Bezoek de beurs

29 sept. - 1 okt. 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Tweede huis brengt geld op

Gerrit en Elly Boekestein zijn blij met hun nieuwe vakantiehuis. Elk jaar komen er duizend recreatiewoningen bij in ons land. Vaak wordt zo'n huisje gekocht als investering. Heel even heeft Gerrit Boekestein (69) uit het Brabantse Waalre overwogen een vakantiewoning aan de piste in Oostenrijk te kopen.Hij twijfelde, vooral vanwege de reisafstand. Uiteindelijk viel de skiliefhebber anderhalf jaar geleden voor de charmes van de Zeeuwse kust. Want Boekestein is ook  een zeilfanaat. Samen met zijn vrouw kocht hij een huis op Waterrijk Oesterdam, een gloednieuw recreatiepark dat midden in Nationaal Park Oosterschelde ligt, op de dam tussen Tholen en Zuid-Beveland. Het bestaat uit 54 woningen. ,,Een ontzettend mooi gebied vlakbij Tholen, met veel natuur én water, op vijf kwartier rijden van ons huis,'' aldus Boekestein. Het bezit van vakantiehuisjes in eigen land groeit sterk. Nederland telt op dit moment circa 110.000 recreatiewoningen. Elk jaar komen er 1000 bij. Kopers zien een tweede huisje aan de kust of in het bos steeds vaker als beleggingsobject. Daarbij is een rendement van vijf procent haalbaar. Daar kan geen spaarrekening tegenop.

Auto aan de kant
De Brabander stuitte min of meer bij toeval op Waterrijk Oesterdam. Door een file op de A58 reed hij om via de Oesterdam, toen zijn oog viel op het recreatiepark in aanbouw. Hij zette zijn auto aan de kant, nam een kijkje en was om. Boekestein is sinds juli vorig jaar eigenaar van een zes persoons huisje met drie slaapkamers, een grote woonkamer en een berging. De woning staat op ruim 500 vierkante meter eigen grond, inclusief een eigen aanlegsteiger. Boekestein kocht de woning in eerste instantie als beleggingsobject. Op het vrijstaande huisje, waar hij zo'n 300.000 euro voor heeft betaald, rust geen hypotheek. Door een erfenis en de verkoop van zijn ictbedrijf had hij geld over. ,,Ik had het ook naar een spaarbank kunnen brengen, maar dat levert tegenwoordig niks op. Met deze woning zet ik in op een rendement van 2 à 3 procent.'' Om dat rendement te behalen, gaat de woning een deel van het jaar in de verhuur. Boekestein maakt gebruik van een bureau dat alle huurzaken voor hem regelt. Dat bureau vraagt een provisie van 30 procent. Best veel, maar het betekent dat Boekestein geen omkijken heeft naar de verhuur.
De koop van een nieuw vakantiehuis is, in tegenstelling tot de aanschaf van een bestaande recreatiewoning, in beginsel belast met 21 procent btw. Deze btw kan echter worden teruggevorderd via de verhuur. Tenminste, als er sprake is van ondernemerschap. Daarvoor moet een omzetbelastingnummer bij de Belastingdienst worden aangevraagd.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is niet noodzakelijk.
Om in aanmerking te komen voor terugvordering, moet de woning minimaal 140 dagen per jaar voor de verhuur beschikbaar zijn. Boekestein komt makkelijk aan die 140 dagen, want hij verhuurt zijn huis sowieso tijdens alle schoolvakanties. Dat levert de hoogste huuropbrengst op. Bovendien gaat hij zelf liever naar Zeeland als het lekker rustig is, dus buiten de schoolvakanties om.
Slimme levensgenieter Boekestein is van het type 'de slimme levensgenieter', zegt directeur Frank de Groot van
Vakantie Makelaar. ,,Dat is iemand die graag in zijn eigen huisje komt, maar er ook voor kiest om het gedurende een bepaalde periode per jaar in de verhuur te doen. Op deze manier kan de eigenaar het bezit van de woning kostendekkend of zelfs rendabel maken. De risico's zijn beperkt, bovendien is de kans op waardestijging groot.''

Vakantie Makelaar noemt zichzelf de grootste specialist in recreatief vastgoed in Nederland. De Groot heeft ruim drieduizend recreatiewoningen in de verkoop, waarvan de helft nieuwbouw. Volgens hem zijn er vier soorten kopers van recreatiewoningen. Naast 'de slimme levensgenieter' is er 'de familiemens': hij of zij koopt een huisje louter voor eigen gebruik. Dan is er nog 'de particuliere belegger' die in principe 100 procent voor verhuur gaat. De particuliere belegger bekijkt het tweede huisje vanuit zakelijk oogpunt, maar heeft wel een bepaald gevoel bij de woning en het recreatiepark. Mocht het huisje onverhoopt een keer niet worden verhuurd, dan vindt de eigenaar het niet erg om er zelf te vertoeven.

Geen omkijken
Tenslotte is er 'de investeerder' die slechts één ding belangrijk vindt: rendementsgarantie, zonder dat hij of zij zelf omkijken heeft naar het huisje. De meeste kopers zijn emptynesters: echtparen van 60-plus, die geen kinderen meer in huis hebben. Toch gaat de gemiddelde leeftijd van kopers van een huisje gestaag omlaag, signaleert De Groot. ,,Een snelgroeiende groep zijn de zzp'ers tussen de 30 en 35 jaar die hun pensioenopbouw in eigen beheer willen hebben.'' Een andere trend is dat mensen goedkopere huisjes kopen dan voor de crisis. Voor de crisis had de gemiddelde klant van De Groot 280.000 euro over voor een recreatiewoning, nu schommelt dat bedrag rond de twee ton. De gemiddelde klant brengt minstens 150.000 euro eigen geld in, bijvoorbeeld verkregen uit een erfenis. Dat bedrag is onveranderd gebleven. ,,Daarom gaat een koop bij ons bijna altijd door: er zijn nooit problemen met de financiering.''

Recreatiepark
Bijna de helft van de 110.000 recreatiewoningen in Nederland bevindt zich op een recreatiepark, blijkt uit een rapport uit 2014 dat Bureau Stedelijke Planning in opdracht van de NVM maakte. Veel parken met recreatiewoningen zijn aan het verouderen, terwijl de consument steeds hogere eisen stelt aan kwaliteit en luxe. De Groot: ,,Renoveren van bestaande recreatiewoningen wordt de nieuwste trend. Verouderde huisjes kunnen vaak voor een scherpe prijs worden aangekocht, zodat er geld overblijft om deze woningen weer helemaal van deze tijd te maken.'' Door het sterk toegenomen aanbod van goedkope vliegreizen (budgetvluchten) wint ook het kopen van een recreatiewoning in het buitenland aan populariteit. Maar je pakt niet elke maand het vliegtuig om een weekendje te skiën in Oostenrijk, om maar iets te noemen. Boekestein is dan ook blij met zijn tweede huisje 'om dehoek'.

Bron: AD

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning kopen van een Spaanse bank

Wil je weten wat Spaanse banken te bieden hebben uit faillissementsverkoop? Lees alle tips in dit blog

Bekijk

Nieuwe uitspraak inzake Nederlandse box 3

Berekende de Nederlandse fiscus de aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing wel op de juiste manier? 

Bekijk

Tweede huis overdragen aan kind bij leven verstandig of niet?

Denk je er aan je huis aan je kinderen te geven bij leven? Dan wil je dit doen met de minst mogelijke belastingen. Is het verstandig of niet? Lees er alles over

Bekijk

Een vakantiehuisje kopen: waar moet ik aan denken?

Van de locatie en het budget tot hoeveel onderhoud de woning nodig heeft. Hier een aantal punten die je helpen bij het kiezen van een vakantiehuisje.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden