Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

In 7 stappen een vakantiewoning kopen in Italië

Een vakantiehuis in La Bella Italia: per favore si! Het koopproces van een huis in Italië bestaat uit enkele stappen. We zetten ze op een rijtje.

Stap 1: financiering en locatie

Bepaal welk bedrag u wil/kan uitgeven. Hou er rekening mee dat het niet makkelijk is om een hypotheek te krijgen voor een woning in Italië; meestal beperkt dit zich tot 60% van de koopprijs. Begin niet te zoeken voor het financiële plaatje duidelijk is. De prijzen verschillen sterk per regio. Voor een huis met zicht op zee betaalt u meer. Vaak zijn appartementen op de verdieping ook duurder dan op het gelijkvloers.

 

7-stappen-vakantiewoning-kopen-Italie In 7 stappen een vakantiewoning kopen in Italië

Stap 2: zoektocht en bezichtiging(en)

U kan een woning zoeken op het internet. Meer begeleiding nodig? Dan kan u een beroep doen op een Italiaanse vastgoedmakelaar. Hou er rekening mee dat u een commissie betaalt als het tot een aankoop komt. Eens u uw oog laten vallen hebt op een woning, is het tijd om een bezoek te brengen samen met de makelaar. Idealiter bezoekt u een aantal huizen per dag, maar dit is niet altijd mogelijk omdat de makelaar telkens een afspraak moet maken met de verkoper.

Stap 3: een bod uitbrengen

Wanneer u besloten hebt om een vakantiewoning te kopen, is de volgende stap een schriftelijk bod uitbrengen. De proposta d’acquisto moet bepaalde informatie bevatten, zoals de gegevens van verkoper en koper, de kadastrale gegevens van het pand en de prijs. Het document wordt getekend door koper en verkoper. Bij het indienen van de proposta doet de koper een aanbetaling aan de verkoper.

Stap 4: de onderzoeken

Vervolgens is het tijd voor de verifiche: de onderzoeken naar de conformiteit van de woning. Koop nooit een huis waar geen verifiche plaatsgevonden hebben. Dit onderzoek gebeurt het best door een geometra, een deskundige op vlak van regelgeving en op bouwkundig gebied. Stelt de geometra afwijkingen vast, dan moet de verkoper zorgen dat het opgelost wordt. De verkoper moet ook documenten voorleggen die aantonen dat de installaties van gas, water en elektriciteit in de woning voldoen aan de normen.

Stap 5: het koopcontract

Bij het tekenen van de compromesso wordt er een tweede aanbetaling gedaan (vaak 30% van de koopsom). Deze gebeurt vrijwel altijd via een Italiaanse bankrekening dus zorg dat u er één opent. U hebt ze ook nodig voor later in het koopproces.

Stap 6: ondertekenen van de akte

Daarna wordt de rogito (akte) ondertekend bij de notaris en worden de sleutels overgedragen. U betaalt nu ook het resterende bedrag van de koopprijs.

Stap 7: de laatste loodjes

Neem contact op met de nutsbedrijven en de gemeente om te melden dat u de nieuwe eigenaar bent van de woning. Verder is het goed om een brandverzekering of inboedelverzekering af te sluiten.
Nu bent u volledig klaar om volop te genieten van la dolce vita uw Italiaanse vakantiewoning!

Meer info nodig over vakantiehuizen in Italië? Kom langs op onze beurzen in Nederland of België en vindt meer informatie over het kopen van een tweede huis in het buitenland.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden