Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur 29 sept. - 1 okt. 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Buitenlands vastgoed lonkt

De ongekende waardestijging van Nederlands onroerend goed eindigde in 2008. Sinds die ‘all time high’ is de gemiddelde koopsom tot op heden met bijna zestien procent gedaald, zo blijkt uit gegevens van het kadaster. De Rabobank stelt dat in 2015 een gemiddelde koopwoning twintig tot dertig procent goedkoper is dan in 2008. In België is het niet anders, alleen daar moet een groot deel van de consument nog beseffen dat de markt over de top is. De prijzen van woningen zijn bijna drie decennia lang aanhoudend gestegen. Dit is ongekend binnen Europa. De waardeontwikkeling van de woningmarkt in België zal in de komende jaren tien tot twintig procent kunnen terugvallen als onze zuiderburen in België toch geconfronteerd worden met een langdurige of diepere recessie of als onverwacht de rente toch zou gaan stijgen.

Maak de vergelijking met het lage rendement op spaartegoeden, het grillig verloop van de AEX en de vraag dringt op of het interessant is te investeren in vastgoedmarkten waar bovenstaande ontwikkeling al grotendeels achter de rug is. Of waar volop groeimogelijkheden zijn. Met andere woorden: is dit het juiste moment om over de grenzen te kijken en misschien wel het nuttige met het aangename te combineren?

Steeds meer mensen investeren in een tweede huis waar ze zelf van kunnen genieten en waar een aantrekkelijk verhuurrendement uit gerealiseerd kan worden. Deze markt groeit en mijn verwachting is zelfs dat op lange termijn een tweede huis in het buitenland net zo vanzelfsprekend zal zijn als een tweede auto binnen een huishouden.

De woningmarkt in Oostenrijk en Duitsland gaat niet echt gebukt onder de wereldwijde crisis, integendeel. Maar zelfs in landen rond de Middellandse Zee biedt de aankoop van een woning volop perspectief. Tenminste als je de krenten uit de pap weet te halen. Professionele verhuurorganisaties groeien, mede doordat steeds meer eigenaren van een stulpje in het buitenland hun woning als melkkoe gaan zien. Deze organisaties hebben er geen baat bij om valse of hoge verwachtingen voor te spiegelen met betrekking tot het te verwachten verhuurrendement. Commercieel gewin op korte termijn valt in het niet bij reputatieschade op lange termijn.

De motieven van mensen die tot aanschaf overgaan van een tweede of soms een derde, vierde of zelfs vijfde woning, zijn de waardevastheid van het object, het aantrekkelijke rendement en deels het eigen genot. Afhankelijk van de keuze wordt men juridisch eigenaar van de woning, die meestal deels met een hypotheek gefinancierd kan worden. Deze rente is uiteraard niet aftrekbaar.

Het klinkt aantrekkelijk, maar ook hier geldt dat er risico’s zijn. In het buitenland hebben we te maken met andere wetten, regels, taalbarrières en cultuurverschillen die aspirant-kopers op het verkeerde been kunnen zetten.

Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden. Neem een aangeboden korting serieus als dit op basis van een reële taxatiewaarde is met een goed onderbouwde rapportage. Schaf vastgoed in het buitenland aan voor de lange termijn, voor een acceptabel rendement en/of voor uw eigen plezier. Vergeet het argument van de makelaar dat dit het moment is om te kopen, want dat zei dezelfde makelaar waarschijnlijk ook drie jaar geleden al. Koop als u tot een weloverwogen beslissing bent gekomen zonder te besparen op deskundigheid.

Deze column is op 29 november 2012 gepubliceerd op Beleggen.nl en nog steeds actueel.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuisje kopen: waar moet ik aan denken?

Van de locatie en het budget tot hoeveel onderhoud de woning nodig heeft. Hier een aantal punten die je helpen bij het kiezen van een vakantiehuisje.

Bekijk

Woning kopen in Spanje? De belangrijkste documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees hier welke

Bekijk

Belastingaangifte vakantiewoning in het buitenland

Wist je dat Nederland vermindering van box 3 belasting geeft? Hoe dat precies zit? Daar gaan we in onderstaand artikel op in.

Bekijk

4 redenen om een vakantiewoning te kopen in Nederland

Vroeger kochten Belgen en Nederlanders vaak een tweede woning in Frankrijk, Spanje of in een ander zonnig vakantieland. De laatste tijd kiezen steeds meer mensen voor een vakantiehuis in eigen land. Wij zetten vier goede redenen op een rijtje voor een vakantiehuis in België of Nederland.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden