Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Spaans energielabel voor je vakantiewoning: kans of bedreiging?

Heb je een vakantiewoning in Spanje of overweegt je te investeren in Spaans vastgoed? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwe wetgeving rondom het energielabel in Spanje.

Sinds maart 2023 is er een significante verandering doorgevoerd die eigenaren en huurders van Spaanse woningen direct beïnvloedt. Alle woningen die verhuurd of verkocht worden, moeten nu minimaal een energie-efficiëntiecertificaat hebben dat gelijk is aan of hoger dan de letter D.

Maar wat betekent dit nu precies voor een woningeigenaar of investeerder? En hoe kan dit zowel een kans als een uitdaging zijn?

Waarom deze nieuwe regel?
De invoering van deze regelgeving is een rechtstreekse reactie op de doelstellingen van de Europese Unie om de energie-efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Het doel is om de vastgoedmarkt te stimuleren naar een duurzamere toekomst, waarin woningen minder energie verbruiken en een kleinere ecologische voetafdruk hebben.

Een huis met een D-label vereist bouwkenmerken die woningen gebouwd vóór 1980 meestal niet bezitten. Om aan de nieuwe voorschriften te voldoen zal er een aanzienlijke inspanning nodig zijn om de verouderde  woningen te renoveren en aan te passen.

Welk vastgoed heeft een energiecertificaat nodig?
In principe heeft elk type vastgoed dat verkocht of verhuurd wordt, een dergelijk certificaat nodig. Dit omvat zowel residentiële woningen als commercieel vastgoed. Het certificaat is een officiële erkenning dat het gebouw voldoet aan de gestelde eisen van energie-efficiëntie.

De gevolgen van een laag energielabel
Een laag energielabel kan de verkoop- of verhuurwaarde van de woning beïnvloeden. Potentiële kopers of huurders kunnen terughoudend zijn om te investeren in een woning die niet energie-efficiënt is, gezien de hogere energiekosten en mogelijke toekomstige investeringen om de woning te upgraden.

Moet je meteen je huis slopen als het een laag energielabel heeft? Nee, je hoeft niet meteen opnieuw te gaan bouwen. Er zijn diverse maatregelen te bedenken om het label te verkrijgen.

Denk bijvoorbeeld aan het installeren van dubbele beglazing, beter isoleren, en het aanschaffen van energiezuinige apparatuur. Zo kan je denken aan warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers. Deze maatregelen helpen niet alleen om aan de voorschriften te voldoen maar zorgen ook voor een comfortabeler huis en lagere energiekosten.

Financiële steun van de overheid
Gelukkig biedt de Spaanse overheid in sommige gevallen financiële steun om woningen energiezuiniger te maken. Deze subsidies kunnen een deel van de kosten dekken voor het aanbrengen van isolatie, het installeren van zonnepanelen of andere verbeteringen om de energie-efficiëntie van de woning te verhogen.

Impact op de waarde van de woning
Het hebben van een hoog energielabel kan de waarde van de woning significant verhogen. Energie-efficiënte woningen zijn aantrekkelijker voor kopers en huurders, wat resulteert in een hogere vraag en mogelijk een betere prijs voor het vastgoed.

Het verkrijgen van een energiecertificaat
Het proces om een energie-efficiëntiecertificaat te verkrijgen, vereist een beoordeling door een gekwalificeerde professional. Deze expert zal de woning inspecteren en beoordelen op basis van verschillende criteria om het energieverbruik te bepalen.

Geldigheidsduur van het certificaat
Eenmaal verkregen, blijft het energie-efficiëntiecertificaat tien jaar geldig. Na deze periode moet je een nieuwe beoordeling laten uitvoeren om het certificaat te vernieuwen.

Bezoek de Second Home beurs
Ben je benieuwd hoe deze nieuwe regelgeving jouw situatie als eigenaar van een Spaanse woning beïnvloedt? Of wil je meer weten over de kansen die deze verandering kan bieden? Bezoek de Second Home Beurs voor een schat aan informatie en persoonlijk advies over het energielabel in Spanje en hoe je een woning kan voorbereiden op de toekomst.

Tot slot
Het navigeren door de nieuwe regels rondom energielabels in Spanje hoeft geen bedreiging te zijn voor vastgoedinvesteringen. Integendeel, het biedt een unieke kans om je woning te verduurzamen, de waarde te verhogen en bij te dragen aan een groenere toekomst.

Door proactief te handelen en de nodige aanpassingen te maken, kan je ervoor zorgen dat je Spaanse woning niet alleen voldoet aan de huidige regelgeving maar ook aantrekkelijker wordt in de vastgoedmarkt.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

Een nieuwbouwwoning kopen in Spanje

Een huis kopen in Spanje is populair. Veel mensen dromen van een eigen plek onder de Spaanse zon. Een plek waar je op je eigen terras kunt genieten van een vers gezette café con leche terwijl de ochtendzon de dag verwelkomt.

Bekijk

Hoe vind je de beste locatie voor je huis in Spanje?

In dit blog geven we tips en advies over hoe je de beste plek vindt om te wonen in Spanje.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden