Een tweede huis: Van strandkeet tot luxe villa

Hoe kom je met een bescheiden budget aan een vakantiewoning? En wat krijg je voor € 20.000, € 60.000 of € 100.000?

De gemiddelde huiseigenaar geeft ruim 2,5 ton uit aan een tweede huis, volgens de Second Home Beurs. Maar voor wie minder wil besteden, is er goed nieuws.
“Voor € 30.000 ging onlangs een mooi chalet op de Veluwe weg”, weet Frank de Groot, directeur van Vakantie Makelaar, gespecia­li­seerd in Nederlands recreatief vastgoed.  In eigen land zijn de Veluwe, Zeeland, de Waddeneilanden en Friesland het populairst. En over de grens zijn traditioneel vooral Spanje en Frankrijk in trek. Gevolgd door Portugal, Italië en Oostenrijk. Wat is er met een ‘bescheiden’ budget te koop bij de makelaars en op de huizensites in binnen- en buitenland?

Tot € 20.000
Bedroeg de wachttijd voor een strandhuisje in Zandvoort een paar jaar geleden nog drie à vier jaar, nu lukt het vaak om er binnen een jaar een te bemachtigen. Via de vereniging KV Voorwaarts bijvoorbeeld. Zij laat weten dat een houten demontabel huisje tussen de € 1500 en € 15.000 kost, afhankelijk van oudheid en kwaliteit. Beter geïsoleerde units die kant-en-klaar op het strand worden geplaatst, kosten tussen de € 20.000 en € 40.000. In zo’n unit kan het meubilair blijven staan als het huisje aan het einde van de zomer naar de opslag gaat. De aanvullende kosten bedragen € 1500 tot € 2000 per jaar voor onder andere lidmaat-schap en transport. Dat kunt u helaas niet terugverdienen door verhuur, want dat is niet toegestaan. Veel geld misschien voor een huisje dat slechts 7 bij 3,5 meter telt, maar u krijgt er veel voor terug. Van half april tot half september mag u onbeperkt op het strand verblijven en neemt u een ochtendbad in zee. Of u pakt voor het echte kampeergevoel de douche van het toiletgebouw.

U kunt ook verder zoeken, naar bijvoorbeeld een stacaravan. Voor zo’n € 9000 koopt u er een via Marktplaats op de onder Amsterdammers geliefde camping Bakkum. Na 1500 meter lopen, staat u op het strand. Een seizoenplaats kost tussen de € 1700 en € 2200. Die duurste plek heeft elektriciteit en parkeergelegenheid. Dat kunt u terugverdienen door maximaal vier weken te verhuren. Liever iets op eigen grond? “Dat gaat met dit budget waarschijnlijk niet lukken”, weet directeur Frank de Groot van Vakantie Makelaar. Grond huren vindt hij een goed alternatief. “Let wel op de bijkomende kosten, want die kunnen flink oplopen.”

Tot € 60.000
Wie meer te besteden heeft, kan een stenen huisje kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij bungalowpark Muiderberg. Dat ligt op een steenworp afstand van de Oostvaardersplassen, die volop in de aandacht staan door de goedbezochte natuurfilm De Nieuwe Wildernis. De vrijstaande bungalows gaan weg voor € 20.000 tot € 60.000. Het ‘staangeld’ kost zo’n € 800, maar wie een aantal keer per jaar op het park meehelpt met onkruid wieden krijgt € 200 korting. U mag de bungalow drie weken per jaar verhuren, zodat u snel uit de huurkosten bent. En goed nieuws: u kunt het hele jaar door van het huisje gebruikmaken. Alle voorzieningen zijn onder één dak en het clubhuis organiseert diverse activiteiten, zoals biljarten en wandelen. Op het park is zelfs een tennisbaan.

Met dit budget kunt u echter ook over de grens terecht, op eigen grond. In Duitsland bijvoorbeeld. Op het Eifelpark Kronenburger See biedt Vakantie Makelaar een recreatiewoning aan voor € 55.000. Het staat u vrij te verhuren. “Wie deze iets verouderde bungalow mooi opknapt, maakt bij verkoop kans op een mooi rendement want in Duitsland gaat het nog goed met de huizenmarkt”, belooft De Groot.

Andere aantrekkelijk geprijsde gebieden zijn de Costa Blanca en Costa Cálida in Spanje, Midden-Frankrijk, Noord-Portugal en Zuid-Italië. Zo staan op de website van casalasdunas.nl diverse Spaanse appartementjes van rond de € 40.000 die er op het eerste gezicht netjes uitzien. “Maar laat u niet verleiden door blinde verliefdheid”, adviseert Smulders. “In Spanje staan zo’n 100.000 woningen op grond zonder woonvergunning. Laat u daarom altijd uit­gebreid informeren op juridisch en financieel gebied. In het buitenland is veel informatie goed te achterhalen door bijvoorbeeld het kadaster te raadplegen, maar laat dit toch bij voorkeur aan deskundigen over.”

Tot € 100.000
U kunt een woning ook puur als belegging kopen door haar volledig te verhuren of er slechts af en toe zelf gebruik van te maken.  Op de website van Vakantie Makelaar staat dit type huisje te koop, vanaf € 50.000 tot meer dan een ton, op parken in binnen- en buitenland. In ruil voor uw investering neemt een bemiddelingsorganisatie u het regelen van huurders uit handen. U ontvangt een rendement dat kan oplopen tot 6 procent, afhankelijk van hoe vaak u zelf van de woning gebruik wilt maken. Over de aanschafprijs hoeft u geen btw te betalen en verder hebt u helemaal geen omkijken naar de woning, want ook het onderhoud zal voor u worden geregeld.

Financieel adviseur Albertjan Massier van Hypotheek & Buitenland plaatst wel een kanttekening: “Boze tongen beweren dat de prijs van de huisjes aan de hoge kant is. En hoewel het risico dat populaire parken failliet gaan klein is, valt dat niet geheel uit te sluiten. Wie op veilig wil spelen, kan misschien beter een huis uitkiezen op een andere strategische plek en de verhuur zelf regelen. Wie het handig aanpakt, zal een hoger rendement scoren.”

Bron: Plus Online

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen als alternatief voor lage spaarrente

ABN-AMRO is de eerste grote bank die de rente op spaargeld heeft verlaagd naar 0 procent. De kans bestaat dat andere banken zullen volgen. En de Nederlander? Die spaart gewoon door blijkt uit cijfers van de Nederlandsche Bank. Daaronder bevinden zich ook spaarders die op zoek zullen gaan naar alternatieven om hun geld wel te kunnen laten renderen

Bekijk

Huis kopen in Spanje: Een goede voorbereiding is het halve werk

Als u overweegt in Spanje een (tweede) woning aan te kopen en u heeft uw droomwoning gevonden. Dan is de kans groot dat de makelaar u vraagt om een reserveringscontract te ondertekenen. Doorgaans betaalt u een bedrag tussen de drie- en zesduizend euro die u niet altijd terugkrijgt als u de reservering laat verlopen. Dat ligt aan de inhoud van dit contract.

Bekijk

Markt voor recreatiewoningen is booming

“Vakantiewoningen blijven enorm populair. Niet alleen als plek waar je even ontsnapt aan de waan van de dag en weer tot rust komt, maar zeker nu het geld op de spaarrekening eigenlijk nauwelijks rendeert kan de vakantiewoning een hele goede investering zijn,” aldus Marc Vervoort, projectmanager bij NVM, over de ontwikkelingen op de markt van recreatiewoningen.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips.

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Nederlanders in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden