De droom van een tweede huis… u heeft ‘t zélf in de hand!

Het succes van de Second Home Internationaal beurs bewijst: veel oudere Nederlanders dromen van een tweede huis. Een eigen stek op je favoriete vakantiebestemming om even de alledaagse beslommeringen te vergeten of extra te genieten van het leven na de pensionering. Maar bezint eer ge begint!
Een goede voorbereiding kan veel onheil voorkomen.

Na mijn pensionering als huisarts zochten mijn echtgenote Pamela en ik een huis in onze favoriete vakantiebestemming De Dordogne”, vertelt Bert Schweitzer (67) uit Muiden. “We vonden een vervallen boerderij die we zelf opknapten met hulp van lokale werklieden. Het is nu een heerlijke stek met veel grond eromheen. In de zomer verblijven we er zeker twee maanden en af en toe een weekje tijdens de rest van het jaar. Hoogtepunten zijn de bezoekjes van onze kinderen en kleinkinderen.”

Gezonde verstand
Het tweede huis is populair. Niet voor niets was ‘Droomhuis Gezocht’ van omroep MAX in augustus na het ‘Journaal’ het best bekeken tv-programma. Uit een enquête van beursorganisatie Second Home International (dit jaar is de beurs van 3 tot en met 5 oktober in Utrecht) blijkt dat ruim negentig procent van alle bezitters van een tweede huis gelukkig zijn met hun aankoop en dat slechts zo’n zeven procent een dergelijke aanschaf zou ontraden. Als belangrijkste voordelen worden genoemd: een fijne plek om je even terug te trekken, zich gezonder voelen en er vaker tussenuit gaan. Ook extra inkomsten uit verhuur wordt aantrekkelijk gevonden. Favoriete bestemmingen zijn Spanje (waar de prijzen met liefst veertig procent daalden), Frankrijk, Nederland, Turkije en Oostenrijk en Zwitserland.

“Gebruik je gezonde verstand”, is het eerste advies van Rob van Zutphen. De voormalige optie­specialist kocht een huis in Spanje en knapte dat nogal luxueus op. Na verloop van tijd verkocht hij die aankoop en al snel werd dit zijn werk. Andere landen volgden voor de verhuur en latere verkoop. “Ik raad iedereen aan om een paar makelaars ter plekke te consulteren en te kiezen voor degene die het meeste vertrouwen geeft. Maar huur ook altijd een specialist in, meestal een advocaat, om je te adviseren over de plaatselijke regelgeving. Die is bijvoorbeeld in Spanje zeer lastig, terwijl de koper in Frankrijk goed wordt beschermd.”

‘Hoogtepunten zijn de bezoekjes van onze kinderen en kleinkinderen’

Eigen geld
Wie een tweede huis in het buitenland of Nederland koopt, krijgt te maken met een grote hoeveelheid regels en wetten. Wie in Spanje een huis laat bouwen, moet altijd een bankgarantie van de bouwer eisen, terwijl men in Frankrijk een afbouwgarantie kent. Maar in dat land wordt wel een fikse belasting (15,5 procent) geheven indien u de woning met winst verkoopt. Kennis van de regels en wetten in het land van uw keuze is dus onontbeerlijk om niet voor pijnlijke verrassingen te komen staan. Ook van belang is een goede voorlichting over het lokale erfrecht en de erfbelasting, want u wilt uw kinderen later niet met een onverwachte schuld opzadelen. Informatie over de regelgeving in diverse landen vindt u op de sites van alle grote banken. Fiscale aspecten spelen ook een grote rol. Voor u het weet, zit u met een dubbele belastingplicht, die echter zonder veel problemen kan worden omzeild dankzij de Nederlandse wetgeving. Een tweede huis wordt in Nederland belast met 1,2 procent van de WOZ-waarde in box 3. De hypotheek is niet aftrekbaar. Als u de tweede woning ook verhuurt, daalt de WOZ-waarde en is er geen belastingheffing over de inkomsten. Overigens zult u een tweede huis met flink wat eigen geld moeten financieren, want er wordt meestal tot slechts maximaal zestig procent van de marktwaarde gefinancierd.

Nooit overhaast een tweede huis kopen

Neem nooit een besluit op basis van emotie, zoals een paar geslaagde vakanties. Probeer eerst wat langere tijd door te brengen in de streek waar u uw droomhuis zoekt. Soms is huurkoop mogelijk; dan kunt u de woning die u op het oog heeft eerst huren en eventueel later kopen met aftrek van de gemaakte kosten. Leer de taal, gewoonten en gebruiken en lokale bewoners kennen. Consulteer vooraf specialisten en praat met andere tweede huisbezitters over hun ervaringen. En het klinkt bijna vanzelfsprekend, maar helaas storten veel Nederlanders zich in een buitenlands avontuur zonder echte kennis van het land en zonder de taal te spreken en te schrijven. Zorg dat u ook in dát opzicht beslagen ten ijs komt. Op die manier kan veel teleurstelling worden voorkomen en kunt u écht gaan genieten van uw tweede huis.

Redenen voor het Tweede Huis
• Tot rust komen
• Weg uit de dagelijkse sleur
• Alternatief na verkoop eigen huis, dat te groot is geworden en aankoop pied-à-terre
• Fijne plek om familie en vrienden te ontvangen
• Groot aanbod tegen lage prijzen
• Goede investering in plaats van sparen
• Gezonder leven in gunstig klimaat

Tweede huis in eigen land

Een tweede huis in eigen land is voor veel Nederlanders een ideaal. Zorg er wel voor dat u kennis vergaart over gemeentelijke bepalingen, want die kunnen sterk verschillen. Recreatiewoningen mogen in principe niet worden gebruikt voor permanente bewoning, maar veel gemeenten hanteren een gedoogbeleid. Uiteraard biedt dat geen volledige zekerheid. Veel Nederlanders kopen een tweede huis op een recreatiepark met de bedoeling er af en toe te bivakkeren en te genieten van de extra inkomsten uit verhuur. Dat klinkt aardig, ook al omdat je de BTW van 21 procent over de aankoopprijs terug kunt krijgen. Bovendien geeft het park vaak een garantie over de huuropbrengst. Leuk, maar daarvoor betaalt u wel een premie, naast de kosten voor onderhoud, heffingen en voorzieningen. En dan heeft uw huis natuurlijk te lijden onder veelvuldig gebruik van soms slordige huurders. Het rendement wordt feitelijk pas behaald na verkoop, maar bedenk dat de prijs voor vakantiehuizen lang niet zo sterk stijgt als die van normale woningen.

Zó kan het ook!
Het kan ook anders. Ine en Reint Kuiper, beiden 60 jaar en afkomstig uit ‘t Gooi, hebben een passie voor zeilen en togen iedere vakantie naar Texel. Nadat hun drie kinderen uit huis waren, kocht het stel een Lemsteraak van ruim elf meter en brengt daar elk weekend op door. “Als Reint stopt met werken, gaan we lange trips met de boot maken”, vertelt Ine. “We verkopen dan ons huis en zullen de meeste tijd op ons schip doorbrengen. En in de wintermaanden, wanneer we de boot moeten onderhouden, wonen we in een kleine woning in Friesland.” De eerste reis staat al vast: het echtpaar gaat een trip van vijf maanden langs de Scandinavische landen door de Oostzee maken.

Meer rente dan bij sparen

De familie Schilder uit de Randstad had een ander oogmerk toen ze vier jaar geleden een appartement in Callantsoog kochten. “Ik kom uit die streek en kocht de woning als belegging”, vertelt Cees. “We gaan er met de kinderen zelf niet naar toe. Vakantie vieren wij in Duitsland. Verhuren gaat via een bemiddelingsbureau dat de meeste zaken regelt en een fee opstrijkt. Het rendement ligt bij een gemiddelde verhuurperiode van vier maanden per jaar flink hoger dan bij sparen. We adverteren op een huisjessite in Duitsland en dat heeft veel succes. Natuurlijk zit aan zo’n bezit best wel rompslomp. Ik loop geregeld zelf alles na, maak schoon en vervang versleten meubilair of linnengoed. Als je dat ook aan het bureau overlaat, zakt het rendement flink weg.”

Gerelateerde berichten

Bekijk

Is nu investeren in een huis in Spanje een goed idee?

Als je droomt van een vakantiewoning in Spanje, dan surf je waarschijnlijk veel op internet en op websites van makelaars en kijk je misschien regelmatig naar het aanbod woningen op deze website. Heel vaak kom je dan op menig site tegen dat makelaars je zeggen dat het nú het moment is om toe te slaan. Maar is dat ook zo?”

Bekijk

Een huis kopen in Spanje in 10 stappen

Wil je een huis kopen in Spanje? Het eerste dat in je opkomt na de beslissing om een woning in Spanje aan te kopen is “Hoe moet ik dit doen? Wat is het stappenplan?”. Daarom helpen wij je graag om die twijfels weg te nemen, je tijd en geld te besparen en te zorgen dat jij geen fouten maakt.

Bekijk

Second Home TV: Mooi Twente Lodges

In deze derde aflevering van Second Home TV zijn we op bezoek bij Mooi Twente Lodges. Een kleinschalig vakantiepark aan de rand van Markelo waar op dit moment hard wordt gewerkt aan de realisatie van 35 luxe Lodges. Henkjan en Tom gingen in gesprek met Jeroen en Patricia van Mynexthome.

Bekijk

Zoek je een makelaar in Spanje? Maak de juiste keuze

Droom je ervan om een huis te kopen in Spanje? Dan is het belangrijk dat je je laat begeleiden door een goede, betrouwbare makelaar. Doordat makelaar een vrij beroep is in Spanje, moet je extra alert zijn bij de keuze van het kantoor waarmee je in zee gaat.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden