Bezoek de beurs

29 sept. - 1 okt. 2023 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede huis? Doe het nu

Wie droomt er niet van? De drukke (Rand)stad ontvluchten en een huisje kopen aan bos of meer. Of het volle Nederland af en toe helemaal verruilen voor uw eigen huis in zonnig Spanje of elders over de grens. Een goede investering ook. Beter dan je geld op de bank laten staan.

Ze zeggen het tegen starters, maar hetzelfde geldt voor wie denkt aan het kopen van een tweede huis: nu is het moment om een huis te kopen. Zo is de hypotheekrente historisch laag. Goed nieuws dus als je geld wilt lenen voor een vakantiehuis. En ook al financieren de meeste hypotheekverstrekkers de aankoop van een tweede woning niet volledig, dan nog scheelt het een slok op een borrel. Tel daarbij op de historisch lage rente op spaargeld en het is duidelijk: beleggen in ‘stenen’ levert meer op dan je geld op de bank laten staan. Nog los van het feit of je de woning voor jezelf koopt of vooral als investering ziet.

Daarbij komt dat vakantiewoningen in eigen land gunstig geprijsd zijn. Met een gemiddeld bedrag van 171.000 euro ligt de prijs nog steeds zo’n 18 procent lager dan voor de crisis. En ook in het buitenland zijn vakantiehuizen nog steeds betaalbaar. In Hongarije bijvoorbeeld koop je er al één voor het bedrag van een simpele middenklasser.

Het uiteindelijke rendement op jouw tweede huis bestaat uit de winst of het verlies bij de verkoop en - als je daarvoor kiest - uit de huuropbrengsten. Maar zo’n vakantiehuis is natuurlijk meer dan een financieel verhaal alleen. Je koopt er ook een stukje vrijheid mee. Een plek om van te genieten en nieuwe herinneringen op te bouwen. Dus heb je het geld, dan loont het zeker de moeite je eens te verdiepen in deze materie. Leven als God in Frankrijk was nog nooit zo dichtbij maar bereid je goed voor.

Spaarrente kan weer stijgen

Financieren met eigen geld kan interessant zijn. Maar de rente op spaargeld zou in de toekomst weer kunnen stijgen, waardoor je rente misloopt. Datzelfde geldt voor het rendement op beleggingen.

Hypotheekrente niet aftrekbaar

Het grote verschil tussen een hypotheek op je eerste en op een tweede huis: in het laatste geval is het niet aftrekbaar.

Geen volledige hypotheek

De meeste hypotheekverstrekkers financieren de aankoop van een tweede woning niet volledig. Ga uit van een financiering tot ongeveer zestig á zeventig procent.

Twee belastingregimes

Koop je in het buitenland, dan moet je rekening houden met twee belastingregimes: de Nederlandse en de buitenlandse. Ook kan financiering niet altijd plaatsvinden bij een Nederlandse bank. Die vinden dat soms te risicovol. Buitenlandse banken financieren daarentegen tot 75 procent van de executiewaarde.

Hogere rente bij een persoonlijke lening

Ga je een persoonlijke lening aan? Dan betaal je vaak een rentepercentage dat fors hoger ligt dan de hypotheekrente, omdat een tweede woning niet als onderpand geldt.

Bron: Telegraaf

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een huis kopen aan de Costa de la Luz: de voordelen

De populariteit onder mensen die een vakantiewoning zoeken in dit gebied neemt toe. De voordelen? Lees ze hier

Bekijk

Een vakantiehuisje kopen: waar moet ik aan denken?

Van de locatie en het budget tot hoeveel onderhoud de woning nodig heeft. Hier een aantal punten die je helpen bij het kiezen van een vakantiehuisje.

Bekijk

Woning kopen in Spanje? De belangrijkste documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees hier welke

Bekijk

Belastingaangifte vakantiewoning in het buitenland

Wist je dat Nederland vermindering van box 3 belasting geeft? Hoe dat precies zit? Daar gaan we in onderstaand artikel op in.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden