Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een huis verhuren in Oostenrijk

Verhuur informatie

Verhuren in Oostenrijk

Wilt u uw (vakantie)huis in Oostenrijk verhuren dan wordt er onderscheid gemaakt tussen huurcontracten voor permanente bewoning en huurcontracten voor vakantieverhuur. Als de huurder geen andere woon- en verblijfplaats elders heeft, dan valt het huurcontract al gauw onder de Oostenrijkse  huurwetgeving met alle beschermende maatregelen voor de huurder. Het is voor u als verhuurder/eigenaar dan een stuk lastiger om de huurder nog uit uw huis te krijgen.

Als duidelijk is dat de huurder een toerist is, voor een korte termijn huurt en elders een vaste woon- en verblijfplaats heeft, dan valt u onder de toeristische huurwetgeving. In zo’n situatie valt het huurcontract niet onder de Oostenrijkse  huurwetgeving. De meeste buitenlandse eigenaren van een huis in Oostenrijk zullen kiezen voor korte termijn / toeristische verhuur, omdat dit verhoudingsgewijs het meeste oplevert en de eigenaar zelf ook nog gebruik kan maken van zijn eigen woning in Oostenrijk.

Huurcontracten voor onbepaalde tijd

Bij huurcontracten voor onbepaalde tijd (unbefristete Mietverträge) kan het huurcontract alleen worden opgezegd op grond van de in de Mietrechtgesetz (MRG) genoemde ontbindingsvoorwaarden. Wanneer u uw eigen woning heeft verhuurd en er voor u geen andere vervangende woonruimte ter beschikking is dan kunt u op grond van Eigenbedarfskündigung uw eigen woning opeisen en het huurcontract laten ontbinden. Verhuur van vakantiewoningen valt niet onder de MRG.

Vakantieverhuur/seizoenverhuur

Voor verhuur aan toeristen gelden er minder strenge huurregels dan wanneer u een huis verhuurt aan iemand, die de woning beschouwt als zijn vaste woon- en verblijfplaats. Informeer bij de makelaar, gemeente of de VVE of u uw huis of appartement in Oostenrijk mag verhuren aan toeristen.

Bij seizoenverhuur staat bescherming van de consumen­t voorop. Ken­merken van seizoenverhuur zijn:

  • de huurder heeft elders een woning, waar hij normaal gesproken perma­nent verblijft
  • er wordt hoofdzakelijk in het vakantieseizoen verhuurd
  • de vakantiewoning ligt in een toe­ristisch gebied/zone
  • de huurder mag vanuit de vakantiewoning geen bedrijfsactiviteiten ontplooien.

Sommige gebieden hebben twee hoogseizoenen: bijvoorbeeld in de Oostenrijkse Alpen, waar u zowel in de winter (skivakanties) als in de zomer uw vakantiewoning goed kunt verhuren. Bij onenigheid tussen een Nederlandse eigenaar van Oostenrijks onroerend goed en een Nederlandse huurder geldt Oostenrijkse huurwetgeving, omdat het onroerend goed in Oostenrijk is gelegen. 

Aanbetalingen/garanties bij seizoenverhuur

Bij seizoenverhuur kan er alvorens de huursom te betalen om een aanbeta­ling/ garantie worden gevraagd. Deze zijn er in verschillende vormen. De vorm van de aanbetaling, is afhankelijk van wat er in het huur/verhuurcontract over de aanbetaling wordt gezegd:

  • Er kan een aanbetaling op de huursom worden gedaan, waarbij de huurder na betaling van de aanbetaling zich verplicht de woning te huren en te betalen ook als men naderhand geen gebruik maakt van het gehuurde.
  • Er kan ook een aanbetaling op de huursom worden gedaan, die uiteindelijk wordt verrekend met de volledige huursom. In dit geval heeft de huurder echter geen verplichting tot huren en het betalen van de volledige huursom, wanneer hij geen gebruik maakt van het gehuurde. De huurder verliest alleen zijn aanbeta­ling aan de verhuurder.
  • Betaling van een borg; dit is een bedrag dat als borg dient voor het gehuurde. Bij het in goede staat achterlaten van het gehuurde krijgt men de borg terug. Bij schade wordt de borg verrekend met de hoogte van de schade.

Huursom seizoenverhuur / classificatie

In principe geldt er geen reglementering omtrent de vaststelling van de huursom voor seizoenverhuur.

 


 

Meer juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over wonen en onroerend goed m.b.t. een tweede huis in Oostenrijk leest u in het handboek:

Wonen en kopen in Oostenrijk
Auteur: P.L. Gillissen / Uitgeverij Guide Lines
Aantal pagina’s:  300
ISBN: 978-94-92895-08-0

www.eenhuisinhetbuitenland.nl/a-27523792/oostenrijk/wonen-en-kopen-in-oostenrijk

Met de kortingscode SHB kunnen bezoekers van de Second Home Website het handboek met 25% korting bestellen.

Meer informatie