Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Kroatië, is dat lastig?

Zodra u naar buiten stapt, voelt u de vrijheid. U rijdt door een ongerept landschap naar de jachthaven. Daar verwelkomen de schone zeelucht, kristalhelder water en rondvliegende meeuwen u. U vaart de open zee op, naar één van de vele eilanden. Aan het eind van de dag geniet u van een diner aan zee. Achter u tekenen de bergen zich af tegen een strakblauwe hemel. Rust, ruimte en adembenemende uitzichten. Welkom in Kroatië.  

Aantrekkelijk vakantieland

Dit aantrekkelijke vakantieland ligt net voorbij de Alpen, aan de Adriatische zee. Met 1185 eilanden en 1773 kilometer kust, zit u hier uitstekend als u van zee houdt. Niet alleen per boot, maar ook vanuit de auto kunt u vele kilometers genieten.

Zonovergoten
‘s Zomers is het zonnig en warm in Kroatië. In de winter is het koeler -gemiddeld 10 graden Celsius - maar ook dan schijnt de zon uitbundig. Kroatië valt de laatste twintig jaar bij steeds meer toeristen in de smaak. Niet alleen vanwege het aangename weer, maar ook dankzij de vijftig jachthavens en de rijke gastronomie. Wist u bijvoorbeeld dat Kroatië geweldige wijn en olijfolie produceert?

Ongerepte natuur
Heeft u ook weleens het gevoel dat u wilt ontsnappen uit de drukte? Steeds meer mensen zoeken verbinding met de natuur. Kroatië heeft een onaangetast karakter, met ongerepte natuur, schone lucht en een kristalheldere zee. Er zijn elf natuurparken en de uitzichten en zonsondergangen zijn adembenemend.

Gezonde lucht
In de regio Kvarner, op het eiland Krk-Crikvenica, is de luchtkwaliteit uitzonderlijk goed. Er waait regelmatig een harde wind (bura) langs de bergen, over het water het eiland op, waar ruim 1400 verschillende flora groeien. Deze combinatie zorgt voor een gezonde lucht. Mensen met luchtwegklachten hebben hier baat bij.

Wegwijs in Kroatië
Istrië, Split en Dubrovnik zijn toeristische hotspots, net als de Plitvice- en Krka watervallen. Het noorden (Istrië, Kvarner) is zeer geliefd onder Europeanen die met de auto afreizen naar hun zomerverblijf. Istrië staat bekend om de ruimte en de olijfolie. Wilt u een balletje slaan? Golfliefhebbers komen goed aan hun trekken op het eiland Brijuni (National Park).

Het zuiden (Split, Dubrovnik) trekt een internationaler publiek en is aantrekkelijk als u een eigen boot heeft, helder water zoekt of wat meer exclusiviteit wilt. Vanuit Split vertrekken dagelijks ferries naar de eilanden Hvar, Brac, Korcula en Vis. Hvar staat bekend als het zonnigste eiland van Europa. U zult versteld staan van de extravagante boten die er ’s zomers aanmeren.

Een huis kopen in Kroatië

Populaire bestemming, vooral villa’s zijn in trek

Het huren van villa’s is zeer gewild in Kroatië. Ongeveer de helft van de toeristen in Kroatië huurt met een groep een villa. De vooruitzichten voor verhuur van uw tweede huis zijn dus zeer goed. Zeker als u de stijgende toeristenaantallen in aanmerking neemt.

Een huis kopen in Kroatië is dat lastig?

Dat valt heel erg mee. Elke EU-inwoner mag onroerend goed bezitten in Kroatië. U kunt als fysiek persoon of als BV een object aanschaffen, afhankelijk van of u wel of niet wilt verhuren. U heeft een Kroatisch burgerservicenummer en bankrekening nodig. De uiteindelijke transactie wordt in lokale valuta (Kuna) verricht. Wat papierwerk betreft heeft u het volgende nodig:

  • een eigendomsbewijs (Vlasnicki list)
  • bij nieuwbouw een bouwvergunning (Gradevinska dozvola)
  • bij bestaande bouw een gebruiksvergunning (Uporabna dozvola) en een energiecertificaat (energetski certifikat)

 

Een huis kopen in Kroatië? Neem een makelaar 

Hoe kiest u een makelaar waar u vertrouwen in heeft? Vraag vooraf naar zijn aanpak en aanbod. Hoe gaat hij om met onverwachte situaties? Een goede makelaar overweegt bijvoorbeeld:

  • Zijn er meerdere eigenaren van een stuk grond?
  • Komen de gekochte vierkante meters overeen met het kadaster?
  • Rust er een hypotheek op het object?
  • Staat het object na de overdracht alleen op uw naam of staan er nog andere personen ingeschreven?

Een makelaar werkt altijd samen met een advocaat. De advocaat speelt een belangrijke rol bij de dubbelcheck tijdens het koopproces voordat u uw handtekening zet.

Kroatië in cijfers

Aantal inwoners: 4 miljoen
Aantal toeristen: 20 miljoen (2019)
Inkomsten uit toerisme: 18% van het BBP
Overdrachtsbelasting: 3%
Btw:  25%
Vermogensbelasting: geen

 

Bron: Tomo Real Estate
 

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden