Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur 29 sept. - 1 okt. 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Huis kopen in Italië: juridische aspecten

De aankoop van een tweede huis in het buitenland kan spannend zijn, maar ook riskant. Voordat je een handtekening zet onder een koopcontract voor een huis in Italië, is het verstandig om de juridische aspecten goed te checken. Hieronder een aantal tips voor een veilige aankoop.

Een mondelinge overeenkomst is niet bindend

In Italië geldt dat alleen schriftelijke overeenkomsten rechtsgeldig zijn. Een mondelinge belofte van de verkoper om iets te regelen of te veranderen, is dus niet afdwingbaar. Zorg ervoor dat alle afspraken en voorwaarden schriftelijk in het contract worden vastgelegd.

Controleer de verkoper en het eigendom

Controleer goed of de verkoper de rechtmatige en enige eigenaar is van het onroerend goed. Het is in de praktijk voorgekomen dat achteraf bleek dat de verkoper niet de enige eigenaar was. De koper kon het huis daardoor niet kopen en had al borg betaald. Controleer ook of het huis voldoet aan de bouwvoorschriften. Als dat niet het geval is, kan dat grote problemen opleveren.

Zorg voor de juiste documenten

Voor de aankoop van een huis in Italië heb je een 'codice fiscale' nodig, een Italiaans fiscaal nummer. Zonder deze code is veel niet mogelijk, zoals het openen van een bankrekening en het kopen van een telefoonabonnement. Vraag deze code dus ruim van tevoren aan. Ook moet de notaris dit nummer vermelden in de akte van overdracht.

huis kopen italie juridische aspecten

Twee stappen naar een koopcontract

Meestal verloopt de aankoop van een huis in Italië in twee stappen:

1. Voorlopig koopcontract: hierin worden de belangrijkste afspraken vastgelegd, zoals de prijs en voorwaarden. Dit contract is nog niet bindend.

2. Definitieve koopakte: de notaris regelt de formele overdracht en registratie van het huis op naam van de koper. Vanaf dit moment is de koop definitief.

 
 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Woning kopen in Spanje? De belangrijkste documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees hier welke

Bekijk

Belastingaangifte vakantiewoning in het buitenland

Wist je dat Nederland vermindering van box 3 belasting geeft? Hoe dat precies zit? Daar gaan we in onderstaand artikel op in.

Bekijk

Vakantiewoning financieren met overwaarde

Een vakantiewoning financieren met overwaarde? Dat kan een interessante optie zijn. In dit blog lees je hier meer over

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je aan het kopen van een vakantiehuis in Duitsland dan wil je goed op de hoogte zijn van alle belastingzaken. Wij zetten hier alles op een rij.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden