Bezoek de beurs

22 - 24 maart 2024 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Montenegro

Aankoopinformatie

Investeren in Montenegro

Naast de populaire baai van Kotor kent Montenegro prachtige kusten en binnenlanden waar ‘s winters zelfs geskied kan worden. In het dunbevolkte bergstaatje zijn droomhuizen te vinden voor elk budget. In Tivat en Kotor vindt u luxueuze ontwikkelingen als Porto Montenegro en Lustica Bay, terwijl in de binnenlanden prachtige ruïnes kansen bieden voor mensen die zelf iets willen ontwikkelen. Ook de kust rondom de populaire badplaats Budva biedt veel mogelijkheden. Voor de echte pionier zijn er ook skigebieden die volop in ontwikkeling zijn. Skiën op een uur rijden van de Middellandse Zee; geen gekke propositie. Lastigheid is vooralsnog de bereikbaarheid vanuit de Benelux; rechtstreekse vluchten op Tivat of Podgorica zijn er (nog) nauwelijks. Het ‘tipping point’ waarop de grotere vliegmaatschappijen ook gaan vliegen op deze bestemmingen lijkt echter in zicht. Tot die tijd is de vluchthaven van het Kroatische Dubrovnik (op slechts een half uur rijden van de grens met Montenegro) een prima alternatief.

Toerisme

De toeristische sector is de grootste en belangrijkste sector en is goed voor ongeveer 20% van het totale bbp van het land. De Montenegrijnse Adriatische kust is 295 km lang, met 72 km stranden en vele goed bewaarde oude stadjes. Deze kustlijn wordt vaak genoemd in reisgidsen als een van de mooiste van Europa. In de jaren ’80 was het land een populaire vakantiebestemming maar na de Joegoslavische oorlog in de jaren ’90 was het beeld van Montenegro veranderd bij de toeristen. Vanaf de eeuwwisseling begon de toeristische sector zich te herstellen en gaat het bezoekersaantal in stijgende lijn.

Het aantal toeristen bedroeg ongeveer 1.8 miljoen in 2016, en in 2017 meer dan 2 miljoen. De overheid van Montenegro ziet de ontwikkeling van de toeristische sector als een topprioriteit om de economie te stimuleren. Montenegro behoort tot de snelst groeiende toeristische bestemming ter wereld en is de enige mediterrane bestemming met een constante omzetgroei. Het land neemt in de regio een koppositie in wat betreft de omvang van de buitenlandse investeringen "per hoofd". Volgens een langetermijnprognose van de World Travel and Tourism Council (WTTC) wordt voor het volgende decennium een gemiddelde jaarlijkse groei van de inkomsten uit toerisme van 6% verwacht.

Er hebben al vele grote investeringen plaatsgevonden in de toeristische sector, maar er zullen er ongetwijfeld nog meerdere volgen, vooral nu er ook meer vliegtuigmaatschappijen - o.m. Ryanair – zich gaan inzetten op Montenegro. De grootste investeringen tot dusver kwamen van Porto Montenegro, Orascom – Lustica Bay. Het land staat open voor meer investeringen, dit kan onder meer via privaat-publieke partnerschappen. Montenegro is een aantrekkelijk investeringsland in de toeristische sector. 2017 was een topjaar voor het toerisme in Montenegro en hier wil men graag op verder bouwen.

Het Balkanland Montenegro aan de Adriatische Zee klinkt misschien niet direct als een hele chique bestemming, maar met de pittoreske kustlijn, luxe hotels en de populariteit onder jachtbezitters staat het te boek als “de nieuwe Franse Rivièra”. In het kleine landje in voormalig Joegoslavië wonen zo’n 64 miljonairs en er loopt een programma om er nog meer te krijgen. Mensen die minstens 450.000 euro investeren in het land krijgen een Montenegrijns paspoort.

Topbestemmingen voor miljardairs

Montenegro heeft onlangs twee enorme jachthavens gebouwd met luxe woningen, hotels en winkelcentra en wordt ook wel eens vergeleken met Monaco. Het Balkanland werd onlangs door Business Insider en de luxe reisorganisatie Original Travel nog bestempeld als een van de topbestemmingen voor miljardairs in 2019. Miljonairs in Montenegro kunnen 24-uursservice krijgen voor hun jachten, in luxe hotels verblijven zoals The Chedi en het eilandresort Sveti Stefan en profiteren van lidmaatschap van exclusieve clubs.

De prijs van woningen in Montenegro zal naar verwachting stijgen, te midden van een groeiende vraag naar onroerend goed en een succesvolle toeristische sector. In 2017 steeg de gemiddelde prijs van een woning in het land met 4,95%. Dit is een groot verschil met de daling van 10,18% in dezelfde tijd het jaar ervoor. De afgelopen jaren is er een toegenomen belangstelling voor onroerend goed en de verwachting is dat de belangstelling nog steeds zal blijven stijgen, omdat er vanuit heel Europa veel nieuwe vluchten worden gelanceerd. Het toerisme steeg met ongeveer 10 procent in 2016, en nog eens 18 procent in 2017.

Na een daling van de huizen prijzen is de markt weer aan het aantrekken. Het prijspeil is nog niet terug van het niveau van vóór 2007, maar het gaat wel snel weer die kant op. Appartementen in Kotor verkochten bijvoorbeeld voor ongeveer 3000 euro / vierkante meter, terwijl ze nu dichter bij 1800 - 1800 euro / vierkante meter gaan (2017). Dit lijkt het geval te zijn voor de hele markt langs de kust.

Prijzen worden bepaald door realistische huurinkomsten, de kwaliteit van de bouw van de woningen, evenals de locatie. Objecten aan de zee lijken hun waarde te behouden en te stijgen. Over het algemeen worden de prijzen voor onroerend goed in Montenegro nog steeds als zeer aantrekkelijk beschouwd in vergelijking met de gevestigde markten van sommige van de omliggende landen. Buitenlandse kopers voelen zich in grote mate aangetrokken tot Montenegro vanwege het feit dat er geen beperkingen worden gesteld. Alle kosten worden betaald door de verkoper van het huis! De koper hoeft alleen de notariskosten en overdrachtsbelasting te betalen.

Verder heeft de overheid een wet aangenomen waardoor buitenlandse kopers automatisch een verblijfsvergunning kunnen krijgen zodra ze een woning kopen. Dit kan zeer voordelig zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een gunstig fiscaal klimaat. Alles wijst erop dat Montenegro in 2025 zal zijn toegetreden tot de Europese Unie.

Inmiddels hanteert het al de euro als officiële munt. Buitenlandse kopers zijn extra geïnteresseerd geworden nadat Montenegro in 2017 lid werd van de NAVO en hierdoor nog meer tot de westerse wereld is gaan behoren. En tenslotte niet onbelangrijk om te weten, is dat de grote projecten een compleet verhuurconcept aanbieden. Vrijwel alles wordt geregeld om de koper zonder zorgen te laten genieten van zijn onroerend goed.


Deze informatie is beschikbaar gesteld door: First

Meer informatie