Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur 29 sept. - 1 okt. 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een huurcontract opstellen voor je vakantiehuis

Wil je je vakantiewoning verhuren? Dan is het belangrijk om een duidelijk huurcontract op te stellen. Hiermee worden alle rechten en plichten vastgelegd in een rechtsgeldig document. Zo weten de huurders en verhuurders waar ze aan toe zijn. Wij zetten de belangrijkste informatie op een rijtje om een huurcontract op te stellen voor je vakantiehuis.

Wat moet er in het huurcontract voor een vakantiewoning staan?

In het huurcontract worden alle afspraken tussen de huurder en de verhuurder vastgelegd. Dit moet er altijd in staan:

·       Wie is de huurder?

·       Wie is de verhuurder?

·       Wat is de duur van de huurovereenkomst (start- en einddatum)? Dit is belangrijk omdat er verschillende opzegtermijnen gelden voor huurder en verhuurder.

·       Omschrijving van het gehuurde: wat is de staat van de vakantiewoning en zijn er eventuele gebreken?

·       Hoe kan de huur beëindigd worden?

·       Wat is de totale huursom?

·       Hoeveel bedraagt de borg?

·       Wat is de aansprakelijkheid van de huurder en de verhuurder?

Huurbescherming: niet bij vakantiewoning
In België en Nederland geniet je als huurder van huurbescherming. Dit wil zeggen dat je niet zomaar op straat kan gezet worden door de verhuurder. Bij het (ver)huren van een vakantiewoning is het anders. Is de huurovereenkomst van de vakantiewoning tijdelijk, dan heb je als huurder geen recht op huurbescherming. De huurovereenkomst vervalt wanneer de bepaalde huurtijd verstreken is. AIs de huurovereenkomst niet van korte duur is, kan je als huurder aanspraak maken op huurbescherming. Aangezien vakantiehuizen bijna altijd voor een korte periode verhuurd worden, geldt de regel van huurbescherming hier vaak niet.

Huurovereenkomst voor een vakantiehuis voor een langere periode
Wil je je vakantiewoning toch voor een langere periode verhuren? Dan is het belangrijk om dit duidelijk vast te leggen in de huurovereenkomst. Hou er rekening mee dat de huurder bij een langere huurperiode recht heeft op huurbescherming. Lees dus goed je rechten en plichten als verhuurder na voor je je vakantiehuis voor een langere periode verhuurt.

Aandachtspunten in een huurcontract
Als je een huurcontract opstelt voor tijdelijke huur, is het belangrijk om de tijdelijke aard correct te vermelden. Als je dit niet doet, kan de huurder een beroep doen op huurbescherming na de opzegging van de huurovereenkomst. Dit is vervelend voor jou als verhuurder. Naast een schriftelijk huurcontract is een mondelinge huurovereenkomst trouwens ook rechtsgeldig. Zorg wel dat er een getuige aanwezig is zodat je deze overeenkomst kan bewijzen.

Wil je een vakantiewoning kopen voor de verhuur, bekijk dan zeker even naar het actuele aanbod online.

 

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Woning kopen in Spanje? De belangrijkste documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees hier welke

Bekijk

Belastingaangifte vakantiewoning in het buitenland

Wist je dat Nederland vermindering van box 3 belasting geeft? Hoe dat precies zit? Daar gaan we in onderstaand artikel op in.

Bekijk

Vakantiewoning financieren met overwaarde

Een vakantiewoning financieren met overwaarde? Dat kan een interessante optie zijn. In dit blog lees je hier meer over

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je aan het kopen van een vakantiehuis in Duitsland dan wil je goed op de hoogte zijn van alle belastingzaken. Wij zetten hier alles op een rij.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden