Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Huis kopen in Italië: juridische aspecten

De aankoop van een tweede huis in het buitenland kan spannend zijn, maar ook riskant. Voordat je een handtekening zet onder een koopcontract voor een huis in Italië, is het verstandig om de juridische aspecten goed te checken. Hieronder een aantal tips voor een veilige aankoop.

Een mondelinge overeenkomst is niet bindend

In Italië geldt dat alleen schriftelijke overeenkomsten rechtsgeldig zijn. Een mondelinge belofte van de verkoper om iets te regelen of te veranderen, is dus niet afdwingbaar. Zorg ervoor dat alle afspraken en voorwaarden schriftelijk in het contract worden vastgelegd.

Controleer de verkoper en het eigendom

Controleer goed of de verkoper de rechtmatige en enige eigenaar is van het onroerend goed. Het is in de praktijk voorgekomen dat achteraf bleek dat de verkoper niet de enige eigenaar was. De koper kon het huis daardoor niet kopen en had al borg betaald. Controleer ook of het huis voldoet aan de bouwvoorschriften. Als dat niet het geval is, kan dat grote problemen opleveren.

Zorg voor de juiste documenten

Voor de aankoop van een huis in Italië heb je een 'codice fiscale' nodig, een Italiaans fiscaal nummer. Zonder deze code is veel niet mogelijk, zoals het openen van een bankrekening en het kopen van een telefoonabonnement. Vraag deze code dus ruim van tevoren aan. Ook moet de notaris dit nummer vermelden in de akte van overdracht.

huis kopen italie juridische aspecten

Twee stappen naar een koopcontract

Meestal verloopt de aankoop van een huis in Italië in twee stappen:

1. Voorlopig koopcontract: hierin worden de belangrijkste afspraken vastgelegd, zoals de prijs en voorwaarden. Dit contract is nog niet bindend.

2. Definitieve koopakte: de notaris regelt de formele overdracht en registratie van het huis op naam van de koper. Vanaf dit moment is de koop definitief.

 
 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden