Bezoek de beurs

28 - 29 januari 2023 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 17 - 19 maart 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Buitenlands vastgoed lonkt

De ongekende waardestijging van Nederlands onroerend goed eindigde in 2008. Sinds die ‘all time high’ is de gemiddelde koopsom tot op heden met bijna zestien procent gedaald, zo blijkt uit gegevens van het kadaster. De Rabobank stelt dat in 2015 een gemiddelde koopwoning twintig tot dertig procent goedkoper is dan in 2008. In België is het niet anders, alleen daar moet een groot deel van de consument nog beseffen dat de markt over de top is. De prijzen van woningen zijn bijna drie decennia lang aanhoudend gestegen. Dit is ongekend binnen Europa. De waardeontwikkeling van de woningmarkt in België zal in de komende jaren tien tot twintig procent kunnen terugvallen als onze zuiderburen in België toch geconfronteerd worden met een langdurige of diepere recessie of als onverwacht de rente toch zou gaan stijgen.

Maak de vergelijking met het lage rendement op spaartegoeden, het grillig verloop van de AEX en de vraag dringt op of het interessant is te investeren in vastgoedmarkten waar bovenstaande ontwikkeling al grotendeels achter de rug is. Of waar volop groeimogelijkheden zijn. Met andere woorden: is dit het juiste moment om over de grenzen te kijken en misschien wel het nuttige met het aangename te combineren?

Steeds meer mensen investeren in een tweede huis waar ze zelf van kunnen genieten en waar een aantrekkelijk verhuurrendement uit gerealiseerd kan worden. Deze markt groeit en mijn verwachting is zelfs dat op lange termijn een tweede huis in het buitenland net zo vanzelfsprekend zal zijn als een tweede auto binnen een huishouden.

De woningmarkt in Oostenrijk en Duitsland gaat niet echt gebukt onder de wereldwijde crisis, integendeel. Maar zelfs in landen rond de Middellandse Zee biedt de aankoop van een woning volop perspectief. Tenminste als je de krenten uit de pap weet te halen. Professionele verhuurorganisaties groeien, mede doordat steeds meer eigenaren van een stulpje in het buitenland hun woning als melkkoe gaan zien. Deze organisaties hebben er geen baat bij om valse of hoge verwachtingen voor te spiegelen met betrekking tot het te verwachten verhuurrendement. Commercieel gewin op korte termijn valt in het niet bij reputatieschade op lange termijn.

De motieven van mensen die tot aanschaf overgaan van een tweede of soms een derde, vierde of zelfs vijfde woning, zijn de waardevastheid van het object, het aantrekkelijke rendement en deels het eigen genot. Afhankelijk van de keuze wordt men juridisch eigenaar van de woning, die meestal deels met een hypotheek gefinancierd kan worden. Deze rente is uiteraard niet aftrekbaar.

Het klinkt aantrekkelijk, maar ook hier geldt dat er risico’s zijn. In het buitenland hebben we te maken met andere wetten, regels, taalbarrières en cultuurverschillen die aspirant-kopers op het verkeerde been kunnen zetten.

Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden. Neem een aangeboden korting serieus als dit op basis van een reële taxatiewaarde is met een goed onderbouwde rapportage. Schaf vastgoed in het buitenland aan voor de lange termijn, voor een acceptabel rendement en/of voor uw eigen plezier. Vergeet het argument van de makelaar dat dit het moment is om te kopen, want dat zei dezelfde makelaar waarschijnlijk ook drie jaar geleden al. Koop als u tot een weloverwogen beslissing bent gekomen zonder te besparen op deskundigheid.

Deze column is op 29 november 2012 gepubliceerd op Beleggen.nl en nog steeds actueel.

Gerelateerde berichten

Bekijk

4 redenen om een vakantiewoning te kopen in Nederland

Vroeger kochten Belgen en Nederlanders vaak een tweede woning in Frankrijk, Spanje of in een ander zonnig vakantieland. De laatste tijd kiezen steeds meer mensen voor een vakantiehuis in eigen land. Wij zetten vier goede redenen op een rijtje voor een vakantiehuis in België of Nederland.  

Bekijk

Een vakantiewoning in het buitenland overdragen aan je kinderen

Als eigenaar van een vakantiewoning in het buitenland denk je er misschien over na om de woning bij leven al over te dragen aan je kinderen. Dit kan zijn omdat je er zelf steeds minder naartoe gaat en het onderhoud en de zorg voor de woning te zwaar worden. Vaak speelt er nog een andere factor mee, met name dat de overdracht van de woning bij leven fiscaal interessanter is dan wanneer de kinderen ze erven. Dit klopt echter niet: overdracht bij leven kan zelfs leiden tot meer belastingen

Bekijk

Rendement op spaargeld? Investeer in een tweede huis

De afgelopen jaren neemt, mede door de lage rente, de animo voor een tweede woning van voornamelijk geïnteresseerden tussen 35 en 65 jaar enorm toe.

Bekijk

Investeren: Een tweede huis kopen in Nederland

Veel mensen dromen van een tweede woning. Een leuk huis op een mooie bestemming om in de weekenden en de vakanties naartoe te gaan en een heerlijke tijd door te brengen met de kinderen, kleinkinderen en vrienden. Zo’n tweede huis wordt vaak een echt familiehuis, waar tal van leuke momenten beleefd worden en mooie herinneringen ontstaan.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden