Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Een nieuwbouwwoning kopen in Spanje

Een huis kopen in Spanje is populair. Veel mensen dromen van een eigen plek onder de Spaanse zon. Een plek waar je op je eigen terras kunt genieten van een vers gezette café con leche terwijl de ochtendzon de dag verwelkomt.

De enorme interesse in Spanje richt zich hoofdzakelijk op nieuwbouwprojecten aan de Costa Blanca, Costa Calida en de Costa del Sol. Maar waar moet je precies op letten als toekomstige Nederlandse eigenaar van een nieuwbouwwoning in Spanje?

Nieuwbouwhuis kopen in Spanje, alles wat je moet weten

De voordelen van een nieuwe vakantiewoning kopen in Spanje

Wat is er nou leuker dan de sleutel krijgen van een gloednieuw huis? Bij een nieuwbouwwoning ben jij de allereerste bewoner die van alle gemakken mag genieten. Moderne architectuur, energie-efficiëntie, en belastingvoordelen zijn slechts enkele traktaties die bij jouw nieuwe Spaanse thuis horen.

Met nieuwbouw heb je uiteraard het gemak dat je niet eerst hoeft te klussen zoals bij bestaande woningen. Je krijgt over het algemeen de sleutel van een huis dat volledig af is en is ingericht met de door jouw gekozen meubels. Je hebt over hebt algemeen de kans om je eigen stempel te drukken.

De uitdagingen van een nieuwbouwhuis in Spanje

Naast de vele voordelen van het kopen van een nieuwe woning in Spanje zijn er uiteraard ook wel wat uitdagingen. Jouw Spaanse woning moet waarschijnlijk nog gebouwd worden op het moment dat je ervoor tekent. Het kan dus zo zijn dat de bouw van je woning soms langer duurt dan verwacht. Wees hierop voorbereid en houd een buffer aan voor mogelijke uitloop.

Vaak zijn er na de oplevering nog zaken die afgerond moeten worden, zoals het aanleggen van een tuin of het inrichten van het interieur. Denk ook aan zaken als witgoed, raambekleding, airco’s en tuinmeubels. Hier kunnen extra kosten bij komen kijken die je wellicht niet direct hebt ingecalculeerd.

Waar moet je specifiek op letten?

De makelaar waar je de woning hebt gekocht zal je over het algemeen begeleiden en goed informeren over de status van je nieuwbouw woning. Hij laat je weten welke zaken je kan verwachten in het proces van aankoop en oplevering. Hieronder belichten we toch nog een aantal zaken

Juridische kwesties

Het rechtssysteem in Spanje kan aanzienlijk verschillen van wat je gewend bent in Nederland. Schakel daarom altijd een onafhankelijke advocaat in die jouw belangen behartigt en controleert of het project een bouwvergunning heeft. Er zijn ook Spaanse advocaten die je kunnen bijstaan in het Engels of in je eigen taal. Dit maat de aankoop van een nieuwbouwwoning iets eenvoudiger. Een Nederlandse makelaar kan hier uiteraard ook bij helpen.

Betalingsplan

Wees volledig op de hoogte van het betalingsplan. In Spanje is het gebruikelijk om te betalen in termijnen tijdens de bouw. Controleer ook of er bankgaranties zijn die jouw betalingen beschermen. Vraag je makelaar om een duidelijk overzicht van de termijnen. Als je de woning financiert met een Spaanse bank laat je dan ook door je financieel adviseur goed voorlichten over dit traject.

Locatie, Locatie, Locatie

Zorg dat je een goed beeld hebt van de omgeving. Is er een goede infrastructuur? Hoe staat het met de lokale voorzieningen? Zijn er ontwikkelingsplannen voor de locatie?

Bezoek de Second Home Beurs

Breng in je aankoopproces een bezoek aan de Second Home Beurs. Naast de aanwezigheid van diverse aanbieders met Spaanse nieuwbouwwoningen is er ook veel informatie te vinden. Zo zijn er diverse lezingen over de aankoop, financiering en verhuur van een woning in Spanje. Je hebt zelf dus ook de mogelijkheid om rechtstreeks in gesprek gaan met experts en ervaringsdeskundigen. 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

Spaans energielabel voor je vakantiewoning: kans of bedreiging?

Heb je een vakantiewoning in Spanje of overweegt je te investeren in Spaans vastgoed? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe wetgeving rondom het energielabel in Spanje.

Bekijk

Hoe vind je de beste locatie voor je huis in Spanje?

In dit blog geven we tips en advies over hoe je de beste plek vindt om te wonen in Spanje.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden