Bezoek de beurs

25 - 26 Januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 21 - 23 maart 2025 | Jaarbeurs Utrecht | 10:00 – 17:00 uur

Flink meer vakantiewoningen verkocht in 2015

Het aantal verkochte recreatiewoningen is vorig jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor.

Afgelopen jaar zijn 3.130 nieuwe of bestaande vakantiewoningen verkocht, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vrijdag. Een jaar eerder ging het nog om zo'n 1.750 recreatiewoningen. Sinds 2004 stond de teller van het aantal verkochte recreatiewoningen volgens de NVM op gemiddeld 1.850 per jaar.

Prijzen

De prijzen van vakantiehuizen zijn, na jaren van prijsdaling, weer aan het stijgen en dat zal volgens de NVM de komende jaren doorgaan.

De gemiddelde prijs lag vorig jaar 8 procent hoger dan in 2014. ''Kopers beschouwen de aankoop als een alternatieve belegging nu spaargeld en obligaties zeer weinig opleveren, en aandelen als te risicovol worden gezien'', aldus een woordvoerder van de NVM vrijdag.

Het herstel was vooral merkbaar in de gebieden waar de markt voor recreatiewoningen al relatief goed is, zoals de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, Zeeland en de kust van Noord-Holland. ''Net als op de reguliere koopwoningmarkt zijn de regionale verschillen dus groot.'' Potentiële kopers willen hun vakantiehuisje het liefst bij bos, strand en nabijgelegen voorzieningen.
Nieuwbouw

Consumenten geven bij de aanschaf van een recreatiewoning de voorkeur aan nieuwbouw. ''De hoge plancapaciteit van nieuwbouwprojecten is ingegeven door de grote vraag onder consumenten'', aldus de NVM.

Die verkoop gaat wel ten koste van het bestaande aanbod aan recreatiewoningen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom een vakantiehuis op Texel kopen een goede opties is?

Heb je ooit gedroomd van een vakantiehuis waar je even helemaal tot rust kunt komen? Misschien heb je wel eens aan Texel gedacht, het grootste Waddeneiland van Nederland. Maar waarom zou Texel een goede keuze voor jou zijn

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op de Veluwe, een mooi stukje Nederland

De Veluwe, een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland, trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer mensen overwegen om hier een vakantiewoning te kopen. Maar waarom zou je eigenlijk een vakantiewoning op de Veluwe moeten kopen?

Bekijk

Valkuilen bij de aankoop van een vakantiewoning

Je hebt besloten te investeren in een eigen vakantiehuis dat je als vakantiewoning kunt gebruiken. Misschien zelfs voor de verhuur. Het idee is spannend, mede omdat de weg in deze wereld voor jou nog onbekend is.

Bekijk

De toekomst van Box-3 voor vakantiewoningen

Het is een heet hangijzer bij eigenaren van een vakantiewoning. Hoeveel belasting betaal ik over mijn bezit? De laatste jaren is er veel commotie rondom de Box-3, de belasting op vermogen zoals sparen, beleggen en vastgoed. Een nieuw stelsel is al jaren in de maak en zorgt voor onzekerheid.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden