Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Turkse vakantiehuizen nog steeds in trek

De markt voor vakantiehuizen in Turkije is nog altijd springlevend in tegenstelling tot die in andere landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje. De gunstige koers van de Turkse lira en de flink groeiende Turkse economie zijn de belangrijkste redenen.

Turkije kwam in de jaren tachtig in beeld als land waar Europeanen voor een gunstige prijs onroerend goed kunnen kopen. Er zijn flinke dips geweest, toe te schrijven aan politieke instabiliteit en economische malaise. Ruim tien jaar geleden werd het land getroffen door een ernstige economische crisis.

Ingrijpende hervormingen

Ingrijpende hervormingen, onder andere in het bankwezen, hielpen het land er weer bovenop. Daarbij komt dat Turkije sinds 2002 niet meer wordt geregeerd door opeenvolgende zwakke coalitieregeringen maar door een nog altijd populaire partij, de AKP, wat voor relatieve stabiliteit zorgt.

„Een paar jaar geleden hebben we wel last gehad van de beginnende economische crisis in Europa”, zegt Monika Kramer, die werkt voor TIA Group makelaars in het Zuid-Turkse Antalya. Als Duitse die vloeiend Nederlands spreekt, verkoopt ze ook huizen aan Nederlanders. „Vooral de wat oudere en de duurdere villa's en appartementen gingen toen flink in prijs naar beneden. Maar dat heeft zich wel hersteld.”

De koers van de lira hielp een handje. De munt was een jaar of vijf geleden nog veel meer waard dan nu. Dat pakt niet alleen gunstig uit voor de prijs van een huis, maar ook voor de prijs van het dagelijks leven in Turkije. „Toch merk ik wel dat mensen wat voorzichtiger zijn geworden”, zegt Kramer. „Voorheen werd er meteen gekocht. Nu huren mensen eerst een tijdje, zodat ze zich goed kunnen oriënteren op de woningmarkt en kunnen bepalen welk kustplaatsje of welke wijk ze het meeste trekt voor een eigen huis.”

Vakantiewoningen in prijs gedaald

Volgens Monika Kramer zijn vooral de relatief dure huizen in prijs gedaald. „De huizen die te duur waren voor hun kwaliteit en locatie. Tijdens de dip van een paar jaar geleden zijn de prijzen van dergelijk onroerend goed wat realistischer geworden.”

De regio Antalya is onder buitenlandse kopers een van de meest populaire aan de Turkse kust en de regio waar de meeste Nederlanders settelen, veelal gepensioneerden. Vooral het kleinere plaatsje Alanya en de dorpen er omheen zijn gewilde locaties. Er wonen inmiddels zo'n 44.000 buitenlanders alleen al in en om Alanya, onder wie ruim 3800 Nederlanders. In 2005 waren dat er nog maar krap 1900.

Ook voor Turken zelf is een eigen huis overigens realistischer dan ooit. Er is een hypotheeksysteem opgezet waardoor meer Turken een huis kunnen kopen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen op Bali: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om een vakantiewoning te kopen op Bali? Deze tropische parel staat bekend om zijn adembenemende stranden, culturele rijkdom en gastvrije bevolking. Maar voordat je die droom waarmaakt,

Bekijk

Alles wat je moet weten over verhuren en de verhuurlicentie in Turkije

Ben jij de trotse eigenaar van een vakantiehuis in Turkije en overweeg je om deze te verhuren? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verhuurlicentie en de regelgeving waarmee je te maken krijgt. In dit blogartikel nemen we je stap voor stap mee door alles wat je moet weten om je vakantiehuis te verhuren in Turkije.

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Turkije: iets voor jou?

Ben je op zoek naar een plek onder de zon waar je ontsnappingen uit het dagelijkse leven kunt vinden, zonder daarbij een fortuin kwijt te zijn? Heb je al eens nagedacht over de mogelijkheden die Turkije biedt voor potentiële huizenkopers zoals jij?

Bekijk

Een huis kopen in Polen: Stap voor stap naar jouw vakantiewoning

Ben je op zoek naar je eigen plekje onder de Poolse zon (of sneeuw), een plek waar elke dag aanvoelt als vakantie? Polen biedt een schat aan opties voor Nederlanders die dromen van een vakantiewoning.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden