Bezoek de beurs

4 - 6 oktober | Brabanthallen Den Bosch | 10:00 – 17:00 uur

Hypotheek en belasting van een tweede huis

Overweegt u een tweede huis in het buitenland te kopen? Onderzoek dan goed wat de financiële en fiscale gevolgen van de aankoop ervan zullen zijn. Voor een tweede huis in het buitenland worden namelijk andere regels gehanteerd dan voor een eerste huis.

Tweede huis in buitenland en hypotheek

Als u een hypotheek wilt afsluiten voor uw tweede huis in het buitenland, dan stelt de bank daarvoor meestal andere voorwaarden dan voor de lening van uw eerste huis. Banken vinden het vaak moeilijk om hun risico in te schatten over de lening voor uw tweede huis in het buitenland en rekenen daarom meestal een hogere rente.

Niet elke bank verleent een hypotheek voor een tweede huis in het buitenland. Voor banken die dit wel doen, geldt dat de regels en rentes van bank tot bank verschillen. Het loont daarom de moeite om een goede vergelijking te maken. Zeker banken die veel klanten hebben met een tweede huis in het buitenland bieden op basis van hun ervaring vaak interessante voorwaarden aan.

Bent u al in onderhandeling over uw tweede huis in het buitenland en staat u op het punt een voorlopige koopovereenkomst te tekenen? Laat hierin dan een ontbindende voorwaarde opnemen mocht u de financiering niet rond krijgen. En laat u vooraf goed informeren over de bijkomende kosten. Deze kunnen namelijk heel anders zijn dan wat in Nederland gebruikelijk is.

Overwaarde eerste huis gebruiken voor vakantiewoning

Heeft u overwaarde op uw eerste huis? Dan kan het interessant zijn om deze te gebruiken voor de financiering van uw tweede huis in het buitenland. Hoewel u niet verplicht bent om de nieuwe hypotheek bij dezelfde geldverstrekker af te sluiten, biedt dit wel vaak voordelen. Een andere bank rekent meestal een extra opslag op de rente en geeft de eerste woning een hogere fictieve waarde waardoor er minder fictieve overwaarde resteert. Uw eigen bank weegt uw eerste woning vaak anders mee, waardoor u uw overwaarde beter kunt benutten.

Houd er verder rekening mee dat u in de meeste gevallen maximaal 80 procent van de koopprijs van uw tweede huis in het buitenland bij de bank kunt lenen. Afhankelijk van het soort hypotheek dat u kiest, kan dit lager uitvallen. Ook is het niet standaard zo dat de hypotheek voor uw tweede huis in het buitenland een looptijd heeft van 30 jaar.

Tweede huis in buitenland en belastingen
De hypotheek van uw tweede huis in het buitenland is nooit fiscaal aftrekbaar. De Nederlandse fiscus ziet uw tweede huis in het buitenland als onderdeel van uw vermogen. Dat betekent dat zowel het huis zelf als de lening ervoor in box 3 vallen.

Afhankelijk van het land waar uw tweede huis staat, kan het zo zijn dat u ook daar aangifte moet doen voor de  inkomstenbelasting. En uiteraard moet u de standaard heffingen voor huiseigenaren en de gemeentelijke belastingen betalen als u een tweede huis in het buitenland bezit.

Om te voorkomen dat u dubbel belasting betaalt, heeft de Nederlandse overheid met veel landen verdragen gesloten. Die verdragen kunnen onderling flink verschillen. Onderzoek daarom goed welke regels van toepassing zijn voor uw situatie. Wilt u uw tweede huis in het buitenland gaan verhuren? Dan kan het zo zijn dat u hierover belasting moet betalen in het land waar het huis staat en/of dat u BTW-plichtig wordt.

Tips

  • Het is verstandig om meerdere hypotheekoffertes te vergelijken voor uw tweede huis in het buitenland. Een FFP gecertificeerd kan u hierbij helpen. Hij of zij zoekt voor u uit wat de beste optie is, zodat u in een keer de juiste offerte kunt aanvragen.
  • Onderzoek in hoeverre u de overwaarde van uw eerste huis kunt gebruiken.
  • Laat in het voorlopig koopcontract (een) ontbindende voorwaarde(n) opnemen.
  • Onderzoek goed welke regels er van toepassing zijn voor het betalen van belastingen over uw tweede huis in het buitenland.
  • Neem in uw berekeningen ook andere -fiscale- lasten mee.
  • Het kopen van een tweede huis in het buitenland is meestal erg complex. Een FFP gecertificeerd financieel planner kan u niet alleen helpen bij de geldzaken, maar ook bij de fiscale en juridische aspecten

Bron: Vooruitkijken.nl

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Noorwegen: populaire locaties

Wat zijn nu populaire locaties om een vakantiewoning te kopen in Noorwegen en wat moet je weten over prijzen en verhuurpotentieel?

Bekijk

Persbericht: Nederlanders massaal op zoek naar woning buitenland

Utrecht, 24 maart 2024 - Dit weekend heeft de Second Home Beurs in Utrecht een opvallend record geboekt met ruim 13.000 bezoekers die massaal op zoek waren naar een woning in het buitenland. De toename van 40% in vergelijking met de vorige editie in september bevestigt de groeiende trend onder Nederlanders om hun horizon te verbreden en te investeren in vastgoed over de grens.

Bekijk

Vijf redenen om te investeren in een Noors vakantiehuis

Vijf redenen waarom investeren in vastgoed in Noorwegen een slimme zet kan zijn.

Bekijk

Overwaarde benutten? Investeren in een vakantiewoning

Droom jij ook weg bij het idee van een eigen vakantiewoning? Ergens lekker in de zon, waar de golven zachtjes kabbelen of misschien in een groen bos met enkel de geluiden van de natuur om je heen. Het lijkt een droom, maar wel een droom dat het binnen handbereik kan liggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden