Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Gambia: onbekend maakt onbemind

Op het moment dat je besloten hebt te investeren in een tweede huis, denk je niet snel aan Gambia. Ook op de Second Home beurs hoor ik vaak; ‘oei, dat is ver weg!’. Vaak bedoelen bezoekers dan nog niet eens letterlijk ver weg, maar ‘ver van mijn bed’. Vaak zien mensen Afrika als een land, terwijl het werelddeel groter is dan Amerika, Europa, India, China en Japan bij elkaar. Bij velen trekt het avontuur wel, maar zij laten zich verhinderen door vooroordelen en ongegronde angst.

Acceptatie en vrolijkheid

Toen ik Gambia voor het eerst bezocht, met tientallen vooroordelen in mijn hoofd, was ik echter meteen verkocht. Veel aangenomen wijsheden over Afrika bleken toch anders in elkaar te zitten. De ongerepte stranden, waar palmbomen hun kruin richting de zee laten hangen, en de rust die op sommige plekken nog te vinden is, kregen meteen vat op mij. Daarnaast is de bevolking optimistisch en vriendelijk, met een eeuwige witte glimlach die aanstekelijk werkt. De Gambianen maken zich zichtbaar minder druk om alles waar wij in Nederland hoofdpijn van krijgen. Het leven is teruggebracht tot de simpelste vorm: elke dag opnieuw er het beste van maken en optimistisch blijven. Die mengeling van acceptatie en vrolijkheid is iets waar wij nog veel van kunnen leren.

Ruwe diamant

En op het moment dat je gaat informeren wat er allemaal mogelijk is in Gambia, dan gaat er ook een wereld voor je open. Met 8 maanden per jaar mooi weer en een uiterst aangename temperatuur is dit een perfecte locatie. Zeker als tegenhanger van de grijze en grauwe wintermaanden in Nederland. De tropen op 6 uur vliegen van Schiphol… En Gambia is booming op dit moment. Door een stabiele politieke situatie, en een opkomende welvaart, is het land erg in trek bij Europeanen, Indiërs, Chinezen, Libanezen en rijke Gambianen die terugkeren uit het buitenland. Er zijn veel goede restaurants en mogelijkheden voor excursies en uitstapjes. En dan blijkt dat investeren met een betrekkelijk klein budget -met veel waar voor je geld- een aantrekkelijke optie is. Gambia is daarbij een ongeslepen diamant; de enkeling die het ziet, is zonder veel woorden te overtuigen. 

Aantrekkelijke zone

Nu we ruim 6 jaar actief zijn in Gambia, weten we dat ook hier, zoals in ieder ander land, het verstandig is de lokale wetten en gebruiken goed in acht te nemen. Gambia is geen ‘bananen republiek’ en kent vele wetten en regels. Als voormalige Engelse kolonie kent het land een ‘English Law’, die strikt wordt nageleefd als het moet. Alles kan, zolang het maar binnen de wet is. Een van die strikte regels is de zone van 800 meter vanaf de kust, waar praktisch niemand land mag bezitten. En voor niet-Gambianen is deze strook zelfs 1500 meter vanaf de kustlijn. Dit gebied  wordt de TDA genoemd (Tourist Destination Area), en is een slimme en logische wet. De strook is namelijk louter voor bestemmingen met een toeristische inslag. Immers, de kust van Gambia is de meest aantrekkelijke zone om een huis te bezitten.

Gambia-onbekend-maakt-onbemind

99-jarige lease

Wie wel binnen deze strook een huis wil bezitten is er een oplossing; een 99-jarig leasecontract afsluiten bij een Gambiaans vastgoedbedrijf. Het land komt dan niet in bezit, maar de lease blijft geldig totdat de ‘lease-holder’ (de bezitter van het huis) deze verbreekt. Op die manier zijn er diverse woningen en stukken land beschikbaar die op mooie locaties liggen. In het zuiden van Spanje is deze constructie praktisch overal toegepast; zelden ben je de eigenaar van de grond waarop je je huis hebt gekocht. Het verschil is alleen dat de angst voor het onbekende maakt dat er anders wordt gedacht over lease in Gambia.

Groen en rust

Wie liever een ‘freehold’ stuk land koopt, heeft een ruime keuze aan locaties. Verreweg alle aantrekkelijke locaties liggen binnen 5 kilometer van de kust. Rond de populaire ‘Strip’, waar praktisch alle hotels en restaurants liggen, is de grond inmiddels zeer prijzig en schaars. Het is wel te vinden, maar de ‘plots’ zijn klein. Op en rond de Strip is het druk, en het verkeer vaak een chaos. Maar richting het zuiden worden de stukken land groter, is er meer groen én rust. Zelf doen wij vooral zaken in en rond Sanyang, een gemoedelijk dorp op 25 minuten rijden van de ‘Strip’. Ook hier wordt land steeds schaarser, maar mooie stukken land voor redelijke prijzen zijn hier nog wel te vinden.

Deskundige begeleiding

In de praktijk is land kopen een ingewikkeld proces. Vaak zijn de verkopers grote families, die de opbrengst vervolgens verdelen. Het is van groot belang toestemming te krijgen van alle leden van deze familie, zodat niemand achteraf een stuk land kan opeisen (bijvoorbeeld het stuk waar jij net je huis hebt gebouwd…). Ook is het papierwerk omslachtig: er zijn voor vele instanties handtekeningen nodig. En zonder alle juiste papieren is een aankoop niet 100 procent safe. En natuurlijk gelden er andere maatstaven dan in Nederland. Zo is efficiency er een rekbaar begrip en is bouwkundige perfectie anders dan wij gewend zijn. Toch is zelf je huis bouwen goed te doen, mits met de juiste en deskundige begeleiding.

Ware uitdaging

Bouwers worden in Gambia per dagdeel betaald, en zijn over het algemeen niet duur. Met een andere moraal als het gaat om werken, is een juiste mix tussen streng zijn en accepteren een ware uitdaging. Het bouwen van een huis duurt daarom langer dan in Nederland. Hoe langer je in Gambia bent, hoe eerder je dit leert accepteren. Stress kent de gemiddelde Gambiaan niet, een ‘burnout’ is een onbekend fenomeen. Als je het vermogen hebt je bij dit ritme aan te passen en er in mee te gaan, valt er veel ballast van je af. En dan is juist Nederland het land waar je weer moet wennen na een aantal weken Gambia. Met veel drukte om niks en een overdaad aan regeltjes.

Droomhuis bouwen

Kwalitatief goede bouwmaterialen zijn prijzig in Gambia, omdat die zonder uitzondering uit Europa moeten komen. Aanbod is er echter voldoende. Goedkoop materiaal is er ook, maar dat is gevoeliger voor de grillen van het extreme tropische klimaat. Veel felle zon in de wintermaanden, en stortregens in de zomer, eisen dan ook gebruik van degelijk materiaal.

Ondanks dat Gambia ook met bouwvergunningen werkt, zijn de regels minder streng, en kun je je droomhuis vaak verwezenlijken. Daardoor is het zeer haalbaar een degelijk en goed huis te bouwen met privé zwembad en ruime terrassen op een groot stuk grond. Zo werken wij op dit moment wij aan een bijzonder project: een woning waar het zwembad dwars doorheen loopt. En dat voor een prijs waar je in Nederland bij wijze van spreken nog geen blokhut voor bouwt! Daarbij maken we gebruik van bouwstijlen die lokale bouwers ook daadwerkelijk kunnen toepassen en die uitgaan van heldere constructies.

Wereld van mogelijkheden

Als je tenslotte gaat kijken naar het totale aanbod aan huizen op de Second Home beurs, dan zijn de huizen uit Gambia vaak de minst kostbare. Rendement is daardoor verzekerd. En aan de populariteit van Gambia ligt het zeker niet: in het pre-corona tijdperk vlogen er gemiddeld 5500 toeristen per week naar toe om er van de zon te genieten. Ook is er momenteel een beperkt aanbod aan huurwoningen (met zwembad) en is eenoog koning in het land der blinden! Dus als het onbekende wat bekender wordt, gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open!

Met dank aan Ronald Schmets, Jusula Properties

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden