door de beheerder van het vakantiepark waarop de woning gelegen is.

In deze kosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor onderhoud en beveiliging van het park opgenomen. Als eigenaar van een vakantiewoning op een vakantiepark ben je vaak verplicht om deze kosten te betalen. De eigenaar zorgt er dan voor dat alle voorzieningen in goede staat blijven. Vaak is er ook een post opgenomen voor het onderhoud van tuinen en perken op het park.

Wat zijn de kosten van een vakantiewoningAbonnementen

Uiteraard moet je ook rekening houden met kosten voor internet en televisie. Deze kosten zijn vaak afhankelijk van het abonnement dat je afsluit en de provider waarbij je dit doet.

De kosten van een vakantiewoning, de conclusie

Kortom, aan een vakantiewoning hangt een flink prijskaartje. Maar, als je goed voorbereid bent en van tevoren weet welke kosten je kunt verwachten, kun je hierop inspelen en voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Het is verstandig om vooraf een begroting te maken en goed na te denken over de kosten die je kunt verwachten. En, als je dan eenmaal de sleutel van je eigen vakantiewoning in handen hebt, kun je heerlijk genieten van alle rust en ontspanning die deze woning je biedt.

Mocht je de kans hebben, dan is het wellicht interessant eens de Second Home beurs in Maastricht, Utrecht of Den Bosch te bezoeken. Hier kan je meer informatie inwinnen en diverse seminars bijwonen. Bekijk voor vertrek even de exposantenlijst en het seminarprogramma. Zo weet je wat je kan verwachten. 

Heel veel succes en plezier bij de zoektocht naar jouw droomvakantiewoning!

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Populaire locaties voor de aankoop van een vakantiewoning in België

Heb je ooit gedroomd van een vakantiewoning waar je kunt ontsnappen aan de dagelijkse sleur en volledig kunt ontspannen? Of ben je wellicht op zoek naar een slimme investering in de vastgoedmarkt? België biedt tal van prachtige locaties die perfect zijn voor de aankoop van een vakantiewoning.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden