Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een huis financieren in Noorwegen

Informatie financieren

Een vakantiewoning in Noorwegen financieren

Stelt u zich eens voor, een eigen plekje tussen de adembenemende fjorden en het rustgevende, groene landschap van Noorwegen. Een vakantiewoning hier klinkt als een droom, niet waar? Nederlanders vinden net als u steeds vaker hun weg naar het hoge Noorden voor een tweede huis. Maar, hoe zit het met de financiering van zo'n Scandinavisch paradijsje? Hieronder beschrijven we het landschap van de mogelijkheden.

Een huis financieren in Noorwegen via een lokale Noorse bank

Als je een huis gaat kopen in Noorwegen en je hebt hier een financiering voor nodig is het natuurlijk logisch om het lokaal te lenen. Financiering bij een lokale Noorse bank kan een prima optie zijn. Hun expertise over de lokale vastgoedmarkt is van onschatbare waarde. Uiteraard gaat dit wel vaak gepaard gaat met een grondige kredietcheck. Je moet openheid geven van je financiële situatie in Nederland. Daarnaast dient u mogelijk aanvullende Noorse documentatie moet overleggen.

Een huis in Noorwegen financieren bij een Nederlandse bank

"Een Nederlandse bank begrijpt mijn situatie beter," denkt u vast. Inderdaad, met een Nederlandse bank communiceert u makkelijker en zij kennen uw financiële historie. Maar, internationale hypotheekverstrekking ligt complexer; niet alle Nederlandse banken bieden dit aan voor Noorwegen.

Je droomhuis met overwaarde financieren

Uiteraard is het ook mogelijk om je vakantiewoning in Noorwegen te financieren met de overwaarde van je eerste woning. De overwaarde op uw eerste woning kan als springplank dienen voor de financiering bij het kopen van een huis in Noorwegen.  

Hoe werkt het financieren met overwaarde?

Je onttrekt een deel van de overwaarde die u over de jaren in uw huidige woning heeft opgebouwd en zet deze in als financiering voor de woning in Noorwegen. Belangrijk hierbij is dat je de hypotheeklast volledig kan dragen op basis van je inkomen.

Denk goed na over het opnemen van overwaarde uit je eerste woning. Je verhoogt je hypotheek en hierbij hoort uiteraard een hogere maandlast. Als je inkomen wijzigt kun je in de problemen komen. Belangrijk om te weten is dat een verwacht rendement van de vakantiewoning zelden in een hypotheek berekening wordt meegenomen.

Rentevoeten en financieringspercentages

Financieringspercentages en rentetarieven variëren sterk. In Noorwegen kun je over het algemeen tot 75% van de woningwaarde lenen. Overwaarde benutten kan vaak tot een bepaald percentage van de huidige woningwaarde en zoals eerder beschreven kan je inkomen zorgen voor een limiet.

Meer informatie